.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 21:42:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100/A6 C4 2,5TDI] - problem z odpalaniem
PostNapisane: 27.lut.2007 17:47:34 
Użytkownik

Problem tkwi z odpalaniem gdy autko dluzej postoi i tylko wtedy gdy zalaczy sie grzanie swiec. Tak poza tym pali na dotyk. Problem pojawil sie po wymianie filtra paliwa. Dostalo sie nieco powietrza do ukladu i przypuszczam ze z tego powodu cos sie popsulo. Szczerze to nie wiem jaka mam pompe wtryskowa. Czytalem cos na temat pomp VP44 :/ Nic optymistecznego. Jak mam sprawdzic jaki mam typ pompy? Silnik jest 5 cylindrowy rzędowy z turbo i intercoolerem. Przede wszystkim jak mam sprawdzic jaki to jest silnik, 115KM czy 140 KM??? Troszke sam zaczelem kombinowac i jak rano dzis odpalalem to nie czekalem jak sie zagrzeja swiece tylko zakrecilem rozrusznikiem, odpalil bez zadnego problemu, jakby nigdy nic. Popoludniu juz mialem problem, zaczekalem jak sie wylaczy kontrolka grzania swiec. Podczas odpalania jakby dostawal nieco paliwa i chcial odpalic ale zaraz gasnie, tak wlasnie jakby byl ciagle zapowietrzony. Nie kumam tego za bardzo. Wczesniej mialem stycznosc tylko z pompami typowo mechanicznymi, wiec z tego typu pomp jestem zielony. Mam nadzieje ze dosc jasno opisalem problem. Z gory wielkie dzieki za pomoc :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2007 19:08:25 
Użytkownik

Ladnie sie przywitales ja na pierwszy raz ;) Silnik o kodzie AEL jest 140 ps a inne w tym typie sa slabsze. Obawiam sie ze to wina konczacej sie pompy wtryskowej. Moze tez byc problem z peknietym kolkiem pasowym na wale i sie kat wtrysku przestawia jak chce. Tutaj nic sie nie wymysli i trzeba diagnozowac silnik VAG intreface. Umow sie z kims kto z klubowiczow mieszka blisko to pomoze. :peace:

Tytuł: Re: [Audi C4 2,5TDI '94r.] - problem z odpalaniem
PostNapisane: 27.lut.2007 21:20:45 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
pool napisał(a):
Problem pojawil sie po wymianie filtra paliwa. Dostalo sie nieco powietrza do ukladu i przypuszczam ze z tego powodu cos sie popsulo.

Problem nadal tkwi w filtrze. Albo został źle zamontowany, albo uszkodzony został węzyk paliwowy, obejrzyj to jeszcze raz na spokojnie.
Pompa w AEL`u nie rozleci się od powietrza, to stara porządna konstrukcja typ gniotsia nie łamiotsia.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2007 10:35:14 
Użytkownik

Sprawdz czy w przewodzie przezroczystym od filtra do pompy leca bombelki powietrz na pracujacym silniku,jezeli tak to sprawdz poprawnosc montarzu filtra(dokrec go) i zalej ropa od gory przez kruciec i srobke gorna ktora jest na obudowie filtra.

HONDA CB 900 HORNET
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d72 ... 7cc.htmlET

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2007 18:35:11 
Użytkownik

Filtr jest raczej dobrze dokrecony, w przewodzie nie pojawiaja sie pecherzyki powietrza. Moze jeszcze sprawdze sam kruciec przy samej pompie, ale watpie bo go nie ruszalem. Jak mozna odpowietrzyc taka pompe i czy wogole mozna??
I jeszcze jedno pytanie troszke z innej beczki, jaka ksiazka pasuje do tego modelu i czy jest wogole taka ksiazka??
I jeszcze jedno pytanko: mam skrzynie 6-biegowa, ktos mnie uszczesliwil, ale niestety jest maly mankament: synchronizator 3. biegu padł, prawdopodobnie sam pierscien. Chcialbym ja zrobic tylko potrzebna mi ksiazka lub schemat ukladu kol zebatych i itp. Jesli moglby mnie ktos poratowac :) Moze napisze osobny temat to mnie moze ktos szybciej poratuje :)

A tak po za tym to dzis jeszcze na 2. biegu ze 20m palil mi jeszcze gume :) Audi jest niesamowite jak na te 115 KM. Wczesniej mialem zmulonego merca E-klasse 2,5 20V. Moze zawieszeniem byla lepsza ale silnikiem to nie ma czym konkurowac :) Ciesze sie ze stalem sie posiadaczem tego cuda. Tylko jeszcze troszke pracy musze w nią wlozyc :) Ale damy rade :P

Ale sie rozposalem, prawie jak jakis maniak :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2007 10:42:37 
Użytkownik

Auto: Audi A4 Avant B8
rurbi napisał(a):
Sprawdz czy w przewodzie przezroczystym od filtra do pompy leca bombelki powietrz na pracujacym silniku,jezeli tak to sprawdz poprawnosc montarzu filtra(dokrec go) i zalej ropa od gory przez kruciec i srobke gorna ktora jest na obudowie filtra.

no właśnie zobaczyłem, że u mnie co ~4sekundy przelatuje bąbelek powietrza. Czy to może być cos innego niz nieszczelnośc na filtrze paliwa?
Jakie są bezpośrednie skutki takich pęcherzyków?

harryON

Hyundai i30 2009 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI quattro AKE+virus 2001 - sprzedany
Chrysler Grand Voyager 2.8CRD Comfort 2007 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI Avant C4 - sprzedany

Strefa czasowa: UTC + 1