Witam Szanownych Forumowiczów oraz Szanowne Forumowiczki
W niedługim czasie chciałbym zakupić
Audi Q7 z 2009 roku (wersję z błyszczącym grillem).
Zastanawiam się jednak czy warto dopłacać sporo (bo raczej nie mniej niż 50 tys. zł) do wersji silnikowej
V12, czy zadowolić się
4.2 TDI.
1)Chciałbym dowiedzieć się jakie jest
rzeczywiste spalanie w przypadkach obydwu wersji, i tym samym jaka jest rzeczywista różnica w kosztach paliwa, zarówno dla jazdy miejskiej jak i na trasie. Ciekawi mnie również jakie rekordowe (w jedną i drugą stronę) wyniki udało się Wam osiągnąć na tych silnikach.
2)Bardzo interesuje mnie także sprawa
kosztów napraw, czy różnica pomiędzy tymi 2 wersjami byłaby duża?
3)Będę wdzięczny także za wszelkie porady i informacje, które powinienem posiąść przed dokonaniem wyboru, od posiadaczy obydwu wersji, a w szczególności od osób, które miały przyjemność testować bądź użytkować obydwie wersje.
4)Mam także pytania ogólne odnośnie Q7:
a)
jaki rozmiar felg jest optymalny Waszym zdaniem, na zimę i na lato?
W wersji V12 oczywiście nie ma tego problemu, natomiast gdybym zdecydował się na 4.2, to jakie rozmiary felg traktować jako właściwe?
b) bardzo cenię sobie wysoką jakość dźwięku oraz generalnie dużą moc sprzętu muzycznego.
Jednak czy Waszym zdaniem jest duża różnica pomiędzy
BOSE, a Bang&Olufsen, czy obecność B&O warunkowała/by Wasz zakup Q7?
c)
hamulce ceramiczne - bardzo drogi dodatek, co zapewne rzutowałoby również na cenę używanego auta.
Ciężko znaleźć jakieś informacje ogólne na temat takich hamulców. Czy uważacie że warto szukać auta tylko z takimi hamulcami? Czy w praktyce jest to duża korzyść w trakcie jazdy?
d)
dach Open Sky - czy istnieją jakieś wady tego rozwiązania?
e) interesuje mnie
wersja 7-osobowa. Czy w ostatnim rzędzie siedzeń załóżmy 100-kilogramowy człowiek jest w stanie w miarę komfortowo podróżować?
f) pośród bardzo wielu opcji wyposażenia dodatkowego Q7,
które uznalibyście za bardzo ważne i nigdy nie kupili auta bez nich?
Oczywiście chodzi mi o te dostępne w rocznikach 2009, o ile były jakieś zmiany w opcjach wyposażenia dodatkowego na przestrzeni lat.
(jeśli w mojej głowie pojawią się inne wątpliwości, dopytam edytując ten temat, pod spodem
)
5)Odnośnie samego zakupu samochodu - czy znacie jakieś
inne miejsca niż Allegro, gdzie można poszukać używanego Q7?
O ile wersję 3,0 TDI jeszcze jako tako dałoby się znaleźć na Allegro, o tyle 4,2, a w szczególności V12 praktycznie nie ma na Allegro. Natomiast konkretnie wersji
czarnej z beżowymi czy kremowymi fotelami jest już zupełnie jak na lekarstwo
Czy macie jakieś pomysły gdzie można znaleźć więcej ofert sprzedaży tego modelu?
Dziękuję z góry za wszelkie porady i pozdrawiam gorąco wszystkich fanów Audi i w ogóle motoryzacji.
Krzysztof
---
Edycja:
6)Co dokładnie kryje się w Audi Q7 pod określeniem "
S-Line" oraz "
2x S-Line"?
Czy chodzi tylko o wygląd - wyłącznie wewnętrzny czy zewnętrzny również,
jakie elementy ulegają zmianie w stosunku do wersji standardowej?
7)Opony Run Flat - jakiś czas temu widziałem gdzieś, chyba nawet na stronie Audi, że używają takich opon. Jednak przeglądając aukcje Q7 nie spotkałem się nigdy z informacją że samochód posiada Run Flaty.
Czy są zakładane fabrycznie, w wyposażeniu podstawowym lub opcjonalnie? Czy były zakładane w 2009 r.? Jeśli nie, to czy nie ma problemów aby takie opony dokupić i założyć?