.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.sty.2025 23:54:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi BOSE
PostNapisane: 23.wrz.2005 12:49:09 
Użytkownik

W A3, do ktorego sie przymierzam jest ten system. Kolega opisal go podobnie jak znalazlem na opisie od TT, czy moge uznac ze w tej A3 bedzie podobnie jak wkleilem ponizej?:

===
System nagłośnieniowy BOSE - to 6 głośników wysokiej mocy (przy Roadster - 7 głośników) oraz głośnik Centerfill w desce rozdzielczej, wzmacniacz czterokanałowy o mocy 175 Watt (przy Roadster - wzmacniacz pięciokanałowy o mocy 225 Watt), 4 korektory graficzne (przy Roadster - 5 korektorów), możliwość połączenia z radioodtwarzaczami chorus i concert.
===

no i pytanie. jest tam zmieniarka. czy znajde na rynku zmieniarke kompatybilna, ale z odczytem mp3? jak mysliscie?

dzieki!

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2005 16:32:12 
Użytkownik

Nie wiem od czego zaczac bo kazdy ma swoje zdanie na ten temat inna sprawa ze Audiofilem nie jestem.. Mialem okazje posluchac systemow BOSE w Anglii i wpadlem w zachwyt. Sam bardzo chetnie sprawil bym sobie cos takiego (obecnie mam Blaupunkt'a) lecz na razie problemy z kasa.
Ja polecam :!:
Tobie natomiast proponuje wybrac sie do jakiegos salonu Audio w ktorym posiadaja takowy sprzet - BEDZIESZ ZACHWYCONY :diabel:
Jesli chodzi o zmieniarke z mozliwoscia odtwarzania MP3 to na 95% nie bedzie z tym problemow :D

Pozdrawiam i milego sluchania :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.wrz.2005 05:15:27 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o BOSE to jest dobre jak jest już zainstalowane. Jeżeli go nie ma to nie warto inwestować w jego montaż bo za mniejsze pieniądze można sobie złożyć coś co będzie grało lepiej niż BOSE a będzie w orginalnych rozmiarach.
Co do ZMIENIARKI MP3 to przy fabrycznym radiu na 95% będziesz miał z nią problemy :diabel:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 19:05:31 
Użytkownik

pytanko nt. radyjka
mam A100 '92 - chcialbym kupic jakies oryginalne radyjko (glownie slucham radia) - jaki model polecacie ?
Bedzie mi to dzialalo z bose ?

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 23:32:45 
Użytkownik

nie będzie

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 23:58:22 
Użytkownik

hmm w takim wypadku jakie byly fabryczne radia lub jakie dzialaja z oryginalna instalacja ??
sorki za naiwne pytania ale jestem zielony :P

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 12:11:13 
Użytkownik

W Audi A3 system BOSE to 4 głośniki w tym przednie dwudrożne, tylne i subwoofer (malutki) w bagażniku. Jezeli to jest system BOSE to miałem taki w A3 i moce wzmacniacza które podaje tuk w opisie są deczko przesadzone. Działa to orginalnie z radiami Gamma, Concert kaseciak i cd. Tadia te mają wyjście na 2 głośniki do których są podłączone przernie głośniki. Tylne głośniki są podłączone do oddzielnego wzmacniacza który znajduje się poza radiem. Cały ten system gra bardzo ładnie ale ww radia porównując z współczesnymi np Pioneerami CD wypadają blado. Jakieś 3 lata temy kupiłem sobie Pioneera DEH-P5630MP podświetlanego na czerwono w kolorze idealnie pasującym do podświetlenia tablicy. Podłączyłem go do instalacji w ten sposób, że przednie głośniki podłączyłem do wyjść wysokonapięciowych jako przednie a tylne do wyjść niskonapięciowych(wyjście do wzmacniacza) jako tylne. Jakość i czystość dźwięku jak i głośność bez zmiany głośników jest znaaaaacznie lepsza. Różnice w głośności przód/tył przy ww podłączeniu można wyregulować radiem. Działało bez zastrzeżeń. Wszystko robiłem tak aby do sprzedaży wrócić do orginału. Następnie założyłem wzmacniacz i tubę do bagażnika i podłączyłem pod wyjście niskonapięciowe jako przednie. Efekt więcej niż zadowalający. :D

Nie jestem tylko pewny czy to co napisałem na wstępie to faktycznie system BOSE. ;-)

Tytuł: Re: Audi BOSE
PostNapisane: 22.lis.2005 12:33:42 
Użytkownik

tuk napisał(a):
no i pytanie. jest tam zmieniarka. czy znajde na rynku zmieniarke kompatybilna, ale z odczytem mp3? jak mysliscie?

dzieki!

Ze zmieniarka moze byc problem. Poszukaj szczegolow na stronie TiKan. Mialem tez kiedys link do polskiej strony jakiegos elektronika - pasjonata, ktory dokladnie opisywal wtyczki i okablowanie OEMowych audio w roznych samochodach. Zajmowal sie tez budowa interfejsow zapewniajacych komunikacje miedzy OEMowymi radiami i uniwersalnymi zmieniarkami na rynku.

Problem rozbija sie o:

- kilka roznych interface'ow komunikacji - jest kilka standardow jezykow rozkazow miedzy radiem a zmieniarka (czyli rozumienie rozkazow typu nastepny track, przewin, nastepna plyta, etc)

- kilka roznych wtyczek co najczesciej wiaze sie z innym standardem komunikacji

- podmiana wtyczek w AUDIowych zmieniarkach. Np u mnie jest radio DeltaCC razem ze zmieniarka Audi (jakas adaptacja zmieniary Alpine). Wtyczka to bodajze DIN8. Niestety piny sa pozamieniane i to co w teorii powinno pasowac bo ma taka sama wtyczke i taki sam standard komunikacji - nie pasuje. Teoretycznie zamiana pinow powinna pomoc ale tego nie probowalem.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - nawigacja po mp3. To bardzo wazne. Jesli radio nie ma obslugi zmieniary mp3 to wyswietla tylko numer plyty i numer tracku. Z kolei na jednej plycie mozesz miec wiele katalogow, opisy w plikach mp3 (tzw IDTagi) co daje dodatkowe pole do przerzucania, sortowania nawigowania tylko w obrebie zawartosci jednej plyty. Mozliwosc przerzucenia tracku i plyty to w ty przypadku troche za malo. Jesli juz to zainteresowalbym sie zmieniarka z pilotem do sterowania.

Co do systemu BOSE - caly zysk to:

1. zewnetrzny wzmacniacz
2. korektory i filtry

ad 1. chodzi o to, ze po pierwsze standardowe wzmacniacze mocy montowane w radiach to zenada. Sa wielkosci 1/3 pudelka od zapalek, grzeja sie i czesto zwyczajnie nie wyrabiaja sie z dostarczaniem niezbednej mocy - efekt to trzaski, znieksztalcenia, "pierdzenie" basow

ad 2. glosniki w audi sa najczesciej miernych rozmiarow. Az dziwne, ze nie graja tak beznadziejnie jak wygladaja. Z racji swych rozmiarow niskie czestotliwosci sa niedostepne. Podobnie jest przy glosniejszym graniu - niskie czestotliwosci zaczynaja sie znieksztalcac. Korektory i filtry sa tak ustawione by w zaleznosci od czestotliwosci dzwieku i jego natezenia obcinac/przyciszac te zakresy dzwieku w ktorych glosniki sie nie wyrabiaja. Ot i cala tajemnica. Stosujac zewnetrzny wzmacniacz z kilkoma nastawami mozna uzyskac ten sam jesli nie lepszy efekt.

ABC@8G7

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 16:48:16 
Użytkownik

A czy w moim A4 z 1996 Avant jest to bose:

1. przód dwa niskotonowe i dwa wysokotonowe w drzwiach
2. dwa pełnozakresowe (chyba) w tylnych drzwiach
3. SUB z lewej strony pod tapicerką w bagażniku.

Głośniki w tylnych drzwiach sa zasilane ze wzmacniacza który jest zamontowany w obudowie SUBa.

Mam pytanie bo głośniki, i obudowa suba jest wyprodukowana przez NOKIA
?

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2005 16:52:38 
Użytkownik

AvantosA4 napisał(a):
A czy w moim A4 z 1996 Avant jest to bose:

1. przód dwa niskotonowe i dwa wysokotonowe w drzwiach
2. dwa pełnozakresowe (chyba) w tylnych drzwiach
3. SUB z lewej strony pod tapicerką w bagażniku.

Głośniki w tylnych drzwiach sa zasilane ze wzmacniacza który jest zamontowany w obudowie SUBa.

Mam pytanie bo głośniki, i obudowa suba jest wyprodukowana przez NOKIA
?

W cabriosie tez mam nokiowe glosniki oraz nokiowy sub z wlasnym wzmacniaczem w oparciu tylnego fotela. Niestety u mnie nie jest to BOSE

ABC@8G7

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1