.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 09:21:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [D4 10 4.2TDI ] Pierwszy właściciel, bezwypadkowe, serwiso
PostNapisane: 24.lut.2018 22:56:47 
Użytkownik

Dzień dobry Panowie,

poszukuje A8 4.2 TDI. Znalazłem takie ogłoszenie. Dzwoniłem do Pana, auto użytkuje od ponad 5 lat, traktuje jako 3 w rodzinie, tylko w dalsze trasy. Serwisowany jest w Audi Gliwice i nigdy nie brał udziały nawet w najmniejszej stłuczce. Powiedzmy, że daje wiarę w to co mówi ten Pan, gdyż po prostu dobrze to brzmi i sensownie odpowiada.

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a8-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-21-cali-rotor-ID6ztZxF.html

W związku z chęcią pojechania i obejrzenia auta, mam kilka pytań.

1- jako, że 2010 rok to pierwszy wypust czy będzie to sprawiało więcej problemów niż np 2012? Czy macie jakąś wiedzę czy te pierwsze produkcje sprawiały dużo więcej problemów niż młodsze roczniki?

2- Pan nie wie czy akcyza została zapłacona. Ma to sprawdzić w poniedziałek. Pytanie czy mi osobiście grożą jakieś konsekwencje prawno - podatkowe w związku z zakupem auta z nieopłaconą akcyza?

3- zakładając, że ten przebieg jest wiarygodny i serwis potwierdzi mi jej stan, to jakie bolączki czekają mnie w najbliższym czasie? Czy 4.2 TDI to dobry silnik czy lepszy byłby 3.0 TDI ? Ilu biegowa jest ta skrzynia biegów i czy nie jest to może multitronic?

Uprzedzę, może kilka faktów i ewentualnych pytań w moją stronę. Auta poszukuje dla mojego Taty, chce mu zrobić niespodziankę i prezent. Odchodzi na emeryturę i zawszę miał słabość do Audi A8. Ja kupując w 2006 roku sobie D2 3.3 TDI z V8, bardzo chętnie ją ode mnie brał. Był zachwycony ciszą i jazdą tym autem. Szukam auta do 150 000 zł, ponieważ nie widzę sensu wydawania większej gotówki ze względu na dość mała liczbę przejechanych rocznie kilometrów. Nie chodzi o wygląd, tylko o właściwości jezdne, komfort i silnik.

Z góry dziękuje za odpowiedzi!

Pozdrawiam!
KAROL

Tytuł: Re: [D4 10 4.2TDI ] Pierwszy właściciel, bezwypadkowe, serwi
PostNapisane: 25.lut.2018 11:27:19 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
kaar napisał(a):
1- jako, że 2010 rok to pierwszy wypust czy będzie to sprawiało więcej problemów niż np 2012? Czy macie jakąś wiedzę czy te pierwsze produkcje sprawiały dużo więcej problemów niż młodsze roczniki?

Po FL zawsze coś poprawiano, ale z D4 preFL nie ma tylu problemów względem FL co w D3, także odpowiedź brzmi nie.

kaar napisał(a):
2- Pan nie wie czy akcyza została zapłacona. Ma to sprawdzić w poniedziałek. Pytanie czy mi osobiście grożą jakieś konsekwencje prawno - podatkowe w związku z zakupem auta z nieopłaconą akcyza?

Nie.

kaar napisał(a):
3- zakładając, że ten przebieg jest wiarygodny i serwis potwierdzi mi jej stan, to jakie bolączki czekają mnie w najbliższym czasie? Czy 4.2 TDI to dobry silnik czy lepszy byłby 3.0 TDI ? Ilu biegowa jest ta skrzynia biegów i czy nie jest to może multitronic?

Jeśli przebieg jest prawdziwy to żadne. Silnik udany. Skrzynia 8-biegowa. Tiptronik, żadne multi.

Tytuł: Re: [D4 10 4.2TDI ] Pierwszy właściciel, bezwypadkowe, serwi
PostNapisane: 26.lut.2018 07:49:30 
Użytkownik

dice111 Bardzo Ci dziękuje za pomoc! Jutro jadę go obejrzeć.

Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1