Witam
Od paru dni przeglądam to forum jako zainteresowany kupnem A6 do 40tys zł.
Namawiano mnie wcześniej na silnik TDI a racji mocy na 2.5V6 ale jak poczytałem to forum to zaczynam myśleć że Audi to niezbyt dobry wybór. Gdzie ta niemiecka niezawodność takiej marki jak Audi. Wcześniej jeździłem Vectrą i choć to auto przecież zupełnie innej klasy to nawet na forum Vectry nie czytałem o takich problemach.
Ponieważ chyba 50% A6 to silniki 2.5V6 TDI to siła rzeczy mój wybór na ten model jest skierowany.
Pytanie:
1. Czy jeśli sprawdzą mi VAGiem silnik w takiej A6 przed kupnem oraz auto przejdzie przegląd zawieszenia itd. i okaże się wszystko w miarę ok to czy kupująć auto z silnikiem AKE mogę zalożyć że nie spotkają mnie zbyt szybko typowe problemy z wałkami, zawieszeniem (dbam o auta, ale majątek na serwis nie wydaję tylko staram się niskim kosztem robić). Na co zwrócić uwagę podczas takiego sprawdzania przez serwis. Pod uwagę biorę tylko auta z pełną książka serwisową, najlepiej z niemiec i do tego od I własciciela lub serwisu, ale kupowałbym już tutaj od handlarza w polsce.
2. Czy uważacie że 3-4tys rocznie na serwis takiego A6 z 99/00 z przbiegiem blisko 200tys w dobrym stanie to wystarczająca kwota.
3. Czy może jednak mimo wszytsko wybrać silnik 1.8T i założyć do tego gaz (moc myślę że by mi wystarczyła). Czy dobrze rozumiem że auto z takim silnikiem z tych samych lat i podobnym przbiegiem będzie mniej awaryjne i tańsze w utrzymaniu (choć to kłóci się z moją więdzą bo uważałem że przebieg w dieslu może być 3 razy większy od beznyny a silnik będzie w tym samym stanie, a tu z forum wywnioskowałem że te diesle się psują na potęgę)
4. A może wogóle darować sobie A6, w tej cenie brałem jeszcze pod uwagę np Vectrę C która by była z 2003/2004 roku z przbiegiem prawdopodobnym koło 120tys. /wiem że to pytanie trochę tu nie na miejscu
znajomi którzy mają A6 (ale nie z 2,5TDI) pukają się w głowę na mój pomysł z tą vectrą, ale po tym forum już sam nie wiem.
5. Na granicy moich możliwości finansowych są również "okazje" A6 już po 2001r po liftingu gdzie rozumiem nie ma tylu problemów z 2.5 TDI. Może czaić się na taki model ale wiadomo jak to jest z takimi "okazjami".