.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 02:37:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego A4 2003 jest drozsze od Passata 2004? oba TDI 96kW
PostNapisane: 15.maja.2007 11:46:16 
Użytkownik

Auto: Audi A3 1.9 TDI ASZ+ 234/460
Witam, zadziwia mnie fakt czemu "stary dobry" Pasek tak słabo sie ceni w porownaniu z A4 w mniej wiecej takiej samej konfiguracji?? Co sprawia ze audi jest o tyle drozsze? Stwierdzenie "Vorsprung durch technik" mi nie wystarcza:D Podam dwa przykladowe ogloszenia, oczywiscie oba z prywatnych rąk.

Audi A4 2003 tdi 96kW http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=injoag4kofi

Passat 2004 tdi 96kW http://www.mobile.de/SIDLphWCbVhtmZOTvk ... 257824601&

Z gory dzieki za sugestie i opinie.. Peace

- 80 B4 1Z '94
Ponadto na podwórku: A4 B6 AVF quattro '03, A3 ASZ '02, A3 ALH '99 - sprzedam

SPRZEDAM części z mojej A4 B5 AFN - pw.

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 11:51:57 
Użytkownik

Bo to jest Audi. Zastanawiałeś się dlaczego nowe Audi jest droższe od passata?

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 12:07:26 
Klubowicz

w urzywanych autach jest tak, że na cene nie wpływa tylko marka i wyposażenie. Dochodzi do tego również przebieg, stan techniczny, widzi mi się sprzedającego , czy było uderzone itp tid

porównując nowe auta to Audi zawsze będzie droższe , bo ma większy prestiż, inne materiały wykończeniowe , inny standard wyposażeniowy itp.

tak na zdrowy rozsądek można chwilke się nad tym zastanowić i mieć jasną odpowiedź

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 15:46:16 
Klubowicz

W mojej ocenie - jeżeli w ogóle mielibyśmy mówić o jakichkolwiek różnicach "absolutnych" porównując analogiczne egzemplarze Passata vs Audi A4, to są one wręcz "pomijalne".
Twój "błąd" polega na tym, że podałeś linki do dwóch ogłoszeń, które ja bym wyeliminował bez zgłębiania treści ... .

1. Audi A4 to samochód z DDRów, brakuje informacji że bezwypadkowy i z wolną od "dziur" książką serwisową. Brak też informacji o liczbie właścicieli i ... kraju pochodzenia. Oczywiście podczas oględzin "z natury" mogłoby się okazać, że wszystko jest w najlepszym porządeczku ale ja z NRDowcami udanego interesu w życiu nie zrobiłem i niepełna treść ogłoszenia nie wydaje mi się przypadkowa ... .

2. Passat - tego nawet czytać się nie chce ... . Auto niby z połowy 2004r. z kierunkowskazami w błotnikach to 100%-owy dowód, że samochód został wyprodukowany w poprzednim roku ... . Nawet jeśli pod każdym innym względem jest "czysty", to być może pochodzi z tzw. re-importu z innych krajów EU. Zresztą nieważne - za same kierunkowskazy dla mnie odpada.

Reasumując - myślisz bardzo logicznie i nie chcesz nastąpić na minę roztropnym podejściem do tematu. Szczerze podziwiam, bo nie traktujesz kryterium ceny jako warunku nadrzędnego a to duży i podstawowy (moim zdaniem) krok w kierunku udanych zakupów. Nie udało Ci się tylko jedno - wytypowanie właściwych egzemplarzy :): :P .
Nie martw się :): - ćwiczenie czyni mistrza :diabel: :!!:

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 16:05:41 
Użytkownik

Auto: Audi A3 1.9 TDI ASZ+ 234/460
Piotruś - dzieki za sugestie i podpowiedzi.. Masz racje cena dla mnie nie jest zbyt wazna. Wazne jest aby auto bylo wiarygodne i 100% oryginalne. A za takie auto cena wiadomo nie bedzie super niska, jak to Polacy czesto oczekują ;) A co powiedzielibyscie na tą sztukę - http://www.mobile.de/SIDLwUkt6IcsNsqCrk ... 257988785&
Wczesniej cena byla Eur 14.500. Troche "siedzi" ale moze to ze wzgledu na sportpacket (sportfahrwerk..)?

- 80 B4 1Z '94
Ponadto na podwórku: A4 B6 AVF quattro '03, A3 ASZ '02, A3 ALH '99 - sprzedam

SPRZEDAM części z mojej A4 B5 AFN - pw.

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 16:21:54 
Klubowicz

dejf napisał(a):
A co powiedzielibyscie na tą sztukę - http://www.mobile.de/SIDLwUkt6IcsNsqCrk ... 257988785&
Wczesniej cena byla Eur 14.500.

Jak dla mnie ogłoszenie jest typowo "handlarskie" (w złym/najgorszym znaczeniu). Sprzedawca (na 99% jestem pewny, że oferuje aktualnie też Passata TDi) pozorując ogłoszenie na "sprzedaż prywatną" wprowadza pt. nabywcę w ewidentny błąd. Taka osoba ma wszystko przemyślane w najdrobniejszych szczegółach i nigdy nie zapomina o informacji "unfallfrei" - jeśli tylko może tak napisać. Jeżeli ktoś ma wątpliwości "skąd jestem se taki pewny" :): , to radzę mocno wytężyć wzrok i samemu dojrzeć szczegół nie pozostawiający cienia wątpliwości co do charakteru "oferty".
Dejf -> szukaj dalej (jeśli zechcesz podam Ci mój numer telefonu) :D .

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 17:43:03 
Użytkownik

Widze dejf ze ciagle szukasz autka. Wydaje mi sie ze chyba w jednakowym czasie zaczelismy szukac. Ja juz jezdze ;) i jak na razie jestem bardzo zadowolony...
Odnosnie tych ofert, to bez przesady to nie Polska. Prywatnych ofert na A4 TDI jest jak na lekarstwo. Jak ja szukalem to trafialy sie 3 - 4 na 50 ogloszen i srednio o 2 tys ojro wyzsze ceny niestety. Odpuscilem i przelknalem ze takie auto musze kupic od handlarza. Wejdz na strone handlarza sprawdz ile lat jest na rynku, jakie skorupy stoja na parkingu- im lepsze tym lepiej ;) (tam gdzie kupowalem nie bylo aut ponizej 10 tys). Ja kupowalem we Frankfurcie /M i powiem ze bylem mocno zestresowany bo nie mialem przy sobie fachowca ani sprzetu, musiala mi wystarczyc jazda probna i to co wyczytalem na forum. Bez problemu podali mi VIN sprawdzilem ze bylo serwisowane, nawet ostatni rachunek mi dali z serwisu. W Niemczech jest prawo ze handlarz musi dac gwarancje ale probuja sie od tego wymigac. Mi powiedzieli ze za 300 ojro moge miec gwarancje ale zrezygnowalem. Jak znajdziesz auto ktorego nie sprzedadza w ciagu kilku dni to targuj sie, ja przez 2 tyg zbilem 500 ojro ;) mimo ze przy pierwszym ogladaniu powiedzieli ze ani 1 E nie opuszcza.
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 17:43:59 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
dejf napisał(a):
A co powiedzielibyscie na tą sztukę - http://www.mobile.de/SIDLwUkt6IcsNsqCrk ... 257988785&
Wczesniej cena byla Eur 14.500.

Jak dla mnie ogłoszenie jest typowo "handlarskie" (w złym/najgorszym znaczeniu). Sprzedawca (na 99% jestem pewny, że oferuje aktualnie też Passata TDi) pozorując ogłoszenie na "sprzedaż prywatną" wprowadza pt. nabywcę w ewidentny błąd. Taka osoba ma wszystko przemyślane w najdrobniejszych szczegółach i nigdy nie zapomina o informacji "unfallfrei" - jeśli tylko może tak napisać. Jeżeli ktoś ma wątpliwości "skąd jestem se taki pewny" :): , to radzę mocno wytężyć wzrok i samemu dojrzeć szczegół nie pozostawiający cienia wątpliwości co do charakteru "oferty".
Dejf -> szukaj dalej (jeśli zechcesz podam Ci mój numer telefonu) :D .

...hmm ... w takim razie jestem mało spostrzegawczy :/
Co to zatem za szczegół dotyczący ch-ru oferty :?:

leoTDI

-----------------------------------------------------------------
180 kM ze 110kM ... to chyba nieźle jak na ASV ?
black leon by aligator 0.230/11mm/2,5"MG/1749VB)
Wykres : http://zbyszko.republika.pl/images/wykr800.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 17:49:57 
Użytkownik

Join7 napisał(a):
W Niemczech jest prawo ze handlarz musi dac gwarancje ale probuja sie od tego wymigac. Mi powiedzieli ze za 300 ojro moge miec gwarancje ale zrezygnowalem. Jak znajdziesz auto ktorego nie sprzedadza w ciagu kilku dni to targuj sie, ja przez 2 tyg zbilem 500 ojro ;) mimo ze przy pierwszym ogladaniu powiedzieli ze ani 1 E nie opuszcza.
Powodzenia

chodzo o rękojmię,

f-ma handlująca odpowiada zgodnie z prawem w okresie 1 roku za wady ukryte, co niestety nie dotyczy sprzedających osób fizycznych (prywatna sprzedaż) - tu istnieje pewne ryzyko.

Natomiast gwarancja na używane w PL nic nie oznacza. Można ją sobie egzekwować, ale w DE - takie jest moje zdanie.

leoTDI

-----------------------------------------------------------------
180 kM ze 110kM ... to chyba nieźle jak na ASV ?
black leon by aligator 0.230/11mm/2,5"MG/1749VB)
Wykres : http://zbyszko.republika.pl/images/wykr800.jpg

Strefa czasowa: UTC + 1