.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.mar.2025 19:01:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana tylniego łożyska b4
PostNapisane: 24.wrz.2005 10:05:23 
Użytkownik

Witam mam zamiar wymienić tylne łożysko w b4( hamulce tarczowe) i nie wiem czy brać się za to samemu czy do mechaniora,jeśli samemu to jakie potrzrebne są klucze i na co zwrócić szczególną uwagę.dzięki za odpowiedzi(tylko nie krzyczcie że było dużo bo szukałem :) )

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2005 17:47:04 
Użytkownik

Dziękuje za rady.Już zabieram sie do roboty :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2005 18:07:10 
Użytkownik

sKOŃCZYŁEŚ? ;)

jeśli nie, to:

1) klucze od 10 do 19, zresztą w trakcie rozbierania będziesz widział, a zaczynając robotę chyba nie zaczniesz bez kompletu klluczy, wiec bez sensu wywód nt. temat ;)

2) musisz zaopatrzyć się w odpowiednie 'akcesoria' do wybicia łożyska - zapewne w pierwszym strzale uleci Ci wewnętrzny pierścień i kule, potem zostanie gorsza rzecz, czyli zewnętrzny do wybicia - dobre podłoże do wybijania, młot, 'majzel' itp.

3) najwiekszym problemem mogą być tuleje met-gum w zawiesze (zeby po ludzku wybic łożysko, będziesz musiał wyjąć całą piastę). Mnie się akurat tak zapiekły, że musiałem kątówką urypać śrubę po obu stronach każdej tulei, potem na imadle wycisnąć tuleje i zakładać nowe - więc na samym łożysku może się nie skończyć.

wniosek: lepiej daj mechaniorom - robota prymityw, więc nie mają co spieprzyć - umów się na kwotę na początku, taką na 100% żeby nie uległa zmianie - a jak będą musieli rozwalać tuleje met-gum, to na własny koszt będą musieli założyć i nowe, przecież kwota była ustalona... a że im nie poszło.... - nie warto się mordować :peace: ja się mordowałem, bo się zawsze morduję ;) trza mieć sprzet, odpowiedni garaz z kanalem - tak na szybciora nie ma sensu.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1