.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 08:40:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 2.0 ABK]Szarpie silnik/sterownik zły?
PostNapisane: 02.sty.2007 21:53:03 
Użytkownik

Witam.Mam problem:auto przy spokojnej jeździe szarpie i jak jest ciepły silnik nie odpala bez dodania gazu.Po podłączeniu kompa wyświetla:Gifant 1.6 a ja mam silnik 2.0 więc może zły sterownik?Po drugie wyświetla błędy:czujnik temp.zasysanego powietrza,czujnik temp.płynu chłodzącego,potencjometr miernika masy powietrza,czujnik położenia przepustnicy.Dodam iż te urządzenia zostały sprawdzone osobno i są ok.Więc chyba ich nie czyta sterownik?Wymieniłem pompę paliwa,jej przekaźnik,kable wys.nap.,kopułkę,świece,zapłon na stroboskop itd.Proszę pomóżcie bo nie mam innej koncepcji niż ten sterownik!Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 22:16:31 
Użytkownik

Sterownik dobrze pokazuje nie czepiaj się jego, do sprawdzenia szczelność dolotu i ciśnienie paliwa.
1. Możesz zdjąć rurkę z regulatora ciśnienia i zobaczyć czy nie cieknie benzyna jak cieknie to do wymiany regulator.
2. Z trójnika (w kształcie grzybka ) znajdującego się na pokrywie zaworów zdejmij przewód odpowietrzający wchodzący do gumy przed przepustnica i zatkaj go np. szmatą (tylko szczelnie) i zobacz czy się nie poprawi. Jak będzie lepiej to do sprawdzenia drożność odm oraz ich szczelność. Ten silnik jest bardzo wrażliwy na lewe powietrze. :peace:

Tytuł: [80 B4 2.0 ABK]Szarpie silnik/sterownik zły?
PostNapisane: 02.sty.2007 22:38:46 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedź.Nie wiem jak sprawdzić drożność odm ale mam nadzieję,że mójmechanik wie.Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1