.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 09:26:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Chcę kupić Audi A5 Sportback - proszę o pomoc
PostNapisane: 21.wrz.2018 20:35:19 
Użytkownik

Witam

Od 2 miesięcy czytam, przeglądam, szukam Audi A5 i informacji z nim związanych. Jestem już w 99% zdecydowany, że chcę to auto kupić. Chciałbym jednak parę tematów wyjaśnić a przeglądając to forum widzę, że ludzie całkiem sensownie się wypowiadają.

Budżet ok 70000 +/-
Rok 2012-2014
Przebieg do 125000

Wątpliwości jest sporo:

1. Silnik
Zdecydowałem, że będzie to na pewno benzyna 1.8 lub 2.0 I tutaj pojawiają się wątpliwości, który silnik wybrać. Nie chodzi o moc tylko o znane problemy olejowe. Czy w tych silnikach z tego okresu (2012-2014) występuje ten problem? Jeśli tak to jak rozpoznać tego w którym to nie występuje?

2. Skrzynia biegów
Chciałbym automat ale niestety naczytałem się różnych opinii... Multitronik - podobno beznadziejna, S-tronic lepsza, Triptronic - najlepsza. Czy rzeczywiście jest taki problem z tymi automatami? Czy warto szukać w takim razie tylko z Triptronic i resztę omijać. A może jednak manual, tylko nie wiem jak z awaryjnością skrzyni manulanych. Ktoś coś doradzi?

3.MMI
Jak jest z nawigacją i mapami? Czy auto z Niemiec, które posiada MMI będzie mogło normalnie obsługiwać polskie mapy? Trzeba coś przerabiać?

4. Mam VIN auta. Jest jakiś sprawdzony sposób na sprawdzenie pochodzenia? Bo jest mnóstwo stron generujących raporty ze szczątkowymi informacjami. Żeby dostać trzeba płacić ale nie wiem która z tych stron daje rzetelne informacje.

5. Co ogólnie powinienem wiedzieć o tych autach przy kupnie? Na co mam zwracać szczególną uwagę??

Bardzo proszę o wypowiedzi. Jestem raczej laikiem samochodowym ale sporo się oczytałem :)

Pozdrawiam
Robert

Tytuł: Re: Chcę kupić Audi A5 Sportback - proszę o pomoc
PostNapisane: 22.wrz.2018 09:26:10 
Użytkownik

z tych silników to tylko i wyłacznie szukać 2.0 tfsi z quattro
tiptronica nie ma w tej wersji
jesli wersja jak podałem wyżej to ze skrzynia s-tronic.
ale do tej wersji z tym zestawieniem 70tys to mało.......

PostNapisane: 22.wrz.2018 11:27:29 
Klubowicz

1. W żadnym z tych silników nie poznasz czy bierze olej, więc weź po prostu auto, które Ci się podoba i je zweryfikujesz ogólnie.

2. Kupuj tylko quattro, stronic jest ok, tiptronic też. Przy 120k jest w nich pierwsza wymiana oleju, więc trzeba tego przypilnować. 8-biegowego tipa (np. NTA) ciężej będzie znaleźć. Głównie pakowali je do aut na rynek US, tam się nie sprzedaje stronic'ów.

3. W tych rocznikach jest normalnie język PL do wybrania, a mapy są na całą Europę.

5. Na to samo co przy każdym innym aucie, które chcesz kupić.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 22.wrz.2018 12:29:09 
Użytkownik

grzeszko napisał(a):

A czemu tylko 2.0 tfsi z quattro? Raczej nie myślałem o quatroo bo ciężej znaleźć i wykracza to już ponad mój budżet. Napęd 4x4 przydałby mi się ale okazjonalnie więc nie musi być. Dlaczego nie 1.8 170KM? Coś nie tak było z tymi silnikami?

PostNapisane: 22.wrz.2018 12:32:23 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
1. W żadnym z tych silników nie poznasz czy bierze olej, więc weź po prostu auto, które Ci się podoba i je zweryfikujesz ogólnie.

2. Kupuj tylko quattro, stronic jest ok, tiptronic też. Przy 120k jest w nich pierwsza wymiana oleju, więc trzeba tego przypilnować. 8-biegowego tipa (np. NTA) ciężej będzie znaleźć. Głównie pakowali je do aut na rynek US, tam się nie sprzedaje stronic'ów.

3. W tych rocznikach jest normalnie język PL do wybrania, a mapy są na całą Europę.

5. Na to samo co przy każdym innym aucie, które chcesz kupić.

Ponawiam pytanie czemu tylko quattro?

Gdzieś czytałem jakiś artykuł, że był moment w którym audi poprawiło te silniki i problemy olejowe już nie występują. Na pewno jakoś można rozpoznać czy dane silniki są sprzed naprawy tego przez Audi czy nie.

PostNapisane: 22.wrz.2018 12:38:30 
Użytkownik

Wpadły mi w oko 2 konkretne auta:

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a5-a ... a86c300ee7
lub
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a5-a ... 895caf37e5 - czy właśnie ta skrzynia automatyczna dwu sprzęgłowa (DCT,DSG) to multitronic? Czy to z nimi są takie problemy? Bo już się pogubiłem. Gdzieś czytałem, w każdym quattro jest właśnie tiptronic.

Ktoś coś doradzi, jest w nich coś nie tak?

PostNapisane: 22.wrz.2018 14:07:31 
Użytkownik

robchr napisał(a):
grzeszko napisał(a):

A czemu tylko 2.0 tfsi z quattro? Raczej nie myślałem o quatroo bo ciężej znaleźć i wykracza to już ponad mój budżet. Napęd 4x4 przydałby mi się ale okazjonalnie więc nie musi być. Dlaczego nie 1.8 170KM? Coś nie tak było z tymi silnikami?

nie wiem czy 1.8 jest z quattro
ktoś mądry kiedyś na forum napisał, jesli kupujesz audi to tylko z quattro. ja sie tego bede trzymał. mam zamiar kupić a5 ale diesel 3.0 quattro z 2011r. i ja kupuje za 80tys...

PostNapisane: 22.wrz.2018 15:17:10 
Użytkownik

Wiadomo, że auto z quattro lepiej radzi sobie w terenie czy na śniegu. Jestem jednak ze Szczecina, tu nie ma mocnych śniegów. Czasem zdarza się gdzieś wyjazd w góry, gdzie mogłoby się to przydać ale bardzo sporadycznie.

A może ktoś mądry wypowiedzieć się dlaczego koniecznie quattro? Jakie są dodatkowe zalety po za oczywistymi.

PostNapisane: 22.wrz.2018 15:25:55 
Klubowicz

Przejedź się quattro za kierownicą, pokonaj trochę zakrętów i nie kupisz już audi w ośce. Co więcej chcesz automat, a multitronic mimo poprawek dalej jest dość awaryjny w tych rocznikach.

Poprawione silniki są od 2015r., więc to nie Twój zakres.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 22.wrz.2018 17:38:13 
Użytkownik

Czyli dobrze rozumiem, że quattro to:
- zdecydowanie lepsze możliwości na drogach szutrowych i zaśnieżonych
- lepsze trzymanie w zakrętach
- w quattro nie są stosowane wadliwe skrzynie multitronic, jest tylko triptronic 8 stopniową

Znalazłem taką białą perełkę: https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a5-v ... Bl0R9.html
15 tys. over mój budżet ale może bym swoje C4 w rozliczeniu zostawił... miało być dla żony :P
Warto kupować od takich dealarów jak przy tej powyższej ofercie? Kuszą 12 miesięczną gwarancją, i auto dosyć bogato wyposażone...

PostNapisane: 22.wrz.2018 21:35:18 
Użytkownik

Noe wierze w ten przebieg i czy ew bezwypadkowosc. Takie auta chodza w nienczech o 30tys zl wiecej...

PostNapisane: 22.wrz.2018 23:26:04 
Klubowicz

Nie do końca dobrze rozumiesz, quattro ma lepszą trakcję zawsze i występują w nim skrzynie automatyczne stronic 7 gang (w EU zdecydowana większość) lub tiptronic 8 gang.

Niezłe to białe, jedź oglądaj, cena jest względnie w normie.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 23.wrz.2018 21:01:40 
Użytkownik

Niestety to białe cudeńko poszło. Nie zdążyłem zareagować. Było idealne ale za drogie więc może i dobrze.

A jak to jest z coupe? Różni się od sportback-u tylko brakiem drzwi czy ogólnie jest mniejsze w środku?

PostNapisane: 14.paź.2018 08:55:28 
Użytkownik

Witam
Dalej szukam Audi A5. Znalazłem taką ofertę.
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a5-s ... xtor=SEC-8

Zastanawiam się tylko czy to auto ma tą wersję silnika, który był awaryjny po kątem pobierania zbyt dużej ilości oleju. Bo już nie wiem tak naprawdę jak to rozpoznać.
Kolejna rzecz to skrzynia automatyczna hydrauliczna klasyczna. To Multitronic, S-tronic czy Triptronic?? Skoro jest 4x4 to chyba Trip ta nie awaryjna. Dobrze myślę?

Proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości bo chciałbym jechać we wtorek oglądnąć to auto i kupić jak będzie wszystko ok.

PostNapisane: 15.paź.2018 10:29:23 
Użytkownik

to s-tronic. tip w 2.0tfsi szedł na rynek amerykański. w europejczykach natomiast można go znaleźć w 3.0TDI. silnik to ten olejożerny, ale podpytaj czy coś było z tym robione - mnóstwo aut po awariach miało poprawioną tą wadę ;)

Strefa czasowa: UTC + 1