.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:01:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C6 Avant >2006
PostNapisane: 27.sty.2009 13:04:57 
Użytkownik

Rozglądam się za nowym samochodem i jednym z kandydatów jest właśnie Audi.
Mierzę w kierunku A6 C6 Avant.
Koniecznie xenon, skóra, MMI i najlepiej automat, chyba że mnie od niego odwiedziecie. Quattro niekoniecznie.
Jeśli chodzi o silniki to nie mam tu preferencji, ale jeśli miałbym auto sprowadzać to chyba tylko 2.0 TFSI wchodzi w grę, aby nie płacić bandyckiej akcyzy. Dość naczytałem się o wszelkich awariach trapiących TDI i niemile jestem tym faktem zaskoczony. Dlatego składniam się w kierunku benzyny. Ma to być samochód do dalekich podróży po Europie.
Limit cenowy to 25000EUR (tak mniej więcej wyliczyłem, że coś z rocznika 2006 się upoluje i trochę EUR zostawiam sobie na wydatki bo pewnie jakieś będą na wstępie).

Wiem, że pewnie podobnych wątków było trochę, ale za każdą dobrą radę będę wdzięczny.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2009 20:24:48 
Użytkownik

No cóż, mam podobne przemyślenia dot. TDI (choć nie miałem problemów w moim obecnym tdi pomimo fatalnej opinii o AKE) i akcyzy. Ewentualne koszty rozrządu w 3.0 i komplikacje z tym związane w moim przypadku ze względu na niewielkie przebiegi bezpośrednio wskazują na 2.0 TSI - będzie taniej :-)

Co do automatu - jeśli tiptronic - jak najbardziej polecam, fajna sprawa, komfort itd., w C6 jest pewnie jeszcze lepsza i szybsza. Ale z 2.0 montowali chyba multitronic (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a z tym we wcześniejszym C5 już nie było tak różowo, C6 jest chyba jeszcze zbyt młode, żeby ocenić solidność nowy multitroniców.

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2009 20:42:24 
Użytkownik

Podobno problem multitroniców się skończył w 2005 roku, taka opinia przeważa na niemieckim forum.
Zresztą chyba musiało do nich dotrzeć, że trzeba tę skrzynię w końcu udoskonalić.
Może ktoś ma jakies wieści z serwisu co do aktualnej awaryjności tej zabawki.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2009 22:44:44 
Użytkownik

Byłem dziś w serwisie Audi i podsłuchałem rozmowę doradcy serwisowego z klientem przez telefon. Rozmowa dotyczyła MULTITRONIC-ÓW.
Doradca "fachowiec" w końcu , uswiadamiał klienta, któremu prawdopodobnie coś działało nie tak w jego multitronicu. Od razu zaznaczył że nie ma fachowca na tą skrzynię w swoim serwisie i polecał inną firme. Dalsza rozowa oprata była na przedstawianiu kosztów ewentualnej naprawy. Panowie zaczeli od 8000pln.......!!!!!!!!!. Serwisant stwierdził jeszcze że każdy multitronic , jesli nawet klienta kupi skrzynię ( 5000-6000pln) na rynku wtórnym w dobrym stanie to pochodzi ona 20-30kkm i się sypnie także . Nie wiem czy to dobra rekomendacja dla tej skrzyni?
Ja jeżdzę A6 C6 Avant 2.7TDI Quattro Tiptronic i jestem zadowolony, tylko motor trochę słaby, ale jak szukałem 3.0TDI Quattro Tiptronic to niestety nie znalazłem godnego uwagi.
Jeżeli chodzi o jakość wykonczenia i skrzypienia to jestem poważnie rozczarowany. Myslałem ze Audi jest super. Niestety po roku uzytkowania po polskich drogach, samochód zaczoł mówic swoim językiem (skrzypniecie, swierszcze). Napęd Quattro naprawe super, przecwiczyłem go w górach, idzie jak powazna terenówka.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2009 23:12:24 
Użytkownik

osy4 napisał(a):
Byłem dziś w serwisie Audi i podsłuchałem rozmowę doradcy serwisowego z klientem przez telefon. Rozmowa dotyczyła MULTITRONIC-ÓW.

A propos wypowiedzi toratore - czy rzecz dotyczyła multi po 2005?

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2009 11:37:58 
Użytkownik

Czyli co w koncu z tym multi ?
A jak oceniacie silnik 2.0 TFSI pod katem dynamiki ?
Jakie przebiegi przy takim powiedzmy 2.5 rocznym aucie wchodza w gre ? Wiem, ze TDI bedzie mialo wieksze, ale powiedzmy 100tys to dla A6 duzo ? Co sie sypie przy takim przebiegu na pewno ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2009 13:57:16 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Wszystko zalezy kto jeździł, wszystko się da popsuć jesli robisz wiecej niz 30tkm rocznie to TDi ale jesli mniej tanszy 2.0 TFSI swietny silnik dynamika exstra ( nie mylic panowie z FSI czyli z samym bezp. wtrys. PB ) jezeli umiesz zyc bez automata to kup manuala to Ci oszczedzi "niby wygody" w przypadku Audi i staconych nerwów kasy. Co do C6 jest Stronic

QUATTRO zdecydowanie Tak, bez Q niepodchodź

Jak kupisz bez, to będziesz płakał... tyle Ci powiem z doświadczenia. Z quattro kultura prowadzenia auta 5 klas wyżej !!!
Do jakiego auta byś nie podchodził silnika, audi to tylko quattro reszta to rzecz gustu, skora i MMI masz w 90% aut jeśli jexdzisz po europie to 2.7 TDi manual quattro + program na ewent 200KM ( w trasach jesteś królem spalanie 8-9 L duzy moment obrotowy, to nie czasy zeby sie scigac na swiatlach ), silniczki b.aksamitne, TDi trzeba czyscic, kontrolowac, a nie tylko lac wache i jezdzic...(wtedy Audi Ci się odwdzięczy zreszta w TFSI juz takze ). Wiem , ze wydajesz cięzko zarobione pieniązki nie male, jesli zalezy Ci takze na bezpieczenstwie rodziny = quattro= bezcenne - zainwestuj w fure, która spelnia te wszystkie wymagania, a pozostanie Ci bakcyl Audi i kontemplacji jazdy nim :D czego nie ma Mercedes ani BMW za te cene.

Sprzedają zazwyczaj po okresach gwarancyjnych, czyli musialy byc serwisowane w ASO po nr VIN handlaz os. prywatna jezeli oprosisz poda Ci ten nr.

Z tym oto nr. vin (jest tu taki magiczny człowiek na AKP) ktory sprawdzi Ci historie owego auta & przebieg.

Wówczas masz b.dobre odniesienie czy wdepniesz w minę czy tez nie, zacznij od tego. Przebiegi zdarzaja sie male, wszystko jest mozliwe nie ma co wróżyć póki nie sprawdziszstarym dobrym sposobem.

W historii wyjdzie wszystko, tzn mniej wiecej jak kto dbal, co bylo robione nawet i po okresie gwarancyjnym.

osy4
2.7 jest ok jednostką lepszą tańsza sprawdzoną od 3.0, a co do trzeszczenia C6 jest już jak mercedesy nowe Eklassy. Niestety... Trzeba było kupić Allroada drogi by Cie nie interesowaly ;), a jest to zupelnie inna bajka co A6. Jedyne co podobne to wygląda. U mnie Przebieg ponad 230tkm wymiana jednej poduszki w miechu :!!: Zero stukow trzaskow. Ale cos za cos, koszt tez zupelnie z innej bajki. pomiedzy A6 C6, a Allroadem "glonojadem" :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2009 18:50:58 
Użytkownik

grejf napisał(a):
Co do C6 jest Stronic

Hmmm, w cennikach na stronie PL i DE stoi multi, przy czym przy 2.0 TSI o quattro chyba może zapomnieć.

grejf napisał(a):
QUATTRO zdecydowanie Tak, bez Q niepodchodź

Wiem, że narażę się tu wielu, ale osobiście nie przeceniałbym Q. Jeździłem ośką, teraz jeżdżę quattro - owszem, lepiej się prowadzi, ale szczerze mówiąc tu gdzie jeżdżę (warmińsko-mazurskie + wypady do DE) spokojnie obyłbym się bez Q. Co innego w terenie wyżynnym i górskim - tam z pewnością bezdyskusyjnie Q daje bezpieczeństwo i przewagę, często decyduje o dotarciu do celu.

grejf napisał(a):
2.7 jest ok jednostką lepszą tańsza sprawdzoną od 3.0,

Z tego co padło na tym forum przy okazji omawiania rozrządu słynnego w 3.0 TDI silnik 2.7 to jednostka bliźniacza, z tymi samymi bolączkami, a przy tym słabsza i nie wiele mniej paląca - co miałeś na myśli pisząc, że jest lepsza?

Strefa czasowa: UTC + 1