.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 00:04:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupuję A4 1,9TDI 130KM
PostNapisane: 28.lis.2007 09:07:09 
Użytkownik

Witam!

To mój pierwszy post więc pragnę się przywitać na wstępie! Proszę o porady na co mam zwrócic szczególnie uwagę ponieważ dzisiaj wieczorem chyba kupię A4 ( o ile wszystko okaże sie OK).
Krótki opis: srebrne kombi, rocznik 2003 pazdziernik, przebieg 168tys.km, silnik TDI 96KW, przywieziony z niemiec nie znam dokladnie jeszcze wyposażenia. Doradzcie koledzy na co zwrócic uwagę, co w tym modelu kuleje i ogólne opinie o tym samochodzie. Dodam, że to będzie drugi samochód z grupy VAG ponieważ posiadam już passata B5 3b z 98 roku z silnikiem 110KM tdi. Jak ten audi będzie się miał do passata? Przypuszcam że bardziej komfortowy samochód?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 11:34:48 
Użytkownik

Czy bardziej komfortowy to nie bardzo, Passat tez nie jest malym autkiem.., co do Silnika to poczujesz roznice na + zapytaj czy skrzynia 5 czy 6 biegowa.. 5 biegowa ma 285NM a 6 biegowa 310NM ale za duzej roznicy to nie robi..

Przebieg ogolnie OK jak nie bylo na nim 250TKM :)

Ogolnie bys musial podpiac VAG i zrobic logi i wtedy bys zobaczyl co z Silnikiem, a ogolnie to na Forum jest wszystko napisane co do Traktora..

Co Wazne patrz czy nie byl Bity, jak sie znasz to poznasz :peace:

Ogolnie to patrz jak silnik pracuje, czy rownomiernie wkreca sie na obroty, czy nie cieknie, jak sie maja paski, czy wszystkie plyny sa na swojim miejscu, jaki olej byl wlewany, luknij tez Wahacze ogolnie to bez VAG Silnika nie przetestujesz..

bez znawcy jak Baskecior i "CO" to za duzo nie zdzialasz..

Pozdrawiam

Lukasz

-> (do 2012) Audi A4 Avant 1.8T 163KM 2006 FULL
-> (do 2009) Audi A6 Avant 1.9TDI 131KM 2004 AVF
-> (do 2007) Audi A4 Avant 1.9TDI 1998 AFN

*Niunia jest mym bogiem,prędkość nałogiem, życie zabawą a sex podstawą*

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 12:58:24 
Użytkownik

Dzisiaj bede oglądał sam a nie znam sie na tyle żeby podjąć decyzje. Umówiłem się w serwisie audi niestety dopiero na wtorek. Maja niby wsio sprawdzić począwszy od histori serwisowej do grubości lakieru, podpiąć kompa itp. I wtedy jak bedzie wszystko OK to go biorę.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 13:01:08 
Użytkownik

acha i jeszcze jedno
W serwisie nie wydrukują mi histori bo powiedzieli że jest ona tylko do uzytku wewnetrznego serwisu. Czy jest ktoś w stanie sprawdzić mi ta historie po VIN'ie jestem skłonny nawet za to zaplacic. Jezeli ktoś ma taka możliwość proszę o info na PRW. Dzieki!

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 14:12:41 
Użytkownik

audia4tdi napisał(a):
acha i jeszcze jedno
W serwisie nie wydrukują mi histori bo powiedzieli że jest ona tylko do uzytku wewnetrznego serwisu. Czy jest ktoś w stanie sprawdzić mi ta historie po VIN'ie jestem skłonny nawet za to zaplacic. Jezeli ktoś ma taka możliwość proszę o info na PRW. Dzieki!

Użytkownik : Dred :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 15:19:40 
Użytkownik

w 130KM sa tylko 6 biegowe skrzynie manualne.

I ile ma cie kosztowac to audi?

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 16:22:37 
Użytkownik

barylkaq napisał(a):

nie prawda, są 5 i 6 biegowe.... :d
Choć w tym przypadku (kolegi), będzie to 6tka :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2007 21:58:19 
Moderator

Auto: 4x Audi
pre_pl napisał(a):
barylkaq napisał(a):

nie prawda, są 5 i 6 biegowe.... :d
Choć w tym przypadku (kolegi), będzie to 6tka :)

Dokładnie : Seria AVF to 130KM 310Nm 6 Biegów a Seria AWX to 130KM 285NM i 5 Biegow

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 07:55:16 
Użytkownik

To jest silnik AVF z 6-biegową skrzynią. Cena 13.000 Euro Wrażenia po oględzinach wczorajszych: bajka! auto igła bardzo zadbane, silnik rwie jak oszalały (duża różnica w mocy porównując do mojego drugiego auta passata 110KM). Minus to skromny komputer pokładowy duży wyśfietlacz fis na desce a brak np spalania w danym momencie co mam w starszym passacie. Poza tym bogate wyposażenie. Kiedy wymieniać rozrząd bo był robiony przy 120tys teraz ma 160tys.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 08:03:37 
Klubowicz

audia4tdi napisał(a):
Kiedy wymieniać rozrząd bo był robiony przy 120tys teraz ma 160tys.

Od razu.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 08:42:18 
Użytkownik

Ale jaki sens jest ladować się w koszty kiedy serwis w bazie potwierdzi mi to co wpisane w książce serwisowej ze robiony byl 40tys temu. Czy aby nie lepiej poczekac 20tys i zrobic przy 180?

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 09:31:14 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
audia4tdi napisał(a):
To jest silnik AVF z 6-biegową skrzynią. Cena 13.000 Euro Wrażenia po oględzinach wczorajszych: bajka! auto igła bardzo zadbane, silnik rwie jak oszalały (duża różnica w mocy porównując do mojego drugiego auta passata 110KM). Minus to skromny komputer pokładowy duży wyśfietlacz fis na desce a brak np spalania w danym momencie co mam w starszym passacie. Poza tym bogate wyposażenie. Kiedy wymieniać rozrząd bo był robiony przy 120tys teraz ma 160tys.

Sorki za sarkazm, ale nie sprawdziłeś tego autka dokładnie a tylko bazujesz na subiektywnych odczuciach. Pomiędzy AFN`em a AVF jest kolosalna różnica w momencie obrotowym i choćby ten AVF nie trzymał serii i miał 260 Nm zamiast 310 Nm to i tak będziesz podniecony po przejażdzce.
Bez testów VAG`iem nawet bym nie spojrzał na to autko , ale to twój wybór. Obyś miał dużo szczęścia przy zakupie , jesli zecydujesz sie nań bez testów ...
Co do rozrządu - niestety nie ufaj wskazaniom na szafie, przy zakupie w ogóle nie patrz na przebieg na liczniku - prawde powie jedynie ocena prawidłowo wykonanych testów oraz analiza logów z VAG`a.

Tyle dziegciu ode mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 10:07:03 
Użytkownik

Po pierwsze napisałem, że czuje różnicę w mocy że auto rwie do przodu jak oszalałe. Po drugie nie znam się na tyle żeby samemu podejmować decyzje w kwestiach technicznych a moje oględziny koncentrowały się na odczuciach estetycznych. Po trzecie bez podpiecia do kompa i przeglądu auta nie kupuję, jak pisałem wyżej jestem umówiony w serwisie na wtorek i wtedy podejmę ostateczna decyzję. Po czwarte nie rozumiem dlaczego mam nie ufać w to co jest wpisane w książce serwisowej o ile potwierdzi to historia w komputerze w serwisie. Auto miało 3 m-ce temu robiony przegląd czyli serwisowane do konca. Czy sądzisz ze ktoś mógł sfałszować książke serwisoą i dane w komputerze? Nie sądze że ktoś by miał ochote na taka zabawe przy samochodzie za te pieniądze...

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 18:25:45 
Użytkownik

Auto: C7
audia4tdi napisał(a):
Po pierwsze napisałem, że czuje różnicę w mocy że auto rwie do przodu jak oszalałe. Po drugie nie znam się na tyle żeby samemu podejmować decyzje w kwestiach technicznych a moje oględziny koncentrowały się na odczuciach estetycznych. Po trzecie bez podpiecia do kompa i przeglądu auta nie kupuję, jak pisałem wyżej jestem umówiony w serwisie na wtorek i wtedy podejmę ostateczna decyzję. Po czwarte nie rozumiem dlaczego mam nie ufać w to co jest wpisane w książce serwisowej o ile potwierdzi to historia w komputerze w serwisie. Auto miało 3 m-ce temu robiony przegląd czyli serwisowane do konca. Czy sądzisz ze ktoś mógł sfałszować książke serwisoą i dane w komputerze? Nie sądze że ktoś by miał ochote na taka zabawe przy samochodzie za te pieniądze...
Jak wiesz lepiej to na cholere się pytasz :diabel: Książki fałszują nawet w autach powyżej 20tyś ojro :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2007 19:01:57 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
audia4tdi napisał(a):

Zycie jest realne i brutalne, zwłaszcza rzeczywistość handlu w branży motoryzacyjnej.
Moja rada jest następująca: traktuj każdego sprzedawcę nieufnie i nie wierz w żadne jego słowo, dopóki nie przetestujesz auta. Uwierz mi , że to działa, a w swoim życiu navagowałem się i natestowałem wiele trupów z TDI pod machą i znalezienie dobrego egzemplarza jest trudne (znalezienie ideału wręcz niemożliwe).
Dlatego studzę celowo twój zapał, a do tego jestem ciekaw tych testów w serwisie. Nie odbieraj tego jako atak, a zwykłą koleżeńską życzliwość.
Przebieg jest nieistotny przy TDI`ku , który ma kilka lat ... autko oceniasz oglądając je i mierząc/badając przy użyciu wszystkich możliwych technicznie środków. Na pewno nie zauważysz wszystkiego i pewne mankamenty wychodzą w trakcie użytkowania, ale świadomość wykonania dobrej roboty przed zakupem złagodzi późniejsze rozczarowania.
Takei na pewno się pojawią, albowiem nie ma aut idealnych i zawsze trzeba po zakupie w nie zainwestować.
Odpowiedź na pytanie "ile?" będzie zależała od pracy włożonej przed zakupem.

powodzenia

Strefa czasowa: UTC + 1