.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 18:46:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4, ALL] Drgania dzwigni zmiany biegów - czy to normalne?
PostNapisane: 26.lut.2007 18:42:51 
Użytkownik

Witam

Nareszcie udało mi się zakupić moje wymarozne autko :D
I jest po prostu super, stan rewelacyjny, wnetrze jak nowe, silniczek mruczy i pracuje rowno, zawieszenie pracuje idealnie. Własciwie nie mialbym nic do zarzucenia poza jednym. Otóz na dzwigni zmiany biegow da sie odczuc lekkie drgania, a zwlasza na drugim biegu i tutaj moje pytanie. Czy takie zjawisko jest normalnie i jest to po prostu natura B4 z silnikiem benzynowym czy cos moze jest uszkodzone? Czy takie objawy moga zwiastowac nadchdzace problemy ze skrzynia?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2007 19:18:23 
Użytkownik

To może być poduszka pod skrzynia biegów, spróbuj wprowadzic go na obroty powiedzmy na 3 i puszczaj i dodawaj gazu jak drążek zacznie sie ruszać to na 100 poduszka :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2007 19:39:52 
Użytkownik

ok tak tez zrobie :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2007 19:53:54 
Użytkownik

Tez tak mam ... poduchy ideał . Zauważyłem ,ze jak się po dziurach jeździ to delikatnie targa dźwignią . Mocno targało jak przegub wewnetrzny się blokował (ale wraz z kierownicą wtedy chodziło). Zamiast tego sposobu co podany wyzej tzn 3 bieg , mozesz podjechac przodem do krawęźnika i na jedynce bez gazu . Jak mocno telepie to u Ciebie pewnie poduchy...

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2007 20:53:55 
Użytkownik

U mnie nie ma to chyba znaczenia czy jade po wybojach czy nie, ale chyba na jedynca w trakcie przyspiesznia, jakby sie odchyla. A swoja droga czy na jalowych obrotach w kabinie powinno telepac? tzn moze nie telepac, ale lekko drzy kabina.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 12:51:10 
Użytkownik

Zuraw napisał(a):
U mnie nie ma to chyba znaczenia czy jade po wybojach czy nie, ale chyba na jedynca w trakcie przyspiesznia, jakby sie odchyla. A swoja droga czy na jalowych obrotach w kabinie powinno telepac? tzn moze nie telepac, ale lekko drzy kabina.

Na jałowym nie ma prawa nic telepać w benzyniaku. Miałem kiedyś nieszczelność w dolocie powietrza w okolicach serwa hamulcowego. Silnik wtedy na jałowym stro poszarpywał i cała buda chodziła i czuć było mocne mrowienie w d.... na fotelu a takze na kierownicy. Po załataniu nieszczelności gdy siedze w aucie na biegu jałowym to nie wiem ze silnik pracuje.

Jest:
Audi A6 C5 Avant (2001) 2.4 V6 AML + BRC SEQUENT FLY, GENIUS MAX
VW POLO 6N1 1.0 AER POWER :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 14:13:09 
Użytkownik

Hmmm moze nieco przesadzilem, nie tyle telepanie, ale minimalne drzenie autka. Ale moze jest to spowodowane tym ze mam bardzo niskie obroty jałowe, przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale sprawdze to oczym mowisz :)

I jeszcze taka sprawa. Otóz sprzeglo bardzo wysoko mi bierze, prawie przy koncu, czy mozna to jakos podregulować?

Strefa czasowa: UTC + 1