W związku z tym iż jestem nowym użytkownikiem na forum chciałbym się ze wszystkimi gorąco przywitać
Planuję kupić Autko takie jak w temacie tylko mam kilka pytań i prosiłbym o pomoc w wyborze i zdecydowaniu się na konkretne.
Budżet jakim dysponuje to ok 20tys. lecz chciałbym się już wyrobić w tej cenie z instalacją LPG np. BRC (ażeby dołożyć)
1) Pierwsze pytanie jakie mnie dręczy to czy skrzynia automatyczna tiptronic to coś co się często psuje? Czy 6 biegów to standard? Pragnę zaznaczyć że jeździłem już wielokrotnie samochodami z automatem (nie swoimi) i baardzo mi się podoba, lecz podobno straszliwie awaryjne. Nie wiem jak jest naprawdę stąd proszę o doradę bo będzie to mój pierwszy samochód ze skrzynią automatyczną.
2) Chiałbym aby była to wersja z Quattro. Dlaczego? Kolega ma A4 B6 2.5 TDI w tiptronicu i quattro i zakochałem się w napędzie na 4 koła...tylko teraz znowu chciałbym wiedzieć czy to nie strzał w kolano.
3) Podobno są 4 rodzaję silników 1.8t. Który wybrać? Ktory jest najmniej awaryjny? AVF?
i teraz najgłupsze pytanie... Czy silniki z manualną skrzynią biegów mają dwumasę? wydawało mi się że takie rzeczy to tylko w dieslu?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość za moje braki i nie zdecydowanie... poprostu teraz mam Forda Mondeo z Silnikiem 2.0 TDCi i już więcej nie włoże ani złotówki w tego sku****yna
Pozdrawiam Szymon