.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.lut.2025 00:20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spryskiwacz tylniej szyby w A4 Avant - problem
PostNapisane: 26.sie.2004 16:12:20 
Użytkownik

No więc sprawa ma się tak. Niedawno wracając z Wawy wyskoczył mi na checku komunikat, że skoińczył się płyn spryskiwacza. Następnego dnia dolałem kontrolka znikneła z checka i działało jak ta lala ( płuynu była naprawdę resztka, a na sitku osad jakiś biały - coś jak kamień, ale poprzedni właściel lał tam raczej tylko płyn do spryskiwaczy). Mało pomysłowi konstruktorzy tego Audi (B5) wymyslili, że i na przednią szybę i na szybę klapy będzie tylko jeden zbiornik płynu (pod maską) i tak pod podłogą idzie kabelek, którym doprowadzany jest płyn do tylniej szyby. Wczesniej w 100ce miałem osobny pojemnik do wycieraczki tylniej i to było wg mnie o wiele trafniejsze rozwiązanie. jadę dzisiaj do roboty i chciałem umyś tylnią szybę, a tu nic - z reguły wystarczyop dłużej przytrzymać, żeby woda doppłynęła do tyłu, a tu nic. trzymam długo i nic - pomyślałem, że może i tu jest jwednak jakiś pojemnik z tyłu ostro zamaskowany. Później zobaczyłem mokrą plamę na dywaniku kierowcy. Zdjąłem tą podpórkę pod nogę, plastikowy boczek w nogach, odchyliłem tapicerkę podłogi i na łaczniku wysunął się kabelek i sikało tam na podłogę. Pomyślałem, ze prosta sprawa,a el eni do końca, bo po zmontowaniu, spryskiwcza tylniej szyby ni ma jak nie było. Wodę do miejsca wcześniejszego rozłaczenia pompka podaje bez problemu, podejrzewam, że gdzieś dalej dostałe się jakiś syf i zablokował przepływ. Jutro zdejmuję tapicerkę klapy, żeby zobaczyć czy zapchana jest dysza spryskiwacza (próbowałem wstępnie oczywścić ją igła, ale nic nei dało) czy sam przewód. Miał krtoś może podobne problemy, albo ma pomysł co innego może być przyczyną ? To, że kabelek się rozłaczył obok kierowcy tłumaczę tym, że podaczas pompowania wody wzrastało ciśnienie, i to by najsłabszy punkt całego obiegu więc puściło w tym miesjcu.

Obrazek

Tytuł: Re: Spryskiwacz tylniej szyby w A4 Avant - problem
PostNapisane: 26.sie.2004 20:23:35 
Użytkownik

Spróbuj spreżonym powietrzem przedmuchac przewod, podlacz powietrze tam gdzie ci sie rozlaczyl przewod. Wtedy sprawdzisz czy wogole woda dochdzi do tylnej dyszy.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2004 14:41:08 
Użytkownik

Witam
Igla jest zbyt gruba zeby przeczyscic spryskiwacz, sprobuj ze szczotki drucianej drucik wygrzebac i tym sprobowac.
A ciekawa rzecz bo w B4 Avant 95 sa oddzielne zbiorniki.
Pozdrawiam

Dwie rzeczy sa nieskonczone:
wszechswiat i glupota ludzka. (Albert Einstein)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2004 15:20:24 
Użytkownik

Karus napisał(a):
A ciekawa rzecz bo w B4 Avant 95 sa oddzielne zbiorniki.

Ano przekombinowali Niemcy. Juz naprawiłem - a zrobiłem to tak: jak wiadomo w okoliach podłogi kirowcy mialem złaczkę na przewodzie więc do końcówki przewodu biegnącej od pompki dołaczyłem ok 3-4 metry innego przewodu i przytknłame do spryskiwcza przy szybie - na druga końcówkę przy kierowcy nacuiagnałem inny przewodzik iw yprowadziłem go na ziemię, żeby eni zalać tapicerki - tak jakby odwróciłem obieg i dałem czad spryskiwaczem - podciśnieniem woda przepłukała dyszę od strony wycieraczki i przepchała aż do drugiej końcówki przy kierowcya tam odprowadzeniem cay kamień i syf wyleciał na ziemię. Teraz działą jak ta lala :)

Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1