.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 11:30:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 B5]funkcja komfort i alarm - nie działa!!!
PostNapisane: 29.gru.2006 22:46:43 
Użytkownik

witam
mam problem posaidam od niedawna audi i nie działa u mnie funkcja domykania szyb, wcześniej wydaje mi się że jak przekręcałem kluczykiem to po kilku sekundach otwierały się szyby.jednak nie jestem pewien na 100. teraz jednak nie działa ani z kluczyka ani z alarmem. dodam tylko że centralny działa i z kluczyka jak i z alarmu.a szyby sięotwierają jak i zamykają przy włączonej stacyjce. proszę o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 01:30:19 
Klubowicz

Najpierw witamy sie w NEWBIE (to tak na marginesie) jakies zasady musza byc.
Co do problemu to z ktorego roku jest samochód? Z tego co wiem to we wczesniejszych modelach chyba nie bylo tego bajeru (glowy sobie nie dam uciac) w kazdym badz razie po przekreceniu kluczyka w drzwiach okna powinny sie domykac jak i otwierac.

Było --> A4 1.8 ADR [B5] :-)
Było --> A6 1.9 TDI AFN [C5] :-)
Było --> Audi 100 2.3E NF [C3] :-(
Jest --> Audi A6 2.4 AGA [C5] :-)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 05:53:08 
Użytkownik

Maja sie otwierac i zamykac?! u mnie sie tylko domykaja a slowa nie ma o otwieraniu...hmmm ciekawe.

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 10:56:13 
Klubowicz

J@RO napisał(a):
Maja sie otwierac i zamykac?! u mnie sie tylko domykaja a slowa nie ma o otwieraniu...hmmm ciekawe.

A widzisz u mnie jest taki bajer ze jak przekrecisz i przytrzymasz kluczyk w druga strone (tak jak bys otwieral samochod) to okna sie otwieraja :peace:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 13:20:02 
Użytkownik

rok 96r, ale jak w takim razie nie mam takiej funkcji to co zrobić żeby mieć(co jest potrzebne)

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2006 21:55:47 
Użytkownik

W 1996 był upgrade elektroniki w pompie central zamka więc są dwie możliwości. Jeżeli masz płynnie ściemniające się oświetlenie kabiny to masz już nowszą elektronikę i szyby powinny się zarówno otwierać jak i zamykać z wkładki zamka. Wcześniejsze wersje (z czasowym podtrzymaniem oświetlenia ale nie płynnie rozjaśnianie i ściemnianie) jest tylko domykanie szyb bez możliwości otwierania. Jeżeli się nie mylę to zmiana chyba wystąpiła wraz ze zmianą kształtu tylnych lamp (koniec 1996).

A jeżeli masz starszą wersję to żeby mieć możliwość otwierania szyb z wkładki chyba nie warto się bawić. Chyba że Ci się chce bebeszyć wnętrze i przekładać instalacje :)

WWW.VAGELEKTRONIKA.PL

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2006 00:16:53 
Użytkownik

tyle tylko że mi chodzi żeby zamykały się szybki i szyber razem z alarmem, bo na dzień dzisiejszy mam tylko na pilota centralny:(

Tytuł: Co to za patent?
PostNapisane: 02.sty.2007 15:55:46 
Użytkownik

A co to za patent jest z tym otwieraniem szyb z kluczyka?
Na co to komu potrzebne?

Pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 18:45:16 
Użytkownik

patent mi jest nie potrzebny(jeśli chodzi o domykanie z kluczyka) tylko dlaczego nie działa mi podnoszenie szyb jak zamykam centralny z pilota

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 20:03:48 
Klubowicz

Pilotem tylko zamykasz samochód i wlaczasz alarm. Bajer z szybami dziala tylko na kluczyk. W tych rocznikach nie ma jeszzcze takiego bonusu :peace:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 20:56:38 
Użytkownik

Witam.
Moze trzeba dowiedziec sie co to za alarm,u mnie podczas instalacji alarmu monter pytal czy chce domykanie z kluczyka.Auto z marca 96 wiec elektronika nie ma znaczenia.

Tytuł: heretyk
PostNapisane: 02.sty.2007 21:06:32 
Użytkownik

Slawek A4 napisał(a):
Pilotem tylko zamykasz samochód i wlaczasz alarm. Bajer z szybami dziala tylko na kluczyk. W tych rocznikach nie ma jeszzcze takiego bonusu :peace:

A co to za herezje serwujesz?

Mój pojazd posiada taką funkcję oczywiście z pilota (mówię o domykaniu szyb bo o otwieraniu to pierwszy raz tutaj usłyszałem i nikt mi jeszcze nie wytłumaczył do czego to ma służyć).

Pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł: Re: heretyk
PostNapisane: 02.sty.2007 22:40:28 
Użytkownik

masta_j napisał(a):
Slawek A4 napisał(a):
... (mówię o domykaniu szyb bo o otwieraniu to pierwszy raz tutaj usłyszałem i nikt mi jeszcze nie wytłumaczył do czego to ma służyć).

Pozdrawiam

Osobiście używam otwierania szyb za pomocą kluczyka latem gdy temperatura wewnątrz auta nie skłania do szybkiego wejścia do środka. Otwieram sobie szybki, autko się przewietrzy trochę i zawsze przyjemniej wsiąść. A i klimka ma mniej do pracy :) Mimo wszystko po coś to jakiś Pan Inżynier Niemiec wymyślił :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2007 22:52:48 
Użytkownik

micolss napisał(a):
Witam.
Moze trzeba dowiedziec sie co to za alarm,u mnie podczas instalacji alarmu monter pytal czy chce domykanie z kluczyka.Auto z marca 96 wiec elektronika nie ma znaczenia.

alarm to METADOR i ma taką funkcje na 100, bo sam sprawdzałem, też mi się wydaję zę to nie zaleźy od rocznika i że jest coś nie tak... tylko gdzie tkwi problem...

Tytuł: Re: heretyk
PostNapisane: 03.sty.2007 08:23:09 
Użytkownik

olo_gsm napisał(a):
Osobiście używam otwierania szyb za pomocą kluczyka latem gdy temperatura wewnątrz auta nie skłania do szybkiego wejścia do środka. Otwieram sobie szybki, autko się przewietrzy trochę i zawsze przyjemniej wsiąść. A i klimka ma mniej do pracy :) Mimo wszystko po coś to jakiś Pan Inżynier Niemiec wymyślił :)

No właśnie wczoraj tak mnie naszło, że do tego można użyć tej funkcji - prorok jakiś czy co? ;-)

No to czas sprawdzić czy to u mnie działa :)

A czy u Ciebie działa ta funkcja z pilota?

Dzięki i pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2007 10:27:13 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
1. Ta opcja (domykanie szyb z kluczyka/alarmu) występuje w modelach z funkcją komfortu. Po czym to poznać ?
a) przycisk zamknięcia/otwarcia drzwi od środka
b) płynnie gasnące oświetlenie wnętrza

2. Jak to działa ?
a) Przy zamykaniu drzwi z kluczyka przekręcamy kluczyk do oporu w prawo i przytrzymujemy długo - szyby/szuberdach zamkną się. Przytrzymanie kluczyka w położeniu "otwarte" spowoduje otworzenie szyb/szyberdachu

3. Opcja "komfort" występowała za dopłatą

4. Po co to ? Sporo aut wyszło bez fabrycznego alarmu (bo po co komu w Niemcowni alarm) i po to wymyślono domykanie z kluczyka ;)

Jako ciekawostę przy okazji dyskusji o module komfortu w modelach po 98 roku dodatkowo można zaprogramować na VAG`u opcję samozamykania drzwi w czasie jazdy po uruchomieniu zapłonu ;)
Zostało to opisane szczegółowo na A4-Klubie ;)

Tytuł: ach ten komfort
PostNapisane: 03.sty.2007 11:14:02 
Użytkownik

baskecik napisał(a):
1. Ta opcja (domykanie szyb z kluczyka/alarmu) występuje w modelach z funkcją komfortu. Po czym to poznać ?
b) płynnie gasnące oświetlenie wnętrza

Płynnie gasnące oświetlenie muszę sprawdzić bo jakoś nie przyuważyłem ale przycisku zamknięcia/otwarcia od środka to raczej nie mam :(

baskecik napisał(a):
2. Jak to działa ?
a) Przy zamykaniu drzwi z kluczyka przekręcamy kluczyk do oporu w prawo i przytrzymujemy długo - szyby/szuberdach zamkną się. Przytrzymanie kluczyka w położeniu "otwarte" spowoduje otworzenie szyb/szyberdachu

U mnie domykanie na 100% działa z pilota, muszę tylko sprawdzić czy w ten sam sposób działa otwieranie, a jeśli nie to czy chociaż działa z kluczyka.

baskecik napisał(a):
3. Opcja "komfort" występowała za dopłatą

4. Po co to ? Sporo aut wyszło bez fabrycznego alarmu (bo po co komu w Niemcowni alarm) i po to wymyślono domykanie z kluczyka ;)

Jako ciekawostę przy okazji dyskusji o module komfortu w modelach po 98 roku dodatkowo można zaprogramować na VAG`u opcję samozamykania drzwi w czasie jazdy po uruchomieniu zapłonu ;)
Zostało to opisane szczegółowo na A4-Klubie ;)

Możesz podać jakiegoś linka?
Ostatnio ktoś pisał, że nawet we wcześniejszych modelach można VAGiem ustawiać opcje komfortu alarmu takie jak autozamykanie drzwi po przekroczeniu 30 km/h itp.

EDIT: znalazłem wątek:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

Dzięki i pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2007 17:30:08 
Użytkownik

baskecik napisał(a):
b) płynnie gasnące oświetlenie wnętrza)

no to teraz sie z jednej strony ucieszyłem bo mam taki prrzycisk zamknięcia/otwarcia drzwi od środka a także gasnące światło.... jednak cóź z tego jak nie działa mi te zamykanie szyb. Ps. dziś zdjołem boczek i zobaczyłem że od zamka wychodzą trzy przewody(może ma to cośz tym związanego bo słyszałem że nieraz wychodzi ich aż5)i może tu tkwi cały problem:(

Tytuł: gdzie?
PostNapisane: 03.sty.2007 19:09:48 
Użytkownik

mazio napisał(a):
no to teraz sie z jednej strony ucieszyłem bo mam taki prrzycisk zamknięcia/otwarcia drzwi od środka a także gasnące światło.... jednak cóź z tego jak nie działa mi te zamykanie szyb. Ps. dziś zdjołem boczek i zobaczyłem że od zamka wychodzą trzy przewody(może ma to cośz tym związanego bo słyszałem że nieraz wychodzi ich aż5)i może tu tkwi cały problem:(

Gdzie u Ciebie znajduje się ten przycisk do zamykania/otwierania drzwi od środka?

Dzięki i pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2007 20:32:25 
Użytkownik

a więc mam to koło klamki od kierowcy(zdaje sięże na tym przycisku widmnieje kluczyk)
pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1