Myślę, że warto poruszyć ten temat. Dużo forumowiczów zadaje pytania odnośnie tego auta. Czytam troszkę postów na ten temat i śmiać mi się chcę po przeczytaniu kilku z nich. W każdym temacie przewijają się koszty eksploatacyjne. CENA rozrządu ;] Pytanie skąd te 10000 ???? Spalanie od 15 Litrów w góre?
W ramach sprostowania podam kilka cen oraz mocnych i słabych stron auta z tym silnikiem. Zacznę od samego silnika auto miało przejechane 100000km zakupione od pierwszego właściciela, serwisowane w jednej stacji ( ASO ) w niemczech, olej wymieniany co 15000km LONG LIFE nie wchodzi w grę w przypadku tego silnika. Wałki do tego samochodu to koszt w ASO 2400zł SZTUKA x 4 = 9600 zł. Rozrząd z robocizną 3500zł, klocki hamulcowe przednie 1100 zł, klocki hamulcowe tylne około 300zł. Minusem układu hamulcowego są Tarcze, które przy ostrej jeździe potrafią odsłużyć 20000km- 25000km. Są giganci, że po 7000km wymieniali tarcze. Niezależnie czy są to ATE, Brembo, czy nawiercane, tarcze bardzo szybko się zużywają ( nie chodzi tutaj o ścieranie) ale o wyginanie, odkształcanie i bicie przy hamowaniu ( zakładane były nowe tarcze i klocki, układały się przez ponad 1000km spokojna jazda, ale i tak bicie nieustaniie wracało)
Trzeba uważać na to co się leje do baku, w ubiegłym tygodniu stała u znajomego taka A-ósemka z zajechanymi wszystkimi wtryskami na dzień dobry koszt ponad 10000 zł. Jak wiadomo, nasze paliwo pozostawia dużo do życzenia.
Nie zapominajmy, że ten silnik to pierwszy, który posiada wtrysk Common Rail.
Co do skrzyń tiptronic to wymiana oleju co 60000km jest Obowiązkowa, pomimo, że niektórzy fachowcy w SERWISIE AUDI twierdzą, że jest ona bezobsługowa

Koszt tej imprezy to 800 zł
Zawieszenie wielowahaczowe, po przejechaniu tym autem 150000km !!! wymieniłem jeden wahacz z tyłu bo guma była zmurszała i drążki stabilizatora. Auto jeździło po naszym pięknym kraju na oponach 225/55/17
Na ostatnim przeglądzie przed sprzedażą zrobiono sprawdzenie zawieszenia w ASO zużycie amortyzatorów w dopuszczalnej skali 25% miało 3%
Co do wnętrza, zero zastrzeżeń, żadna pierdółka się nie popsuła, materiały bardzo dobrze spasowane, nic nie trzeszczy nic nie stuka, skóra nie była powycierana. ( Co w Mercedesie S czy to w W140 czy W220 jest trudne do osiągnięcia, ciągle albo padały styczniki od regulacji foteli, albo przekaźniki przy Climatronicu, wiecznie coś się działo z elektryką w tym aucie, materiały wykonania dużo gorsze ) abstrahując od porównywania...
Usterką nie wiem czy tylko w mojej 3.3Tdi alternator klęknął - było słychać świsty, koszt około 500zł ( używany z pewnego źródła)
Poruszę jeszcze kwestię spalania
Trasa: przy normalnej jeździe 4 osoby jazda bardzo spokojna 120-130 6.8 Litra !!
Jazda mieszana miasto trasa z przewagą w mieście około 9 litrów.
Jazda bardzo ostra, około 200km/h 11,5 ciężko jest przekroczyć tą wartość.
Osiągi : 3.7 benzynę robię jak chcę. Przyśpieszenie w danych producenta oscyluje w granicach 8sekund. Prędkość maksymalna lekko ponad 250 km/h
Ale tutaj nie o to chodzi, komfort jazdy a przede wszystkim cisza jaka panuje w e wnętrzu tego auta oraz przyjemność z jazdy pozwala zapomnieć o wysokich kosztach utrzymania tego auta, przy relatywnie niskim spalaniu. Czy zakupiłbym jeszcze raz auto z tym silnikiem? Tak, pod warunkiem, że auto jest z pewnych rąk a o takie teraz jest bardzo trudno nawet u sąsiadów zza Odry. Ostatnie zdanie, każde auto niezależnie czy to będzie A8 czy A4 będzię wdzięczne w użytkowaniu, jeżeli właściciel nię będzie na nim oszczędzał! Zamienników jest bardzo mało praktycznie jeśli chodzi o podzespoły silnika to pozostaje tylko ASO. Niestety w przypadku tego auta nie da się zaoszczędzić !
*Ceny napraw oraz części pochodziły z ASO Świtoń-Paczkowski Lubin , gdzie auto było serwisowane.