.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 09:52:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 - S6 (C5) różnice, zapytania
PostNapisane: 23.sty.2007 11:43:20 
Użytkownik

witajcie. Czytam dużo na Waszym forum (i szukam nie mniej), ale nie mogę znaleźć konkretów na temat A6/S6 Po 2000r.
Czy jest sens szukać S6, czy lepiej się w to nie pchać tylko kupować A6 4.2 quattro. Jeden z kolegów pisał o A8, że S-ka jest tylko droższa w użytkowaniu, a osiągi i tak ma wystarczające.
Stąd moje uprzejme zapytania:
1. Czy S6 rzeczywiście jest dużo droższe w utrzymaniu (inny układ hamulcowy, wymiana elementów zawieszenia, co jeszcze?)
2. Przyśpieszenie S jest o 1,5s lepsze niż A, a zużycie (które najmniej mnie w sumie interesuje) dość podobne. Czy rzeczywiście w S-ce jest odczuwalna ta różnica w przyśpieszeniach?
3. Czy wersja A6 4.2 Quattro występowała z poszerzanymi nadkolami (jak w S), ale miała układ hamulcowy i zawieszenie z A6?
4. Widziałem ogłoszenie z S6 450 KM, ktoś się pomylił, czy bez problemu można zasterować A6 do tej mocy?
5. Pytanie standardowe :) na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie A6/S6 - czy lepszy jest silnik ANK czy AQJ?
dzięki, pozdrawiam i mam nadzieję, że wkrótce do Was dołączę wraz z zakupionym Audi :D

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 16:14:51 
Użytkownik

witam :) mam ostatnio przyjemnosc niewatpliwa :peace: obcowac z S6 wiec sprobuje odpowiedziec przynajmniej czesciowo na te pytania:
1.duzo drozsze trudne pytanie bo i pojecie wzgledne ale jest z tym tak hamulce z przodu konkretne wiec koszt napewno wyzszy ale hamuja super z tylu jak w normalnej A6, jesli chodzi o wachacze to tez od A6 a co jeszcze to nie wiem
2.no tu mnie zaintrygowales ;) bo tu roznice nie sa tak duze po prostu S6 wystepuje rowniez z manualna skrzynia i tu roznice miedzy skrzyniami maja duze znaczenie bo z tego co pamietam w kombi to jest 5,8 i 6,8 natomiast w a6 4,2 chyba cos kolo 7 wiec w tipie roznica nie jest tak miazdzaca
3. odnosnie roznic miedzy a6 4,2 i s6 to i jeden i drugi jest poszerzony i to im nadaje troche uroku, zawieszenie to jesli sie nie myle to jest zblizone do tego jakie ma a6 po lifcie w 2001
4.tutaj pewnie chodzilo o RS6 biturbo
5.przede wszystkim na BEZWYPADKOWOSC cena jesli bedzie niska to na 90 % szrot lub krecony licznik zwroc uwage ze s6 sa nawet drozsze od a8 ;) i jeszcze co moge dodac to to ze S6 ma uklad wydechowy o fantastycznym brzmienu :peace:
pozdrawiam Adik :)

bez Audi (ale tylko tymczasowo)

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 19:06:59 
Użytkownik

Ja tez interesuje sie S6-tką i z tego co wiem nie są sprzedawane przynajmniej teraz na rynku polskim przez dealerów, przynajmniej taka informacje dostalem u Wajdemajera.
Dlatego może jest ich mało i niewiele jest ofert na roczniki 2001/2002.
Przejrzałem niektóre ogłoszenia, ale tak naprawdę nie wzbudziły mego zaufania.
Dlatego sciagnalem ze zrodla czyli ze Szwajcarii, jako ze wersje maja najczesciej wypasione i bryczki nie sa zajeżdzone (maks. predk na autostradzie 120 km/h jest rygorystycznie przestrzegana).
W porownaniu z S6kami Avant sprzedawanymi w Polsce z rocznikow 2000 za przewaznie 75 - 80 tys, mnie sie udalo sciagnac 2001 wlasnie w tej cenie.
Ale zreszta nie liczy sie az tak nizsza cena jak pewnosc pochodzenia za co warto zaplacic wiecej.
Autko jest w dobrym stanie!
Polecam moj kontakt w Szwajcarii, osoba ta sciaga generalnie luksusowe auta do polskich, szczegolnie warszawskich komisów. Jest pewna.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 25.sty.2007 19:16:02 przez Dual, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 19:13:33 
Użytkownik

ta "moja" ;) tez jest od szwajcara :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 19:18:18 
Użytkownik

No własnie, i chyba jestes zadowolony?
Tak sobie stwierdzilem ze nawet z Niemiec nie jest chyba tak pewnie
sciagac bryczkę.
W każdym badz razie potwierdza się to co pisalem.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 21:47:26 
Użytkownik

no to Panowie, jakby to Wam nie przeszkadzało, to zgłoszę się do Was, jak tylko uzbiera mi się odpowiednia ilość kaski.
Jak się sprawują Wasze S-ki, może podpowiecie jak sprawdzić te autka przed kupnem, na co zwrócić szczególną uwagę (oprócz tego czy były bite)?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 23:04:42 
Użytkownik

witam ponownie a wiec jesli chodzi o szwajcarie to ja jestem zadowolony zawsze. W szwajcu to nawet araby nie kreca przebiegow ale s6 to nie od nich bo za ladna :diabel: mielismy w rodzinie po jednym aucie z holandii i z niemiec i jednak od jakiegos czasu tylko furki ze szwajcarii . Jesli chodzi o s6 to jest to autko bez watpienia o charakterze usportowionym zawieszenie jest twarde lecz doskonale sie prowadzi spalanie wcale nie jest takie straszne jak niektorzy gadaja oczywiscie zalezy od stylu jazdy. J :) esli chodzi o jakies wady to za wiele nie powiem bo jedyne co musielismy robic to dwa gorne wachacze ale to drobiazg w sumie jak na wydatki po kupnie juz prawie osmioletneigo auta a i jeszcze jedno jesli chodzi o automaty to czesto sie zdarza ze sa wymienione na nowe wiec staraj sie szukac po takowej wymianie bo predzej czy pozniej dopadnie ona i ciebie np u nas jest automat wymieniony przy 125 tys km w tej chwili jest 176tys i dziala bez zarzutu. pozdrawiam Adik

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 13:59:58 
Użytkownik

cześć, piękny temat....ja właśnie czekam na telefon od "szukacza", który pojechał do Szwajcarii z moim zamówieniem na eSkę :D
Troszkę się opóźniło z powodu opadów, ale dzisiał popołudniem mam dostać jakiś raport.
Jaką procedurę przyjeliście przy operacji wprowadzenia na auta na "unijny obszar celny"? Słyszałem, że najlepiej załatwiać to już w Niemczech, a w Polsce tylko kwity do wiadomości. Będę wdzięczny za informacje.
(sorry za (lekki) off-topic, ale chyba nie ja zacząłem...)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 14:10:02 
Użytkownik

no to nam sie temat rozwija jesli chodzi o szwajcarie to sprowadzanie nie jest takie jak z unii mozna czesc oplat oplacic w niemczech ale i tak akcyza zostaje w polsce poza tym od nowego roku vat w niemczech jest juz 19% a no i wazna kwestia to niskie faktury to malo gdzie przechodza przynajmniej nie w celnym u mnie :( slyszalem rowniez ze jak ztego powodu zaczeli oprawiac szwajcarskie auta w niemczech to niemcy zaczeli rowniez zwracac uwage na sumy na fakturach :/ ale z drugiej strony w szwajcarii sa niezle ceny na eski i stan aut jest zwykle bardzo dobry :) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 16:21:33 
Użytkownik

adik napisał(a):
poza tym od nowego roku vat w niemczech jest juz 19% a no i wazna kwestia to niskie faktury to malo gdzie przechodza przynajmniej nie w celnym u mnie :( slyszalem rowniez ze jak ztego powodu zaczeli oprawiac szwajcarskie auta w niemczech to niemcy zaczeli rowniez zwracac uwage na sumy na fakturach

Możesz coś więcej na ten temat? Ja w imoprcie spoza Unii jestem zielony, zdecydowałem się tylko dlatego, że ten stan autek trochę inny (niepalący, 60-letni lekarz i jeszcze kobieta ;) ). Mam zawodowca co się zajmuje sprowadzeniem, ale wolałbym rękę na pulsie trzymać.

PS Miał się gość odezwać po 14-tej, a ja siedzę jak na szpilach :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 18:06:44 
Użytkownik

wiec jesli chodzi o import to potrzebne jest zaswiadczenie EUR1 podbite w szwajcarii przez celnika i podpisane przez sprzedawce wtedy nie placi sie cla w wysokosci 10% a jesli to jest to powyzej dwoch litrow placi sie 38 % oplat od wysokosci faktury acha potrzebna jest przekazowka zwana T1 ktora ci wypelnia agencja celna w szwajcarii za odpowiednia oplata to zgrubsza wszystko :): pozdrawiam :peace:

ps . to ciekawe lekarz 6o lat i kobieta ;) ale trzeba przyznac ze samochodami tej klasy jezdza ludzie na pozoimie i samochody sa eleganckie np. ten nasz pochodzi od wlasciciela duzej firmy z zurichu

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 08:26:35 
Użytkownik

dzięki za info. Co do tego "lekarza-kobiety" to trochę żart, jako średnia wyciągnięta z polskich ogłoszeń sprzedażowych (społeczeństwo się marketingu uczy na potęgę). Ale tak na serio to właścicielem "mojego" auta jest jakiś starszy pan, co sobie kupił takie auto bo mu się takie podobało :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 17:40:07 
Użytkownik

no dobra, czy ktoś może coś jeszcze dodać ale troszkę bardziej na temat?

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 19:57:37 
Użytkownik

tak wiec przepraszamy za zasmiecanie tematu ;) a z tego co jeszcze mozna dodac to to ze raczej a6 4,2 jest mimo wszystko samochodem bardziej nastawionym na komfort natomiast eska jest bardziej sportowa w silniku raczej nie ma jakichs wad. Z tego co wiem rozrzad teoretycznie co 120 tys wiec norma a poza tym to tylko wymiany oleju swiec itp. z automatami jest jak wyzej napisalem a i jeszcze jedno S6 genialnie jezdzi z tipem duzy komfort wiec manual to tylko dla streetracingowcow :D zawsieszenie no coz po prostu zuzywa sie jak to wielowachacz na polskich drogach ale to w passacie przeciez ta sama historia .Wnetrze wspaniale np .u nas jest podsufitka w alcantarze :peace: navi tv i inne cuda :D nie wiem co tu jeszcze napisac w razie konkretnych pytan pisz bo troche interesowalem sie tymi dwoma modelami przed zakupem wiec postaram sie odpowiedziec :)

ps . ta "moja " bedzie na sprzedaz ale dopiero za jakis czas(jesli stanieja jeszcze troche najstarsze allroady ;) ) pozdrawiam Adik

Tytuł: Pozwólcie,że dołączę się do tematu.
PostNapisane: 07.paź.2007 17:39:42 
Użytkownik

Jestem tu nowy.Chciałem się właśnie dowiedzieć czy jest duża różnica pomiędzy S6 a RS6?Poza silnikiem oczywiście :) Przymierzam się do kupna S6,RS6 lub S8.Chodzi mi właściwie o budwę nadwozia.S8 jak wiadomo całkowicie zbudowane jest z aluminium i to jest jego niesamowita zaleta.Powiedzcie mi proszę,jako znawcy tematu czy S6 ma także jakieś elementy nadwozia wykonane z aluminium?A jak to wygląda w RS6?Nie wiem czy nie najładniej wygląda RS6 :) Nie chcę oczywiście nikogo tutaj obrażać z użytkowników tego czy tego.Bardzo proszę o jak najbzrdziej wyczerpującą podpowiedż.Z góry dziękuję :d
Ps.:
Chodzi mi o rocznik 2002 lub może 2003.

Strefa czasowa: UTC + 1