Cytuj:
A żarnik nie jest w tym samym miejscu, bo xenonowy jest dłuższy niż zwykła żarówka, więc jest przesunięty do przodu...
nie sądziłem że tak napiszesz, bo świadczy to o tym że pseudo zenona nie widziałeś z bliska. Cały czas proszę o wytłumaczenie i nikt nie chce nas rozjaśnić, więc pogrzebałem, pomyślałem i przypomniałem fizykę i NIE ZGODZĘ się z koniecznością wstawiania soczewki "ksenonowej" do lampy "zwykłęj" H ileś - z prostej przyczyny i soczewka i odblask H JEST przystosowany do umieszczenia akurat w tym miejscu co trzeba źródła światła (załatwia to i żarówka i palnik chiński). Jeśli zamontujesdz D2S w oprawę H, a to już inna ba(Ń)jka - D2S jest krótszy, więc potrzebuje INNEJ (ksenonowej) soczewki i innego odbłyśnika (tutaj bardziej soczewki więc po wstawieniu samej soczewki jest git)! Oślepiające samochody to zmora naszych dróg ( u mnie na stacji walczę z polonezami i ich zajefajnymi "halogenami" (te gówno w zderzaku) . Problemem jest TYLKO zamieszanie w przepisach
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 16 grudnia 2003 r.
w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (...)
3.1.2. Ustawienie świateł drogowych i mijania w płaszczyźnie poziomej i pionowej
Pomiar ustawienia na ławie pomiarowej za pomocą przyrządów do kontroli ustawienia świateł lub ekranu.
Podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za niezadowalający(..)
9. Brak wyraźnej granicy światła i cienia świateł mijania.(...)
i tutaj aby było jasne ( że nic nie jest jasne )
Według wytycznej EWG 76/756 dla świateł mijania nie jest już wymagana linia pod kątem 15° na ekranie pomiarowym, więc komu kur...cze wierzyć??skoro diagności za chiny ludowe nie chcą przepuścić "amerykańskich" lamp z symetryczną linią odcięcia?3.1.3. Światłość świateł drogowych
Pomiar światłości poszczególnych równocześnie włączonych par świateł drogowych za pomocą przyrządu do pomiaru światłości i obliczenie:
- sumy światłości.
- różnicy światłości między lewym i prawym światłem.
Podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za niezadowalający(...)
2. Suma światłości przekracza dopuszczalne maksimum 225 kcd.
ja miałem 32(drogowe)x2 + 45(mijania ksenon)x2=154 Kcd, więc ...
ITS oczywiście co chwila coś nam śle, ale tak naprawdę to NIKT nie wie do końca, co jest grane. Macie tu coś o spryskahc? samopoziomowaniu? ja sprawdzając na codzień wg.tych jasnych kryteriów PUSZCZAM taki ksenon, co spełnia powyższe warunki!!! Jak słusznie zwracacie uwagę PODSTAWA :nie oślepiać!!!!!!