Witam,
troszkę czasu minęło od ostatniej zmiany ale podyktowane jest to napiętym planem zajęć i narzeczoną
Mamy święta i w końcu mamy wolne
Postanowiłem ten czas wykorzystać na kolejną modyfikację mojej niuni.
Zakupiłem 100szt diod niebieskich, 100szt czerwonych oraz 200szt rezystorów 1k wszystko w technologi SMD rozmiar 1206. Tym razem zabrałem się za regulatory nawiewu. Jak każdy zauważył w regulatorach jest dosyć ciekawy problem ponieważ środkowa skala jest czerwona i zastosowanie niebieskiej diody nie będzie dobrym pomysłem. Biała również odpada bo przy bardzo jasnych diodach uzyskałbym raczej różowy niż czerwony. Dlatego też kupiłem troszkę
diod czerwonych, które wykorzystam również w modyfikowaniu głównych wskaźników (obroty itd). Poniżej zamieszczam kilka fotek z przebiegu prac jak i finalnego efektu. Przepraszam za tragiczną jakość zdjęć ale nie dostałem jeszcze od narzeczonej aparatu cyfrowego a telefon komórkowy wiele nie potrafi.
Rozebrany panel sterujący.
Zamontowane i dodatkowo wzmocnione silikonem diody.
Pod warstwą silikonu jest rezystor SMD( jeden na każdą diodę).
Estetom może sie nie podobać taka paćka ale tutaj chodziło o wytrzymałość, poza tym tej strony i tak nigdy już nie będziemy oglądać.
Wydaje się, że świecą strasznie jasno ale w rzeczywistości nie jest już tak źle. Wiadomo - beznadziejny aparat
Raz za jasno.
Raz za ciemno. Za dnia czerwonego podświetlania nie widać ale w nocy całość świeci po prostu cudownie a co najważniejsze regulując jasność zegarów, regulujemy również jasność tych diod, tak więc w nocy nie będą nas oślepiać. Osobiście jednak dodam, że ja nigdy nie zmniejszam podświetlania gdyż w ogóle mi nie przeszkadza mimo iż sporo podróżuje właśnie nocą.
Jeszcze w tym roku zmienię podświetlanie w zegarach. Mam kilka pomysłów jak zmienić a konkretnie jak zmodyfikować podświetlanie i przymierzam się do użycia kilku mikrokontrolerów