.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 03:54:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Głośniki do b4 avant
PostNapisane: 01.kwi.2007 19:26:40 
Użytkownik

Witam.Mam zamiar zainstalować w swoim avancie głośniki http://www.allegro.pl/item177259742_glo ... 6507c.html które już kupiłem w boczkach bagażnika i mam do tego wzmacniacz alpine 3501 ale nie mam do niego żadnych danych może ktoś mi napisać czy warto czy lepiej w tylne drzwi.Choć tapicerka jest bez głośników musiałbym wiercić dziury.Czekam na wasze opinie.Radio posiadam takie http://www.allegro.pl/item179836976_pan ... 100vn.html już pare lat i służy dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2007 19:54:33 
Moderator

Poczytaj rady innych w podobnym temacie.
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... niki+avant
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... niki+avant

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2007 20:13:47 
Użytkownik

Widzę że jeszcze nikt za bardzo nie montował głośników w boczkach z tyłu .Ciekawe czy jak zamontuje czy bedzie efekt.Czy tylko podziurawione boczki i mizerny efekt

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2007 20:32:53 
Użytkownik

Auto: A4B8 2.0TDI, B420vt, A4B8 tfsi
rapley napisał(a):
Widzę że jeszcze nikt za bardzo nie montował głośników w boczkach z tyłu .Ciekawe czy jak zamontuje czy bedzie efekt.Czy tylko podziurawione boczki i mizerny efekt

http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=2543

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2007 21:12:17 
Użytkownik

Widzę że wszyscy się uparli na głośniki w tylnych drzwiach.Nikt nie preferuje głośników w bagażniku w boczkach także i ja chyba odejde od tego zamiaru i zamontuje je w tylnych drzwiach.Jakby ktoś miał jakieś propozycje na temat dżwięku w bagażniku bardzo proszę o rady a tak w międyczasie będe produkował już mdf do drzwi.

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 11:55:10 
Użytkownik

rapley napisał(a):
Widzę że wszyscy się uparli na głośniki w tylnych drzwiach.Nikt nie preferuje głośników w bagażniku w boczkach także i ja chyba odejde od tego zamiaru i zamontuje je w tylnych drzwiach.Jakby ktoś miał jakieś propozycje na temat dżwięku w bagażniku bardzo proszę o rady a tak w międyczasie będe produkował już mdf do drzwi.

Widzę, że albo nie czytasz dokładnie postw o Audio na forum, albo się uparłeś :):

Po jasną ciasną Ci głośniki w bagażniku!! Umilasz, życie trupom podczas wywozki do lasu?? :peace:
Przecież Tobie one w niczym nie pomogą. Będą dudnić (bo tylko niskie tony będą do Ciebie dochodzić), i rozmywać cały dźwięk, do tego będą się spoźniać, ze względu na duże oddalenie głośnikw od słuchacza...
Zrob dobrze przod a nie kombinuj z montowaniem do tyłu...
To tak jakbyś sobie słuchawki na plecy zakładał, a nie na głowę (chyba, że tak lubisz) :peace:
Dobrze zrobiony przod (odseparowany + tłumienie drzwi), nie potrzebuje żadnych głośnikw dodatkowych (poza wooferem w bagażniku). Po montażu z tyłu jest głośno i brzydko... Po montażu z przodu jest i głośno i ładnie...
Więc poczytaj jeszcze trochę, zanim się zabierzesz za robotę, może zmienisz zdanie i jednak zrobisz przod... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 20:46:41 
Użytkownik

No i w końcu konkret i tu mnie przekonałeś że nie warto ładować się w tył.To teraz chwila refleksji czy zarzucić je na tylne drzwi czy przednie w pierwszej fazie fazie przeróbek skoro z przodu są na razie głośniki.A temat wstawiania głośników w drzwi już , mocno się wczytałem na forum i już produkuje mdf na tył bo naprzód to już więcej kombinacji.No i myśle że na tym koniec tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2007 00:42:24 
Użytkownik

Z dźwiękiem jest jak z babkami: Mało komu się podoba połączenie ładnego tyłu z brzydkim przodem :peace:
A fabryczny przod jest brzydki!! Wręcz masakryczny... FranoF1 przedstawił sposob na montaż głośnikow w drzwiach przednich. Robienie paneli do tyłu nie rożni się zbytnio od tych do przodu (poza kształtem)... Głośniki z tyłu są w ogole zbędne (ja mam ale nie podłączone, bo nic nie dają)...
Ty siedzisz z przodu, więc dźwięk powinien dochodzić z przodu, chyba, że na koncercie siadasz tyłem do orkiestry ;)
Jak zrobisz dobry przod (nawet na tych głośnikach co masz - JBL), to zobaczysz sam, jaka będzie rożnica... A to, że z przodu są, to nie znaczy, że musisz ładować do tyłu zaraz... Jak masz kiepskie głośniki w domu, to kupujesz wtedy lepsze dla teściowej, czy jednak sobie?? :diabel:
One nie grają dla Ciebie tylko dla pasażerw tylnej kanapy, jeżeli jesteś tak wspaniałomyślny, że chcesz im umilić życie do rob panele na tył... Prawidłowy dźwięk musi dochodzić z przodu, a tylne głośniki podnoszą efekt przestrzenności, a nie jakości...

Ps. Jest takie powiedzonko: "Twoje Audio jest tak dobre, jak jego najsłabsze ogniwo", więc będzie rownie kiepskie, jak Twoje fabryczne głośniki, nawet jeśli założysz dodatkowe 20 w bagażniku, czy pod maską ;) Dlatego wywal fabryczne padaki i wstawiaj te JBL'e, lub dokup coś lepszego na przod, rezaj panele i wtedy poczujesz rożnicę...
Inaczej będzie Ci waliło w plecy, a w twarz pierdziało...

Kwestia gustu... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2007 08:39:54 
Użytkownik

Dzięki za koleje rady .Będę głeboko myślał o przodzie.Dzięki

Strefa czasowa: UTC + 1