.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 16:56:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] Stuki w kolumnie zawieszenia - poduszki
PostNapisane: 03.sty.2007 18:08:35 
Użytkownik

Mamy nastepujacy problem w Audi 80 B4 Avant:

-stuki w kolumnie zaiweszenia przedniego
-niemoznosc ustawienia zbieznosci kol przednich
-dosc dziwnie i wysoko umiejscowione nakladki metalowe na kielichach trzymajace macpersona , szczegoly na foto:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znajomy warsztat doradzil nam wymiane poduszek kolumny (tych ktore sie znajduja w kielichach). Tak zostalo to zrobione jednak stuki nie ucichly co gorsza sa nawet wieksze.
Najzabawniejsze jest to iz rodzajow samych poduszek my znalezlismy conajmniej 3.

Z tym ze jedna jest dosc dziwnie mocowana (poniewaz jest przykrecona do gory amortyzatora przy pomocy specyficznego klucza - jakby takiego z dwoma palcami) niestety nie jestesmy w posiadaniu takiego klucza...i nie mozemy tego odkrecic. Jak wyzej widac na foto zastosowalismy pewien polsrodek podkladajac pod to mocowanie wyciety odbojnik amortyzatora. Jednak stukanie nadal nie ustalo,z tego wynika ze to nie to bylo przyczyna.

Kolejna kwestia to rodzaje poduszek ... conajmniej 3 zaobserwowalismy:

1. Ta nie dajaca sie odkrecic (koniecznosc posiadania klucza z tymi dwoma "palcami")
2. Stara zuzyta czarna z dziwnym przetloczeniem
3. Nowa z zielonym łożem widac na foto ponizej -->

Obrazek

Obrazek

Co wiecej znajomy warsztat wymienil nam jedna poduszke na taka zieloną (zmienil z ta stara czarna z ftoki powyzej) i to co zaobserowalismy to calkiem inne konstrukcja z profilu tych poduszek...

Pod spodem zamieszczam fotke opakowania z nr seryjnym od nowych "zielonych" poduszek moze ktos to sprawdzi w jakims katalogu czy to wlasciwe do tego modelu...

Obrazek

Dzieki z gory za pomoc!

Tytuł: tylko lemforder
PostNapisane: 06.sty.2007 11:10:55 
Użytkownik

miałem febiego i nigdy nie kupie tuleje wachacza też mają do bani kupuj lemfordera
to naszego są 4 rodzaje 8A0 412 323 C, albo b albo 811412323 C lub D

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2007 03:09:42 
Użytkownik

cześć te czarne są po prostu już do bani wyjechane na max. Te zielone są właściwe sam kupiłem sachsa i są takie same jak te zielone. Nie słyszałem żeby do B4 były różne nawet w katalogu jest tylko jeden typ.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2007 13:20:43 
Użytkownik

Położenie nakładek prawidłowe - jakies 3-5 mm nad fartuchem nadkola ,
Te poduszki to sa tzw łozyska amortyzatora.
Nakretka to typ czołowa rowkowa mozesz odkrecic kluczem dwuramiennym lub śrubokretem i młotkiem :) (blokujac góre za pomoca klucaz imbusowego - jest wpust na zakończeniu amortyzatora).

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2007 21:34:08 
Użytkownik

witam. tak sobie czytam ten temat ale nie widze odpowiedzi... mam podobny problem z tymi stukami, poduszki wymienione, fachowo zwane mocowaniami amortyzatorow, laczniki stabilizatora bez luzu, tulejki wachacza stan super. mam wiec takie pytanie czy tuleje w saniach moga byc tego przyczyna? stukanie jest naprawde nie mile i bardzo przeszkadza! jeszcze jedna sprawa, sa delikatne stuki w maglownicy, ale czy to by az tak walilo? tak na marginesie ten luz da sie jakos szybko i sprawnie usunac? pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2007 11:37:48 
Użytkownik

Tuleje na sankach tez moga powodowac stuki. Odnośnie kasowania luzu na maglownicy , gdzies juz opisywałem .Pod serwem na maglowcy jest cos na kształt blaszki na srodku jest śruba 10'ka. Delikatnie dokręć. Sposób samej operacji jest teraz kilka postów nizej :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2007 10:55:07 
Użytkownik

Tuleje na saniach właśnie wymieniłem i powiem jedno mogą nieźle dać w kość - naprawdę głośno stukają.

Strefa czasowa: UTC + 1