.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 13:48:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [1,9 TDI] Słabo ciągnie i troche kopci
PostNapisane: 19.sty.2007 14:10:54 
Użytkownik

Witam,
mam taki problem, ze jak np. na 1. lub 2.biegu przyciskam gaz to czuje ze obroty wchodza, ale auto jakby slabo przyspieszalo. Cisne do 3000rpm i jakos slabo(oczywiscie cisne na cieplym silniku).
Rano jak odpalam silnik to leci jasny dymek, tak nie duzo (TYLKO RANO, jak jest zimno - ponize 5 stopni).
Nastepnie zatrzymalem sie na postoju i na biegu jałowym przygazowalem do 4000 obrotow i zaczelo kopcic na czarno, a pod wydechem zauwazylem czarny smog. Jak sobie go 'pomacalem' to mial plynna konsystencie-jakby olej. Ale generalnie autko nie bierze oleju.
Co to moze byc? Czy kopcenie na czarno w sytacji jak opisalem jest normalne?

Jest jeszcze jedna rzecz. W aucie jak je kupilem urwany byl zaczep od plastikowej puszki, ktora znajduje sie z tylu prawego przedniego kola. Do tej puszki dochodza i wychodza gumowe weze. Puszka trzymala sie tylko na tych wezach. Co to jest za puszka??? Moze rozszczelnil sie uklad z powietrzem???

Moje autko to 1,9TDI 110KM / 165000km
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 17:46:55 
Użytkownik

Auto: Renata
a jak jedziesz i gnieciesz auto to tez dymi na czarno .....

P.S stawiam na nieszczelnosc w ukladnie dolotowym (ewentualnie nieszczelnosc na odcnku filtr powietrza puszka/obudowa)....

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 19:21:25 
Użytkownik

A może po prostu zalałeś go kiepskim napędem? Miałem kiedyś coś podobnego.Doraznie dolałem uszlachetniacza i powoli odpuszczało. Teraz tylko BP Ultimate.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 20:06:44 
Użytkownik

Zakopcilo tylko jak na postoju przygazowalem i tak okolo 3500-4000rpm zaczelo kopcic na czarno. Wychylilem sobie glowe i spojrzalem :) A czy kopci przy bucie to nie wiem. Ja tam slaby zawodnik jestem, bo raczej 3000rmp to nie przekraczam :)
A tankowalem na BP. Gdzies na forumktos napisal ze to normalne ze taki dymekpuscil.
Chyba bede musial sprawdzic dolot do IC, moze w tym tkwi problem ?

A co to jest ta puszka plastikowa. Widoczna jest jak sie zdejmie prawe przednie kolo i na wysokosci tarcz hamulcowych znajduje sie ta puszka. Co to jest.
Moje auto to Seat Toledo. Moze ktos z Was sie z tym spotkal.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 20:23:22 
Użytkownik

u mnie tez batory powyżej 3 tyś ale ja nie mam kata i wirusik inside, a biały dym też mam rano jak jest poniżej zera 3 minuty

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 20:25:28 
Użytkownik

Auto: Renata
pitersonic napisał(a):
a biały dym też mam rano jak jest poniżej zera 3 minuty

bo to para wodna ..... ;)

Tytuł: Re: [1,9 TDI] Słabo ciągnie i troche kopci
PostNapisane: 20.sty.2007 00:26:27 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
endrjub napisał(a):
Witam,
mam taki problem, ze jak np. na 1. lub 2.biegu przyciskam gaz to czuje ze obroty wchodza, ale auto jakby slabo przyspieszalo. Cisne do 3000rpm i jakos slabo(oczywiscie cisne na cieplym silniku).
Rano jak odpalam silnik to leci jasny dymek, tak nie duzo (TYLKO RANO, jak jest zimno - ponize 5 stopni).
Nastepnie zatrzymalem sie na postoju i na biegu jałowym przygazowalem do 4000 obrotow i zaczelo kopcic na czarno, a pod wydechem zauwazylem czarny smog. Jak sobie go 'pomacalem' to mial plynna konsystencie-jakby olej. Ale generalnie autko nie bierze oleju.
Co to moze byc? Czy kopcenie na czarno w sytacji jak opisalem jest normalne?

Jest jeszcze jedna rzecz. W aucie jak je kupilem urwany byl zaczep od plastikowej puszki, ktora znajduje sie z tylu prawego przedniego kola. Do tej puszki dochodza i wychodza gumowe weze. Puszka trzymala sie tylko na tych wezach. Co to jest za puszka??? Moze rozszczelnil sie uklad z powietrzem???

Moje autko to 1,9TDI 110KM / 165000km
Pozdrawiam

W AFN`ie intercooler jest po lwesj stronie ... chba że inczej interpretujemy strony. Jeśli "puszka" jest uszkodzona - masz deekt na dłoni. Napaw to i autko odzyska wigor. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2007 00:50:52 
Użytkownik

Ale ta plastikowa 'puszka' to chyba nie IC. Co to w takim razie moze byc?
Sorka za lamerskie pytanie, ale dopiero poznaje tajemnice silnikow wysokopreznych.
Thnx for all :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2007 01:08:12 
Klubowicz

Jeśli masz na myśli niewielki okrągły pojemnik od strony pasażera to jest to akumulator podciśnienia do sterowania turbiną. Jeśli jest nieszczelny to sterowanie ciśnieniem doładowania będzie nieprawidłowe - silnik będzie "humorzasty" i często będzie wpadać w tryb serwisowy.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1