.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 10:24:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2.5tdi 150KM AKN] CHIP , ile można
PostNapisane: 11.wrz.2012 18:56:03 
Użytkownik

Witam, mam taki problemik. Braciak zaprowadził mnie do "tunera", który wgrywa chipy (w moim przypadku wlutowuje). Po tym zabiegu auto zaczęło lepiej przyspieszać o ok 15% na większych obrotach, ale do 2000 obrotów nadal muł + przeskok mocy (tzn odczuwalne od 4 biegu w okolicach 2000obr ciągnie, koło 2200 przestój i potem dalej jazda ok).
Jak kolesiowi powiedziałem, że ciągnie od 2000 obr to powiedział, że ta firma tunerska co mu pisze programy stwierdziła, że słabe turbo i dlatego nie podnieśli mu wcześniejszego dmuchania. Jeżeli chcę to na moją odpowiedzialność może to zrobić.
I tu nasuwa mi się pytanie, czy rzeczywiście ktoś mógł to stwierdzić jak auto nie miało robione logów w ruchu.
Czy wcześniejsze załączanie turbiny powoduje większe, dużo większe zużycie?
Ile można podkręcić bez ryzyka?

Dodam, że pierwszym razem samochód stał u niego 3dni bo na mój sterownik nie dało się wgrać przez obd2, więc zamówił układy scalone 4 szt do wgrania i podobno były wadliwe. Odebrałem samochód, za trzy dni (dzisiaj) znowu pojechałem, wlutował jeden - nie działał, wlutował drugi i jest jak jest.
I teraz to ja już nie wiem czy mam chipa czy placebo.

Doradźcie co możecie...

Tytuł: Re: [A4 B5 2.5tdi 150KM AKN] CHIP , ile można
PostNapisane: 11.wrz.2012 19:01:26 
Użytkownik

Auto: b5fl AVB,c5 AKN
Na początek kolego, zgodnie ze sztuką, logowanie dogłębne auta przy seryjnym programie, a dopiero po stwierdzeniu stanu auta jakiekolwiek chipowanie.

Amen.

PostNapisane: 11.wrz.2012 19:23:50 
Użytkownik

ostatnie logowanie było około 1.5 roku temu, z problemów to jedynie kąt wtrysku był nie halo zrobiłem i po problemach.
mniejsza o to, co sądzicie o tym turbo na mniejszych obrotach.
Koleś mi diagnozował ciśnienie w cylindrach -25atm- oraz sprawdzał pompe i wtryski, tyle wiem bo nie byłem brzy tym tylko braciak. rzekomo się nadawał do chipu, mniejsza o to, co sądzicie o tym turbo na mniejszych obrotach bo jutro muszę dać odpowiedź czy chce ingerować w turbo czy nie.

PostNapisane: 11.wrz.2012 19:54:41 
Użytkownik

Auto: b5fl AVB,c5 AKN
U ojca zdrowe akn w budze c5 ciągnie dobrze już do 1500 i bez żadnych dziur w mocy

PostNapisane: 12.wrz.2012 08:18:33 
Użytkownik

Auto: Renata
zmien tunera , skoro auta nie przeszlo zadnej diagnostyki silnika , na stanie nie mial podstawowych narzedzi [czyt kosci do straszych sterownikow] oraz przez 3 dni dochodzil do tego ze auto nie idzie po OBD to ja bym jak najszybciej to auto zabral i dal sobie spokoj , bo wyglada na to ze czlowiek nie ma zielonego pojecia co robi :diabel:

P.S po programie 180 PS i 380 nm jest jak najbardziej osiaglane.

PostNapisane: 12.wrz.2012 09:17:25 
Użytkownik

Te kostki z niby zakładu równie dobrze mogą pochodzić z allegro, a ten "tuner" tylko wlutowuje podstawki i je wciska.

PostNapisane: 12.wrz.2012 19:17:40 
Użytkownik

Rozmawiałem z nim dzisiaj ponownie i narazie dałem spokój z zmianą map turbo.
Ja się sugerowałem kuzyna a4 b5 2.5 tdi 180Km + chip z allegro tunera z Wrocławia, który rzekomo ma zakład z hamownią i chciał żeby do niego podjechać, zdiagnozować i wgrać chipa, który sprzedaje na allegro jak mu się poda nr komputera. To audi jest tak żywe jakby silnik chciał wyskoczyć z ramy, tam od 1400 obrotów to tak ciągnie że trzeba się przyłożyć żeby nadążyć zmieniać biegi. Przy tym silnik pracuje głośno i trochę charcząco mimo wymiany około 10000km temu wałków i pneumatyki ps. do sprzedania.
Mój tuner powiedział że nie ma co porównywać tych dwóch samochodów gdyż mają inne podzespoły, turbo, wtryski itd., a on zgrywa zawartości komputera i wysyła do dużej firmy tuniskiej i modyfikują dla niego oryginalne mapy, a on je wgrywa lub wlutowuje.
Moje audi dostało kopa na większych obrotach, jak chce poprzyciskać to muszę go kręcić, jak znajdę trochę czasu to zrobię logi, wrzucę i ocenicie to i owo,
a na razie dzięki za komentarze.

PostNapisane: 12.wrz.2012 21:02:21 
Użytkownik

czy to czasami nie jest sławny już "autoseba"?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 13.wrz.2012 06:23:59 
Użytkownik

Nie wiem jak ma na imię, a z skąd ten autoseba jest?

PostNapisane: 13.wrz.2012 09:01:46 
Użytkownik

wrocław właśnie ;) działa pod kilkoma szyldami...

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 13.wrz.2012 19:13:51 
Użytkownik

A tego to Ci nie powiem, bo mój braciak miał z nim styczność i od niego kupował, ja jechałem do tunera pod Radomiem.

PostNapisane: 16.wrz.2012 09:56:11 
Użytkownik

No niestety chyba nici z logów, połączyłem się z komputerem, przejechałem się by zagrzać samochód, a teraz komunikat interface not found = 3
Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Port com1 (to samo na com2) ustawiony, test ok, a jak wchodzę w engine w vag 3.12 to mam taki komunikat.

PostNapisane: 16.wrz.2012 10:11:12 
Użytkownik

lipny kabel

PostNapisane: 17.wrz.2012 08:35:54 
Użytkownik

zobacz w ustawieniach (menadzer urzadzen) czy masz ustawiony port com1-4 oraz zmein latency time na 1.
takie podstawowoe ustawienia zeby kabel dzialal.

PostNapisane: 18.wrz.2012 09:42:14 
Użytkownik

Dokładnie mam tak poustawiane i nie mogę się połączyć. Może to byc coś z gniazdem albo z komputerem? Dodam, że mój tuner miał problem z połączeniem się i udało mu się dopiero za 5 razem.
Jak jest z waszymi kablami. Wydaje mi się, kiedyś paliła mi się czerwoną kontrolka jak go wpiolem w gniazdo, a dopiero zielona jak się polaczylem. Teraz jak wepne to się pali zielona, może kabel zrabany?

PostNapisane: 20.wrz.2012 00:37:09 
Użytkownik

pierwsza rzecz to nikt zadnego programu Ci nie pisze - tunerzy sie zwyczajnie na tym nie znaja... jezeli przyjmiemy, ze ten co potrafi pisac programy na sterowniki (pracownik boscha) to "Matejko" to tuner jest "malarzem scian" (dla jasnosci: to 2 rozne levele umiejetnosci i ciezko to sciema zmienic)
dwa: autoseba z Wroclawia potrafi swiadomie zmieniac mapy a takich pierdzielach jak AKN - wiem bo gdy pierwszego czipa u niego robilem i mialem w cenie jedna poprawke na zasadzie "bo mam taka ochote" to jak konkrenie wskazalem co chce by mi zmienil (ustaw zyczenie kierowcdy na X a ogra monetu na Y itp) to dokladnie to zmienil. To bylo kilka lat temu wiec zakladajac ze chlopak sie rozwija a nie zwiaja to raczej to potrafi (inna sprawa ze idzie/szedl w ilosc ale moze sie buduje albo ma inne wydatki...)
Wiem, ze dziala tez poprzez siatke paru gosci w PL co wgrywaja jego mody (goscie sa tak ciency, ze opanowali tylko umiejetnosc wgrywania - jakby byli rozumni to sami by modyfikowali mapy /bez niego/starych piernikow bo to zadna filozofia)
Jezeli trafiles do "małpki" co w tak starym aucie nie potrafi sama zrobic modow tytlko wgrywa bezrozumnie cos kogos to niezaleznie czy wgrywa mody autoseby czy mody MTM to bankowo trafiles zle (po co isc do "bezrozumnego wgrywacza" gdy jest pewnie z setka osob lacznie ze mnie co sie zna na takich piernikach? - dla jasnosci nie robie sobie reklamy bo nie jest zainteresowany czipowanie za kilka stow /mam lepiej platne zajecie/)
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 20.wrz.2012 20:05:21 
Użytkownik

przemekk74 masz rację, a to co piszesz to już wiedziałem wcześniej, również z twoich postów.
Od mojego pierwszego postu trochę się zmieniło, a mianowicie wkurzony z efektu chipowania wyjąłem przepływkę i przeczyściłem. Albo to moja zasługa albo samochód sam się dostroił. Teraz nie czuje dziur, a samochód lepiej się zbiera na wolniejszych obrotach i przyspieszanie odczuwalnie zrobiło się takie płynniejsze.

przemekk74 napisał(a):
po co isc do "bezrozumnego wgrywacza" gdy jest pewnie z setka osob lacznie ze mnie co sie zna na takich piernikach? - dla jasnosci nie robie sobie reklamy bo nie jest zainteresowany czipowanie za kilka stow /mam lepiej platne zajecie/)
Pozdrawiam,
Przemek

Po to się idzie do "bezrozumnego wgrywacza" bo się nie zna tej setki osób co się znają na takich piernikach, a 99% z nich nie jest zainteresowana czipowaniem za kilka stów.
A ja nie jestem zainteresowany płaceniem półtora klocka za wgranie gotowca, by podnieść odrobinę osiągi w swoim pierniku. Powiem więcej, następnym razem, jak zmienię auto to też pojadę do mojego bezrozumnego wgrywacza (jak to go nazwałeś), żeby wgrał mi gotowca, bo mimo nieoszałamiającego rezultatu mój piekarnik zyskał drugą młodość jakby ze spalinowego przeszedł w elektryczny :peace:
A swoją drogą to mój "tuner" pracuje od rana do nocy i non stop ktoś przyjeżdża by mu grzebnąć w elektryce. Cały czas pełno samochodów mimo miejscówki w totalnej dziurze i bez jakiejkolwiek reklamy.

PostNapisane: 20.wrz.2012 23:47:48 
Użytkownik

sertoja napisał(a):
A ja nie jestem zainteresowany płaceniem półtora klocka za wgranie gotowca, by podnieść odrobinę osiągi w swoim pierniku. Powiem więcej, następnym razem, jak zmienię auto to też pojadę do mojego bezrozumnego wgrywacza (jak to go nazwałeś), żeby wgrał mi gotowca

problem nie jest z gotowcem bo dobry gotowiec nie bedzie gorszy od czegos "robionego dla Ciebie" (nie w tak prosto sterowanym dieslu)- problem jest z "małpką" - mianowice jezeli jest za cienki by okreslic jakosc moda, ktorego chce grac a po sieci jest pelno knotow wiec jakos jest "losowa" (bo kto ma ocenic jakos moda... "małpka" czy Ty klient?)
Cena ma luzny zwiazek z jakoscia - placilem 350zyla u autoseby gdy sie rozwijal... nie namawiam Ciebie do niego bo nie wszystko bylo idelanie czysto podobnie jak pierwsza liga co bierze po poltorej tysiaka za czipa tez chyba specjalnia za duzo sie zawsze nie przyklada...
Znajdz kogos w swojej okolicy kto sam przygotowuje mody, powiedz ze nie chcesz zadnych logowan/diagnostyki tylko sam to zrob i sie targuj.... popatrz ilu tunerow po forach sie udziela... oni tez walcza o klientow
Pozdrawiam,
Przemek
jezeli ten 2,5 jest z tipem to w przypadku AFB problemu nie ma ale nowsze tipy czasem glupialy (nie wiek dokldanie od kiedy) - po modzie na trase i sprawdzasz czy dobrze przerzuca z 4ki na 5tke przy pelnym bucie! (nie kazdy umie w tipie grzebnac! - autoseba chyba nie umie)

PostNapisane: 21.wrz.2012 19:54:27 
Użytkownik

Dzięki za rady, szkoda że wcześniej nie pomyślałem, żeby zapytać na forum czy by mi tego ktoś nie zrobił.
Sęk w tym, że nie jestem czasowy, pracuje za miedzą i jak przyjadę na dwa tygodnie co dwa miechy to mam tyle do załatwienia, że nie wiem w co ręce włożyć, a samochód potrzebny. Z racji tego że mu odbijała palma z paleniem po wymianie rozrządu, głównie na ciepłym, (a przy okazji mój mechanik "papudrok" z tego powodu wymyślał coraz to inne przyczyny), więc zajrzałem do kąta wtrysku, przestawiłem z 4 na 2 (żeby nie było się do czego przyczepić) przestawiłem dawkę startu, pomogło ale też w kratkę, więc stawiałem na akumulator albo rozrusznik, bo nie za szybko kręcił. Biorąc pod uwagę, że nie mam czasu zajmować się moim samochodem, moja wiedza diagnostyczna jest jaka jest, a i straciłem kontakt z moim autem (interface not found=3), co więcej brat mi powiedział, że jego turan też nie palił na ciepłym i mu koleś zrobił dawkę i jest ok.
W ten czas wpadłem na pomysł by się zajął tym ktoś kto jest z tym tematem obyty na co dzień. Przy okazji dowiedziałem się, że chipuje więc braciak zaprowadził moje auto, by koleś zrobił i dawkę i chipa (bo już mnie zaczęło wkurzać jego palenie i zamulenie). Okazało się, że dawka jest ok i nie ma co przy niej grzebać tylko rozrusznik do bani (chociaż tyle). Tuner trzymał trzy dni samochód bo musiał zamówić układy gdzieś tam i przyszły rzekomo 4 wadliwe. Brat odebrał niezrobiony samochód, ja w tym czasie przyleciałem do Polski, pojechałem do niego i za drugim razem udało mu się wlutować układ dobry.
Resztę historii już znacie z postów powyżej, dodam jeszcze, że dwa dni temu odebrałem auto po remoncie rozrusznika (przypalony automat) i teraz wszystko śmiga jak należy.
pozdrawiam
Sławek

PostNapisane: 21.wrz.2012 20:09:32 
Użytkownik

te 'uklady" to pewnie w kazdym sklepie elektronicznym sa (kupowalem do swojego 2.5 i placilem chyba 3.5pln/sztuke + wysylka w jakims sklepie)
Lutwanie kosci to slaby pomysl... lepiej podstawka i sam nawet igla mozesz wydlubac kosci by wlozyc oryginalne itp czy "poprawka" czipa....
jezeli chodzisz do jakiegos goscia co niby jest tunerem ale nie ma tego pod reka i trzyma auto 3 dni to zwyczajnie zle trafiles

Problem z paleniem cieplego moze wynikac tez z czegos takiego:
dawka do rozruchu uzalezniona jest od temperatury - zimny dostanie duzo a cieply malo i dodatkowo uzalezniona jest od obrotow.... czyli cieply wolno krecacy rozrusznik i bedzie klopot z zapalaniem... mapke sie podbija w pewnej partii i problem rozwiazany. Jezeli ten "tuner" mowi, ze "dawka jest ok" to albo sie nie zrozumielisci i on mowil o dawce w logu 001 ktora sie wiaze z kondycja pompy wtryskowej vp44 albo jest malka i nie ma pojecia o co chodzi wiec powiedzial cokolwiek by nie wyjsc na malpke
Jak boli Ciebie zab to idziesz do dentysty czy pijanego kowala? nie wiem po co chodzisz do jakiegos goscia na czipa, ktory ma watpliwe umiejetnosci...
Pozdrawiam,
Przemek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1