.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 15:57:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,4]Wymiana oleju w tiptronic ????
PostNapisane: 26.sty.2007 16:05:05 
Użytkownik

Auto: ALL 2.7BT
dwa dni temy kupiłem a6 z tiptronikiem i mam teraz dylemat po przeczytaniu różnych rzeczy na forum . Czy wymieniac olej czy nie??
Gosc prowadził serwisowanie w ASO co 15000Km ale zapisów o zmianie oleju w skrzyni nic nie ma , ogólne przedlądy są podbijane co 15000km .Auto ma przejechane 150000km . czy moge sprawdzic w iny sposób np. w serwisie czy był wymieniany olej w skrzyni . I jeszcze jedno w ksiązce serwisowej tak gdzies po środku jest zanotowana wymiana rozrządu i pompy wody i dlatego sie zastanawiam czy tam nie ma byc tez wpisana wymiana oleju w skrzyni . Czy może wymiana oleju w skrzyni jest jest po prostu notowana jako przegląd ogółny . Prosze pomóżcie bo zaczynam sie bac ze po zmianie oleju skrzynia sie rozleci tak jak przeczytałem na forum .Z góry dzieki za wszystkie porady

i jeszcze jedno gdzie kupic czesci ??? samemu w sklepie konkretnej firmy czy moze lepiej w ASO ???

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 16:31:08 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Olej wymieniaj co 60tyś.Nie słuchaj opini ludzi którzy twierdzą że się oleju w Tipie nie wymienia.
Konsekwencje niewymiany oleju często doprowadzają do nieprawidłowej pracy skrzyni oraz do remontów skrzyń.

Jeśli chcesz zmienić poszukaj dobrego fachowca z dobrą renomą.
Ewentualnością jest ASO.
Olej kup w ASO oryginalny Audi ( około 70zł L ).Filtr może być z zamienników lub jak wolisz z ASO.

Jeśli w książce serwisowej nie ma wzmianki na temat oleju to napewno nie był wymieniany.

Tytuł: Re: [A6 2,4]Wymiana oleju w tiptronic ????
PostNapisane: 26.sty.2007 17:10:51 
Klubowicz

WmasterW napisał(a):

dwa dni temy kupiłem a6 z tiptronikiem i mam teraz dylemat po przeczytaniu różnych rzeczy na forum . Czy wymieniac olej czy nie??

Odwieczny dylemat :D

tutaj:

http://www.automat.pl/readarticle.php?article_id=12

znajdziesz odpowiedź na pytanie, czy warto wymieniać olej w skrzyni biegów, czy też nie...

A tutaj odpowiedź na kolejne pytanie: dlaczego są różne zdania na temat - ile wchodzi litrów oleju do tiptronica :diabel:

http://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 20:36:21 
Użytkownik

Ja chce zmienic olej tylko mam pewne obawy . W nastepnym tygodniu pojade wymienic do ASO . tylko mam jeszcze jedno pytanie, czy w serwisie mozna sprawdzic czy był wymieniany ten olej ????

i jeszcze jedno co ile wymieniac olej w silniku 2.4 30v

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 21:27:31 
Klubowicz

WmasterW napisał(a):
Ja chce zmienic olej tylko mam pewne obawy . W nastepnym tygodniu pojade wymienic do ASO . tylko mam jeszcze jedno pytanie, czy w serwisie mozna sprawdzic czy był wymieniany ten olej ????

i jeszcze jedno co ile wymieniac olej w silniku 2.4 30v

Jeżeli auto było serwisowane w europejskiej sieci informatycznej VAG, to w sumie każde ASO CCCO powinno po numerze VIN odczytać Ci jego historię z datami napraw, wymian czy przeglądów oraz odnotowanym przebiegiem.
Czy będą chcieli zrobić to dla Ciebie - to już odrębna sprawa :D

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 00:15:44 
Użytkownik

Dzieki carlnova ;) za odpowiedz bo o to mi własnie chodziło czy moge sprawdzic co było robione w tym aucie . Troche sie wystraszyłem czytając na forum o tej skrzyni ale w poniedziałek pojade do ASO i może cos sie dowiem .

A dlaczego twierdzisz ze mogą byc trudności z uzyskaniem tych informacji????

I jeszcze jedno wiesz może czy można gdzies ściągnąć instrkcje obsługi po polsku do tego samochodu ????Bo wszystkie ksiązki mam po niemiecku a pierwszy wpis do ksiązki serwisowej jest przy 16000km i w polskim serwisie i nastepne regularnie co kolejne 15000km . Czy to jest normalne ze tak czesto są przeglądy ????

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 09:47:02 
Klubowicz

WmasterW napisał(a):

Dzieki carlnova ;) za odpowiedz bo o to mi własnie chodziło czy moge sprawdzic co było robione w tym aucie . Troche sie wystraszyłem czytając na forum o tej skrzyni ale w poniedziałek pojade do ASO i może cos sie dowiem .

A dlaczego twierdzisz ze mogą byc trudności z uzyskaniem tych informacji????

Nie twierdzę, że będziesz miał trudności z uzyskaniem tych informacji, ale twierdzę, że oni robią to niechętnie.
Tak było w naszym ASO...
Delikatnie Ci sugerowałem, że może zajść potrzeba włożenia jakiegoś małego giftu do dowodu rejestracyjnego, po którym na gębie pana specjalisty z ASO pojawi się banan i stwierdzenie:
" no trzeba było tak od razu panie WmasterW - pana historia jest do odczytania bez problemu" :diabel:
Chory kraj - nic się nie zmieniło... :/

WmasterW napisał(a):

I jeszcze jedno wiesz może czy można gdzies ściągnąć instrkcje obsługi po polsku do tego samochodu ????Bo wszystkie ksiązki mam po niemiecku a pierwszy wpis do ksiązki serwisowej jest przy 16000km i w polskim serwisie i nastepne regularnie co kolejne 15000km . Czy to jest normalne ze tak czesto są przeglądy ????

Instrukcję miałem w języku włoskim, ale na allegro są dostępne w granicach 50 do 70 PLN (ja tak kupiłem), np:

http://www.allegro.pl/item159036441_ins ... lski_.html

http://www.allegro.pl/item159321593_aud ... a_24h.html

http://www.allegro.pl/item160595144_ins ... lski_.html

Odnosząc się natomiast do Twojego trzeciego pytania, uważam, że to jak najbardziej normalne...
Powiem więcej - jeżeli dbasz o swoje autko (zakładam, że tak) - będziesz robił serwisy olejowe nie co 15 tys. km, ale co 10 tys. km :D

Pozdrawiam :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1