.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:00:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: moje pierwsze audi! zakup A3 - prośba o pomoc
PostNapisane: 19.sty.2009 17:33:12 
Użytkownik

Witam,
Nadszedł czas na zmianę bryki. Noszę się z zamiarem kupienia A3. Postaram się opisać moje wymagania, to może doradzicie mi coś ciekawego:
Od przeszło 2 lat jeżdżę VW Polo 98r. 1.4 Pb, 5d. Całkiem fajny samochodzik. Jest to mój pierwszy samochód. Kupiony od sąsiada wiec nie mam doświadczenia z giełdami itp. Chcę zmienić bo... wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia: m.in. za mała prędkość maksymalna, za słabe przyspieszenie, troszkę za mały (zwykle jeżdże sam), za małe kółeczka, za mało technologii, za biały:) itp. itd.

Zastanawiałem się tylko nad niemieckimi: VW Golf IV lub Audi A3. Myślę, że jednak wybiorę A3. Oba mi sie strasznie podobają, ale Audi...to Audi:)

Jaki ma być? Tu wielka prośba o sugestie i rady.
- lubię jeździć:) spokojnie i dynamicznie
- użytkowy, a nie sportowy (tunig mnie nie interesuje)
- ekonomiczny (na codzień jazda miejska, raz na jakiś czas długie podróże, rocznie ok.18tys. km)
- rocznik od 2000 po faceliftingu (na wersje od 2003 raczej mnie nie stać)
- silnik: 1.9 TDI, 110 lub 130KM. jest spora różnica?
- 5-dzrzwiowy, bardziej funkcjonalny
- do 30k (jeśli zagranica to z opłatami)

- gdzie najlepiej kupic?
jeśli giełdy to gdzie?
jeśli internet to jakie stronki?
Polska czy zagranica?
Z pierwszej ręki czy niekoniecznie?
- Czego/kogo się wystrzegać?
- Na co szczególnie zwracać uwagę? (poza tym co w poście 'poradnik kupującego')
- Jaki jest najwyższy 'bezpieczny' przebieg dla tego samochodu?
- Czy jest jakaś wersja wyposażenia godna polecenia?

Myślicie, że to dobry wybór? Wszelkie sugestie, porady, odnośniki itp bardzo mile widziane. Z góry wielkie dzieki i szerokiej drogi!

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2009 22:08:13 
Użytkownik

Auto: Audi A3 1.9 TDI ASZ+ 234/460
silnik 110 a 130 - jest roznica na pewno w konstrukcji - pierwszy na pompie vp37, drugi na pompowtryskach (czułe na jakość paliwa). 110ps nie jezdzilem ale dosyc czesto mam okazje jezdzic 130 ps 2002r. z przelotem 132tkm i wiem ze ten silnik jest zdrowy na 100% i powiem ze wrazenia mialbys wystarczajace po polówce 1.4 :): na pewno 110tki sa bardziej wytrzymale i tansze w eksploatacji (np. rozrząd), ale majac pieniadze na PD osobiscie szukalbym opcji 130ps (bo sa tez 101ps) ale tylko bezposrednio z prywatnych rąk niemieckich... najlepiej jakbys mogl sie podlaczyc kompem pod takie autko.. bylbys na 100% pewien co bierzesz.. mysle ze spokojnie za 30k upolujesz 2001 z niskim przebiegiem a nawet moze 2002. ja powyzej 200tkm pompowtryska bym nie kupil.. na zwyklej pompie to jeszcze... wersja wyposazenia? jesli lubisz twardo to sportpacket nawet czesto spotykany - fotele, kółko, gałka, zawieszka.
pozdrawiam

- 80 B4 1Z '94
Ponadto na podwórku: A4 B6 AVF quattro '03, A3 ASZ '02, A3 ALH '99 - sprzedam

SPRZEDAM części z mojej A4 B5 AFN - pw.

Strefa czasowa: UTC + 1