Witam!
Od grudnia jestem
posiadaczem Audi A6 2,5TDi quattro 180km tiptronic rok produkcji 2001. Od razu zrobilem "duży" przegląd w ASO CCCO w Katowicach i podobno wszystko jest ok. W najbliższym czasie planuje jeszce wymianę rozrządu wraz z pompą wody. Jednak od pewnego czasu zauważyłem dziwne szarpanie (uderzenia)
podczas gwałtowniejszego przyspieszania szczególnie przy zimnym silniku (z uwagi na turbinę staram sie tego unikać
) to samo dzieje się gdy gwałtowniej hamuje, częściowo objaw ten ustepuje po rozgrzaniu się silnika jednak choć rzadziej nadal wystepuje. Drugim niepokojącym objawem jest utrudnione zapalanie przy niższych temperaturach dodam, że tankuję BP Ultimate więc raczej nie jest to wina paliwa.
Wiem, że w tym samochodzie był wymieniany komputer sterujący skrzynią biegów, czy przyczyną tych szrpnięć może być nieprawidlowy soft, a jeśli tak gdzie można go zaktualizować do tej wersji auta???
Wiem, że podobne tematy były już nieraz poruszane na forum, jednak nigdzie nie znalazłem (może mam zbyt mało czasu na szukanie) wyczerpującej odpowiedzi, dlatego jeśli to mozliwe bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tych mam nadzieje niewielkich nieprawidłowości.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich audimaniaków
!!!
enzomk