Witam !!
stałem sie (nie)szczęsliwym posiadaczem C4
juz mówię co go boli:
- coś niemilosiernie stuka w silniku - fachowcy mówią, że to popychacze, ale już opisuje jak wygląda problem: na zimnym po odpaleniu jest cisza i spokój, dopiero jak dojdzie tak do ok 60 stopni zaczyna stukac, po chwili trzymania na wysokich obrotach, tez stuka, jednak jak spadnie na ok 800 ob/min i chwile pochodzi to sie uspokaja, klient od którego kupowałem mowił, że na 100% to którys wtrysk... jak wczoraj zalałem ultimate diesel z BP to sie uspokoil na dłuższy czas, ale po chwili zaczął znowu stukać, acha ponoć jeśli popychacz to powinien ucichnąć po zalaniu zagęszczacza, ale nic to nie dało ( no moze minimalnie szybciej cichnie to stukanie ), acha no i czasem jak stoje na swiatłach np. i chodzi na luzie sobie, to zaczyna go trząść, przestaje palić na jeden gar, ale po przejażdżce znowu jest ok..... - znając naszych nic nie umiejących mechaników oraz ich skrajną uczciwość - najchetniej bym zrobił wszystko sam, ale niestety brak narzędzi, miejsca oraz niestety wiedzy
czy podpięcie pod VAGa wykazałoby coś ?
- problem z pływakiem: jak mam zalane więcej niż poł baku, jest wszystko ok, ale jak zbliza sie do połowy zbiornika to momentalnie spada na rezerwe... byłem u elektryka i powiedział, ze raczej problem w samym pływaku będzie, no cóż, jak czas pozwoli to idę to dziś sprawdzić
- problem z ABS: facet założył klocki bez czujnika... elektryk zaizolował czujniki je tak by nie wyskakiwał bład, ale co jakiś czas zapala sie żółta kontrolka ABS AUS, czasem zaraz po odpaleniu, a czasem w czasie jazdy ( np. jak mu depne,albo jak jade po mokrym ), nie zlokalizował błedu, bo ponoć nie mógł sie połaczyć z komputerem
pozatym ma jeszcze parę usterek, np. szyba elektr od strony pasażera, gdy jest wcisniete samoczynne zamykanie, to sie otwiera w połowie drogi
, brakuje czujników temp. oleju, czujnik temp zew pokazuje czasem -45 stopni
, non stop właczony jest wentylator od chlodnicy i przez to kiepsko sie nagrzewa... i takie tam
)) ale ogólnie za tyle ile za niego zapłacilem to chyba warto było, zwłaszcza że ma klimatronic i skrzynie 6-biegową, jednak najbardziej martwi mnie to stukanie w silniku... proszę o fachowe porady
pozdrawiam