.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 03:55:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B2 1.6D] Robić tylko rozrusznik, a może wymienić skrzynię?
PostNapisane: 04.kwi.2007 15:58:36 
Użytkownik

Witam wszystkich po dłuższej przerwie :)

Mam dylemat i nie wiem co zrobić, poradźcie coś...
Sprawa wygląda tak:
a) Niedawno chciałem zrobić rozrusznik - wymienić tuleje etc. ale okazało się, że zamiast otworu w skrzyni biegów jest (wielkanocne) jajeczko :/
b) Nie wiem czy to tak musi być, czy coś jest nie tak; mam skrzynię 5-cio biegową ale biegi są cholernie krótkie, ledwo ruszam a tu zaraz 3-ci bieg wrzucać trzeba...

Czy da się zrobić coś z tą skrzynią? - jeśli tak to co, jeśli nie, to wymienić całą czy tylko oddać auto do elektromechanika aby dorobił odpowiednią tuleję* i wpasował rozrusznik jak trzeba, a z tymi biegami żyć dalej?

* tzn. rozwiercił to "jajko" aż się zrobi okrągłe i dorobił odpowiednią tuleję/wstawił łożysko

Ostatnio edytowano 04.kwi.2007 19:06:06 przez D@nieL-K, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2007 16:57:36 
Użytkownik

Moim zdaniem to zobacz za rozrusznikiem gdzies na jakims skladzie bo chyba nie jest drogi a zawsze miec na podmiane dobrze. Skrzynia ma takie przelozenia i nic nie poradzisz , wstawic od benzyniaka nie mozna bo inny walek. Chyba jedyne wyjscie to opony o wiekszym profilu przykladowo zamiast 185/60/14 zaloz 185/65-70/14 . Pamietac tylko nalezy ze faktyczna predkosc pojazdu bedzie o jakies 10km/h wieksza niz to co pokazuje licznik.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2007 18:34:31 
Użytkownik

I teraz nie wiem, czy jest sens szukać innej skrzyni z bardziej przyzwoitymi przełożeniami?
Bo tak czy inaczej muszę mieć załatwioną sprawę z rozrusznikiem, a przy okazji pomyślałem o w stawieniu innej skrzyni... (albo elektryk rozwierci "jajeczko", albo zmienię całą)

A właśnie - jaka w ogóle może być cena 5-cio biegowej skrzyni biegów do mojego klekota? :)

Jack napisał(a):
Moim zdaniem to zobacz za rozrusznikiem gdzies na jakims skladzie bo chyba nie jest drogi a zawsze miec na podmiane dobrze.
Sam rozrusznik jest w miarę w dobrym stanie, tylko ta skrzynia (kto w ogóle takie coś wymyślił :039: )

Strefa czasowa: UTC + 1