edek napisał(a):
możliwe ze tak , ale dlaczego to się ujawniło do piero po wyciągnieciu zegarów , przedtem nie miałem z tym problemów ?
to jest całkiem normalna sprawa... jak coś sobie było w orginale to powinno być dobre (no chyba że się ze starości sfajczy) - a później podczas wyciągania mógł się któryś przewód urwać lub wyciągając zegary
nie rozłączyłeś akumulatora i zrobiło się spięcie pojarało np. ścieszki lub jakiś kabel przy wtyczce robi spięcie jak jest źle dociśnięty - i masz dopowiedź...
ja to bym dokładnie się temu przyjrzał bo coś jeszcze jest nie tak skoro zaświeca ci się kontrolka ładowania po włączeniu ogrzewania... u mnie też były takie szopki tylko że po przekręceniu kluczyka zapalała się kontrolka łądowania i wyłączał się prędkościomierz... okazało się że ścieżki są pojarane i konieczna była wymiana licznika (a swoją drogą to kilka przewodów musiałem dorabiać i lutować na nowo bo podczas wymiany licznika 2 mi się wyrwały z wtyczki a 1 od przedłużki przewodów kontrolki ABS)... więc sprawdź miernikiem te przewody które sobie dyndają (ewentualnie znajdź ich miejsce w orginale lub chociaż je zaizoluj bo będą ci się ciągle kontrolki świecić i może przez takie spięcie wyładowywać się akumulator - albo i jeszcze gorzej - może ci się któregoś razu zrobić ognisko w środku...) i dopiero wtedy będzie ból...