wdeb12 napisał(a):
Panowie kola sa wywazone gdyz wymienilem z letnich na zimowe i na bank kola sa ok co do ukladu chamulcowego to sprawdzilem czy nie ma luzu na zaciskach ale nie ma.Czy jest mozliwosc aby cos tluklo z tylu i ten dzwiek przenosilo na prawy przod.praktycznie z przodu wymienilem wszystko.
pzdr.
A czy problem ten miales tez przed wymiana opon??
Nie obraz sie, ale sprawdz jeszcze raz kola. Roznie bywa - moze Ci jeden ciezarek odpasc i juz masz bicie i stukanie. Skoro mowisz, ze dzieje sie to przy 60kmh. A co sie dzieje przy wiekszych predkosciach Np.120-130Kmh?? Tez masz bicie?
Tez mi sie raz przydazylo, ze zakladalem nowe opony przed podroza do Niemiec i cala droge mialem bicie w kierownicy. Wkoncu pojechalem u Niemca do serwisu opon i dalem je wywazyc jeszcze raz. Problem znikl. Tylko tyle, ze za wywzenie zaplacilem 10 EUR od kola. Az szlak mnie trafil. A kola byly zakladane w punkcie o dobrej renomie - zdarza sie.
Piszesz, ze to pukanie wystepuje, gdy wpadasz w dziure. Jesli stukanie wystepuje, kiedy wpadasz przednim, czy tylnim kolem? JEsli przednim, to problem jest z przodu - jesli tylnim to z tylu? Posprawdzaj drazki kierownicze, gumy na drazkach, wahacze.
Uklad hamulcowy, tez jest mozliwy. Jesli cos zgrzyta, a Ty nacisniesz na hamulec, to czy to zgrzytanie sie zmnienia? Jest glosniejsze, cichsze lub moze inne? Czy podczas hamowania odczuwasz bicie w kierownicy??
Zgrzytanie lub szum o ktorym piszesz, zastanawia mnie czy nie masz wybitego lozyska w kole.
Podjedz moze do jakiegos mechanika, ktory ma podnosnik samochodowy. Kiedy kola sa w powietrzu, wtedy latwiej jest sprawdzic to wszystko. Pokrecisz kolami, posluchasz, poszarpiesz nimi troche. Popatrzysz z przodu, popatrzysz z tylu i przyczyne znajdziesz.
Jesli chodzi o luzny amortyzator, to u mnie brzmialo to tak, jakby mi cos luznego w kolach latalo. Sprawdzic mozesz to sam. Wez klucz oczkowy 19stke (bodajrze) i klucz imbusowy i sprawdz czy amortyzatory na kielichach sa podokrecane. (Imbusem trzymasz amortyzator, aby sie nie obocil).
Mam nadzieje, ze w czyms pomoglem. Napisz tez jak znajdziesz przyczyne, co nia bylo.
Pozdrawiam