.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 16:49:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Młody zapaleniec - czyli spełnienie motoryzacyjnego marzenia
PostNapisane: 20.lip.2015 21:17:23 
Użytkownik

Auto: BRAK
Witam wszystkich forumowiczów. :)

Wątek poświęcony tak jak w temacie, może nie tyle MI, co mojemu marzeniu, planu od ponad 4 lat. Zawsze chciałem zostać posiadaczem Audi, a konkretnie A4 B5.
Nie na tym koniec. Mianowicie mam na myśli silnik 2.8 V6 o mocy 193KM z napędem na obie osie (quattro). Czytałem o nim wiele ale zależy mi na opinii osób trzecich, gdyż uważam, że posiadacze takowej marki i praktykanci codziennej jazdy będą wiedzieć o wiele więcej, a zależy mi na pełnym zakresie wiedzy o tej generacji Audi. Nie ograniczam się jedynie do silnika z tą pojemnością, ale ta akurat interesuje mnie najbardziej. Jeśli macie i chcielibyście przybliżyć, zobrazować mi nieco bardziej inne silniki wolnossące (z mocą od 150KM +), które są godne uwagi, chętnie poczytam i wyciągnę wnioski. Dodam tylko, że roczniki, które mnie interesują to od 99 w górę, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.

PS: dodaję na końcu informację, że pod słowem ,,Marzenie", wcale nie kryje się brak środków finansowych na dane auto, czy po prostu pomysłu.
Użyłem tego słowa, ponieważ nie jestem nawet pełnoletni (nie dodałem na wstępie tej informacji, by nie zniechęcić was do czytania), ale mam swojego bezgranicznego bzika na punkcie tego modelu Audi, którego mam nadzieję w przyszłym roku stanę się posiadaczem.
Zależy mi na waszych szczerych opiniach, radach, pouczeniach. Oraz proszę o niekrytykowanie i "zlewanie" z powodu mojego hmm... Młodego wieku? Załóżmy, że tak to określę.

Czekam na wspomniane powyżej opinie i rady. Dzięki z góry i przepraszam, jeśli ten wątek będzie uznany za zaśmiecanie forum - proszę o zrozumienie.

Tytuł: Re: Młody zapaleniec - czyli spełnienie motoryzacyjnego marz
PostNapisane: 20.lip.2015 22:24:01 
Użytkownik

Auto: Audi 200 20V turbo quattro
Mojemu planowi*

Resztę czytania postu zlałem, bo pewnie jesteś zbyt młody i chcesz kupić to auto, ale w przyszłości :D

Audi 200 quattro 20V turbo '89 sedan
Audi V8 d11 4.2 '93

PostNapisane: 20.lip.2015 23:10:33 
wodnik szuwarek

Widzę dużo entuzjazmu, więc postaram się sprowadzić Ciebie trochę na ziemię. Jeśli jesteś młody, to pewnie nie masz worka pieniędzy, a może masz, tato ma... nie ważne. A4 B5 to stare auto, które będzie wymagało stałego dopieszczania i napraw. Kupisz parcha i będziesz odchwaszczał lub zadbany egzemplarz. Nawet jeśli trafisz dobry egzemplarz, to czeka Cię naprawa zużywających się z czasem części. I tak w kółko. Jeśli stać Cię, kup coś nowszego. Drapnięte 1.8T też fajnie się odpycha. Miałem 2 x 2.8, olej wolnossące. Jak sprężarka dmuchnie, dopiero zaczyna się zabawa.

Zerknij na moje wątki, dotyczą A6, ale część kosztów będzie podobna.
viewtopic.php?f=33&t=120495 - A6 C4 2.8 (ACK)
viewtopic.php?f=33&t=134462 - A6 C5 2.7 BT (ARE)

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 20.lip.2015 23:31:43 
Użytkownik

Auto: BRAK
Samochód to jednak maszyna. Jaki by nie był, wiecznie będzie wymagał wkładu finansowego. Teraz, czy za rok. Co do 1.8T, miałem z nim styczność. Nie chodzi o samo ,,odpychanie się", a również przyjemność wsłuchiwania się w prace silnika wraz z układem wydechowym. Wiem, co prawda nie mam na ten jakiejś większej wiedzy ale chętnie i sumiennie ją pogłębiam. Dzięki bardzo za rady i linki. Przyjemnie czyta się to co wkładasz w pisanie takich postów, jakie podałeś. Chętnie wezmę pod lupę również inne opcje - tak jak mówiłem, nie ograniczam się do danego modelu.

PostNapisane: 24.lip.2015 20:55:20 
Użytkownik

osobiscie od 4 lat jestem uzytkownikiem A4 b5 1.8 Pb, sedan rocznik 2000, pelny lift, tylko takie biez pod uwage bo przed lift to wizualnie juz padaka, autem w sumie malo jezdze, w weekendy, ogolnie bardzo wygodne i fajne auto, dla mlodego czlowieka jak ty to w sam raz, moje pali srednio 9-10 litrow, wiec to nie malo ale takie jest realne spalanie, z turbo bedzie bral jeszcze wiecej a 2.8 pewnie jeszcze ciut wiecej, moje nigdy nie bylo i nie bedzie na gazie, tesciu ma takie samo tylko 99r i 1.8T na gazie, tez brak powazniejszych problemow, brat ma takiego samego jak ja a moj tata 1.9d w avancie, wiec doswiadczenie mam z tym autem duze, ogolnie malo awaryjne, zeby nie powiedziec ze wogole bezawaryjne, nikt z tych wszystkich posiadaczy nie robil nic po za normalna eksploatacja, czyli klocki, plyny itp no i zawiecha, wiadomo wielowachacz, czesci dosc drogie w porownaniu z plebejskimi markami, ale wiadomo to Audi i tanio nie bedzie, szukaj zadbanego egzemplarza, ja mam 167 tys realnego przebiegu, kupilem jak mial 118 tys, w srodku jak nowy, mam w malo popularnym kolorze kawa z mlekiem, osobiscie bardzo mi sie podoba ten kolor, auto ladnie sie prezentuje, swoje bede chyba sprzedawal mozliwe ze jeszcze w tym roku na jesien, chce zmienic na A4b8, moze w weekend wrzuce tu jakies foto jak mi sie bedzie chciec :P

co do motoru to patrzac teraz to bralbym osobiscie 2.8 dla dzwieku silnika i osiagow lub bardziej przyziemnie 1.8T i moze jakis chip te 2 litry wiecej pb duzej roznicy nie zrobia w takim przypadku jak moj ze sie malo jezdzi, w tygodniu tluke VW T4

PostNapisane: 27.lip.2015 10:43:35 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Jako użytkownik V8 od 8 lat i V6 od roku mogę śmiało powiedzieć: nie bój się dużych silników.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Strefa czasowa: UTC + 1