Dzień dobry Panowie,poszukuje A8 4.2 TDI. Znalazłem takie ogłoszenie. Dzwoniłem do Pana, auto użytkuje od ponad 5 lat, traktuje jako 3 w rodzinie, tylko w dalsze trasy. Serwisowany jest w Audi Gliwice i nigdy nie brał udziały nawet w najmniejszej stłuczce. Powiedzmy, że daje wiarę w to co mówi ten Pan, gdyż po prostu dobrze to brzmi i sensownie odpowiada.
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a8-pierwszy-wlasciciel-serwisowany-21-cali-rotor-ID6ztZxF.htmlW związku z chęcią pojechania i obejrzenia auta, mam kilka pytań.
1- jako, że 2010 rok to pierwszy wypust czy będzie to sprawiało więcej problemów niż np 2012? Czy macie jakąś wiedzę czy te pierwsze produkcje sprawiały dużo więcej problemów niż młodsze roczniki?
2- Pan nie wie czy akcyza została zapłacona. Ma to sprawdzić w poniedziałek. Pytanie czy mi osobiście grożą jakieś konsekwencje prawno - podatkowe w związku z zakupem auta z nieopłaconą akcyza?
3- zakładając, że ten przebieg jest wiarygodny i serwis potwierdzi mi jej stan, to jakie bolączki czekają mnie w najbliższym czasie? Czy 4.2 TDI to dobry silnik czy lepszy byłby 3.0 TDI ? Ilu biegowa jest ta skrzynia biegów i czy nie jest to może multitronic?
Uprzedzę, może kilka faktów i ewentualnych pytań w moją stronę. Auta poszukuje dla mojego Taty, chce mu zrobić niespodziankę i prezent. Odchodzi na emeryturę i zawszę miał słabość do Audi A8. Ja kupując w 2006 roku sobie D2 3.3 TDI z V8, bardzo chętnie ją ode mnie brał. Był zachwycony ciszą i jazdą tym autem. Szukam auta do 150 000 zł, ponieważ nie widzę sensu wydawania większej gotówki ze względu na dość mała liczbę przejechanych rocznie kilometrów. Nie chodzi o wygląd, tylko o właściwości jezdne, komfort i silnik.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
KAROL