.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 21:50:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AEL C4 2,5 TDi] Znów problem z temperaturą
PostNapisane: 01.mar.2007 11:30:12 
Użytkownik

Witam. Znowu mam problem z temperaturą płynu chłodniczego a mianowicie wymienilem niedawno czujnik ten od wskazania na desce rozdzielczej czyli dolny. Początkowo było ze wskazaniem temperatury dobrze a teraz minął od jego wymiany niecały miesiąc i znów głupoty pokazuje i nie wiem czy to coś gdzieś nie łączy czy znów czujnik walnął ale chyba coś za szybko tymbardziej że był kupiony orginał. Moje pytanie to czy ma to wplyw na pracę silnika jeśli w Vagu pokazuje temperaturę 87 stopni a na zegarze ledwo 60 stopni a czasem lekko podskoczy i znow opada a wszystkie rury gorące ?

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2007 17:08:18 
Użytkownik

Mam tak samo. Wszystko jest dobrze dopóki się nie przegrzewa. Kiedyś (w innym aucie) też miałem problem z czujnikiem, auto tak się nagrzało, że pękł przewód gumowy i poszedł dym spod maski ;)

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2007 07:56:23 
Użytkownik

a jaką temp pokazuje ci klimatronik?

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2007 09:29:59 
Użytkownik

ab124 napisał(a):
a jaką temp pokazuje ci klimatronik?

Climatronic to wogóle głupoty pokazuje bo nawet jak silnik zgaszony i sprawdzam kod 51 to temperatura rosnie i zatrzymuje się na 90 więc czujnik climatronika walnieęty albo odpięty tylko dziwne że żadnych błędów nie ma ale wiem że to inny czujnik więc nie ma nic do wskazania na liczniku ale zastanawia mnie to czy jeśli w vagu pokazuje dobrą temperaturę to takie dane bierze do ECU czy te co na wskaźniku pokazuje ? Już normalnie ręce rozkładam z tą temperaturą w Mercu 124 nie było żadnych problemów i troche zaczynam żałować że marke zmieniłem. Już sam nie wiem czy to gdzię coś nie łączy że raz wskaźnik pójdzie do 90 na chwile później nagle opadnie normalnie jakby gdzię coś nie stykało a w Vagu cały czas dobrze jest z temperaturą. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2007 11:33:19 
Użytkownik

u mnie też działy się takie cuda i o dziwo jak wymieniłem przepływomierz { bo miałem walnięty} to wszystko wróciło do normy , temp. pokazuje tak jak trzeba a na klimat jest o 10 stopni niższa ala stabilna a wcześniej to były skoki 55 a za chwilę 88 i tak cały czas , na vagu było ok jakieś 85 stopni a tam to znaczy na szafie i na klimat chodziło jak chciało . nie wiem jak to jest że świeża przepływka i wszystko jest jak należy autko śmiga i temp jest ok , nie znalazłem na forum takiej zależności pomiędzy przepływomierzem a temp ale przecierz jest tam czujnik od temp i daje sygnał do kompa a komp robi swoje. Co do Mercedesów to też je doceniam ale to trochę takie spacerówki no i też się psują . najlepiej to spróbować każdej marki aut i wtedy można coś na ten temat powiedzieć

Strefa czasowa: UTC + 1