Witam
Od 2 miesięcy czytam, przeglądam, szukam Audi A5 i informacji z nim związanych. Jestem już w 99% zdecydowany, że chcę to auto kupić. Chciałbym jednak parę tematów wyjaśnić a przeglądając to forum widzę, że ludzie całkiem sensownie się wypowiadają.
Budżet ok 70000 +/-
Rok 2012-2014
Przebieg do 125000
Wątpliwości jest sporo:
1. Silnik
Zdecydowałem, że będzie to na pewno benzyna 1.8 lub 2.0 I tutaj pojawiają się wątpliwości, który silnik wybrać. Nie chodzi o moc tylko o znane problemy olejowe. Czy w tych silnikach z tego okresu (2012-2014) występuje ten problem? Jeśli tak to jak rozpoznać tego w którym to nie występuje?
2. Skrzynia biegów
Chciałbym automat ale niestety naczytałem się różnych opinii... Multitronik - podobno beznadziejna, S-tronic lepsza, Triptronic - najlepsza. Czy rzeczywiście jest taki problem z tymi automatami? Czy warto szukać w takim razie tylko z Triptronic i resztę omijać. A może jednak manual, tylko nie wiem jak z awaryjnością skrzyni manulanych. Ktoś coś doradzi?
3.MMI
Jak jest z nawigacją i mapami? Czy auto z Niemiec, które posiada MMI będzie mogło normalnie obsługiwać polskie mapy? Trzeba coś przerabiać?
4. Mam VIN auta. Jest jakiś sprawdzony sposób na sprawdzenie pochodzenia? Bo jest mnóstwo stron generujących raporty ze szczątkowymi informacjami. Żeby dostać trzeba płacić ale nie wiem która z tych stron daje rzetelne informacje.
5. Co ogólnie powinienem wiedzieć o tych autach przy kupnie? Na co mam zwracać szczególną uwagę??
Bardzo proszę o wypowiedzi. Jestem raczej laikiem samochodowym ale sporo się oczytałem
Pozdrawiam
Robert