.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:52:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI A6 98-00 - CHCE KUPIC, PROSZE O POMOC
PostNapisane: 10.kwi.2007 00:17:40 
Użytkownik

Witam

Czas przesiasc sie z wysluzonego Audi 80 B2, wybor padl na audi a6 98-00 r. w kwocie 25-30 tys. z bogatym wyposazeniem. Kilka dni czytalem wnikliwie archiwum, w ktorym znalazlem kilka ciekawych odp. na nurtujace mnie pytania. Mam jeszcze kilka znakow zapytania przed zakupem. Dla mnie to spora sumka pieniedzy i niechcialbym sie wpakowac w jakas "skarbonke". Chcialbym doswiadczyc sily quattro :)

1. silnik (ktory wybrac?) Poszukuje dynamicznego silnika benzynowego, ktory bedzie sie charakteryzowal sie dobra zywotnoscia i wspolpraca z sekwencyjna inst. gazowa (diesle odpuscilem 2.5 tdni piszecie ze czesto padaja, a 1.9 tdi wg. danych tech. jest malo dynamiczny/mulowaty). Napiszcie mi ktory silnik wybrac, ktory jest wart poszukiwan itp.

1.8 z turbina 150 KM
2.4 V6 165 KM
2.8 V6 193 KM

Osobiscie najbardziejs sklanialbym sie do 2.4 lub 1.8T, ale czy te silniki nie maja takich niespodzianek jak odradzany 2.5 tdi?

2. Skrzynia biegow
Manual / automat tiptronic
Widze, ze zdania na forum sa podzielone, ja osobiscie nigdy nie mialem auta z automatem i bardziej preferowalbym manual ze wzgledu na nieco mniejsze spalanie i wieksza dynamike. Niestety duzy % oferowanych aut posiada automaty.

3. Na co zwracac uwage przy zakupie, troche poczytalem o roznych walkach jakie robia sprzedawcy (rece opadaja), moze gdzies jest napisany temat na forum na co zwracac uwage przed zakupem?

4. Nr VIN zauwazylem ze czesto forumowicze podaja ten nr. i niektore osoby sprawdzaja po nim historie samochodu itp. Gdzie mozna to sprawdzic, kto moze to sprawdzic, ile i dlaczego tak drogo? :))) hehe

5. Co sadzicie o audi a6 z pierwszego rocznika 97/98? Czy mialy te modele duzo nie dorobek, ktore w pozniejszych latach zostaly poprawione?

Jezeli ktos by zauwazyl jakas sensowna oferte audi a6 to prosze wkleic/podeslac linka jestli mozna. Dziekuje.

Jeszcze mam ostatnia prosbe, znalazlem takie ogloszenia (wklejam ponizej) co o nich sadzicie (wiem, ze nie widzac samochodu na zywo to jest jak wrozenie z fusow, ale zawsze ktos cos moze doradzic/zauwazyc itp.) Kazda opinia jest cenna.

1.
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2487306

2.
http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?i ... f3c491e533

3.

4.
http://www.moto.allegro.pl/item18406257 ... pcja_.html

5.

6.

Bardzo dziekuje za okazana pomoc
Pozdrawiam
GÓRAL

Ps. W ramach rekompensaty za poswiecony czas chetnie pomoge w dziedzinie, ktora nie ma dla mnie zadnych tajemnic: kulturystyka i fitness :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 11:05:10 
Użytkownik

Witaj!Najpierw skocz do dzialu NEWBIE, dopelnij formalnosci a pozniej zalecilbym skorzystanie z opcji SZUKAJ.Znajdziesz sporo ciekawych informacji:) Pozdrawiam!

http://img48.imageshack.us/img48/9207/auto5xp7.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 11:17:54 
Klubowicz

kolejna osoba odsyłająca do Newbie :|
po za tym kolega już pisał , że troszkę poczytał w naszym archiwum

1 silnik to ja bym brał pod uwagę albo 1.8 T albo 2.8
tylko bez gazu
2 skrzynka manual jeśli nie potrzebujesz jazdy komfortowej jaka jest przy aftomacie to brałbym manual zawsze mniej problemów i mniej kosztowny jest
3 tutaj to jest opcja szukaj , zwracasz uwagę na wszystko począwszy od powycieranych rzeczy typu : nakładki na pedały, kierownica, mieszek od dźwigni zmiany biegów po blacharkę , wszelkiego rodzaju uszczelki, także zaglądasz pod spód auta oglądasz zawieche ( quattro jeśli brałbyś)
4 ja, info na pw
5 wszystkie auta maja chorobe wieku dziecięcego tutaj pomoga Ci inni forumowicze

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 15:35:18 
Użytkownik

ad.5
W moim a6[c5,97,AFN], które sprzedałem circa miesiąc temu po 170kkm przebiegu[100% oryginalny] padło :
-1 raz przepływka
-1 raz poduszki pod silnikiem
-pękł wąż od IC
-pomimo wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów, lało się stamtąd olejem[ale to pewnie sprawa kowala, a nie mechanika]
-zsunął mi się wężyk ze zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego i zabryzgał mi całą komorę silnika owym płynem
-po 170kkm zawieszenie, mimo iż nie wydawało żadnych niepokojących odgłosów prawdopodobnie nadawało się do remontu, gdyż auto strasznie ryło przodem oraz prowadziło się niestabilnie przy wyższych prędkościach.
-pod koniec eksploatacji turbina puszczała duże ilości oleju w dolot
-przy maksymalnym skręceniu kół pompa wyła jak oszalała - wymieniona 2 razy , wycie wracało po 10kkm.
-przegub
-siakieś plasticzki przy trzech szybach [brak mozliwości zamknięcia]
-centralny zamek .
-jednych drzwi nie dało się otworzyć od środka

Z tego co wiem, to usterki centralnego zamka, oraz podnośników szyb są normą do liftu.

W sumie byłem bardzo zadowolony, polecam 1.9 TDI + zabiegi zwiększające moc do 160km [ wtryski, IC , turbina + program ] , wykonane oczywiście u jakiegoś dobrego tunera - np. Masters bądź Compsport .

Opel Vectra 2.0 DTI '99 2007-...

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 17:20:05 
Użytkownik

Dzieki za pomoc.

Fora internetowe nie sa mi obce, znam obowiazujaca NETetykiete, sam wspoltworzylem najwieksze forum w PL w mojej branzy.

To, ze jestem nowy nie oznacza ze nie potrafie z niego korzystac.

Dred napisales, ze bez gazu? Tj. nie kupowac z zalozona instalacja, czy wogole nie gazowac tych silnikow? Jak tak to dlaczego, bo jedynie co wczesniej rzucilo mi w oczy, to teksty typu: "...masz audi a6 i gazujesz je to wstyd/nie przystoi etc."

Jezeli by mogli inni napisac o chorobie wieku dzieciecego albo podac linka do dawniejszych dyskusji. Dziekuje

Pozdrawiam
MIchał G. GORAL

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 17:47:33 
Klubowicz

osobiście nie przepadam za gazem
ale do rzeczy
po pierwsze mam nadzieje że mówiąc o gazie to masz na myśli tylko i wyłącznie sekfencję. do aut z turbiną nie polecam gazu choć znam jedno auto qre jeździło ( 1.8T ) i jedno (2.2T) ale aby to miało ręce i nogi to trzeba szpeca. Znam jeden zakład zresztą polecany qry dobrze to robi ale nie jest on jakiś tani. jak już chcesz mieć gaz to wolałbym samemu założyć . Generalnie te silniki nie przepadają za gazem i to tyle ( nie wiem jak jest z 2.4 bo dość rzadki silnik) ale zarówno 1.8T jak i 2.8 nie przepadają za tym ( lecz nie twierdze, że nie da się tego dobrze zrobić)

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł: Re: AUDI A6 98-00 - CHCE KUPIC, PROSZE O POMOC
PostNapisane: 10.kwi.2007 18:07:24 
Klubowicz

GORALEK napisał(a):

4. Nr VIN zauwazylem ze czesto forumowicze podaja ten nr. i niektore osoby sprawdzaja po nim historie samochodu itp. Gdzie mozna to sprawdzic, kto moze to sprawdzic, ile i dlaczego tak drogo? :))) hehe

Podjedz do aso Ster,sprawdza za friko
kup 2.8 i zainstaluje dobra(np.prins) sekwencje,co do opinii ze 2.8 nie lub gazu to szkoda klawiatury :/

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2007 23:46:47 
Użytkownik

Dzieki kolego z Radomia :)

Jaki jest koszt takiej dobrej instalki gazowej? Oczywiscie rozpatruje tylko sekwencje.

Po dzisiejszych poszukiwaniach internetowych raczej odpuszczam silnik 2.4 oraz tiptronic.

Kaes dzieki za wpis, Twoje usterki nie byly najgorsze wg. mnie, ciekawi mnie za ile sprzedales swoj model i jakie mial wyposazenie, jezeli to nie problem napisz mi PW na priv. Thx

Troche poczytalem juz o wadach wieku dzieciecego z tego wynika, ze najlepiej zakupic a6 od 2001 roku po FL, tylko ze nie mam tyle kasy :( Wogole za te fundusze (przyp. 25-30 tys.) mozna cos wyszukac sensownego? czy tylko porozbijane, poprzekrecane padaki?

Pozdrawiam
GÓRAL

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 08:54:27 
Klubowicz

Instalacje załozysz w Antoniówce,ja za prinsa do v8 placiłem chyba 5500zł,od konca sierpnia przejechalem 45 tys.km i nie ma zadnych problemów.
To wyglada ciekawie
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2534214

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 09:00:35 
Użytkownik

ladne ale skorki brak :( dzieki za linka :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2007 12:24:51 
Użytkownik

Auto: C7
GORALEK napisał(a):
ladne ale skorki brak :( dzieki za linka :)
A na cholere ci skóra.Ja skóre omijam z daleka.A jak ci zależy na skórze to sprzedaj swoje,a kup skóre :):

PostNapisane: 11.kwi.2007 13:32:37 
Użytkownik

GORALEK napisał(a):
(...) wybor padl na audi a6 98-00 r. w kwocie 25-30 tys. z bogatym wyposazeniem. (...)

to zdanie jest zaprzeczeniem postawionej w nim tezy.
nawet bez jakiegokolwiek wyposażenia, za te pieniądze nabędziesz jedynie kłopot [finansowy].

za C5 w dobrym stanie należy zapłacić ok. 35 000 PLN.
za C5 w dobrym stanie z bogatym wyposażeniem trzeba zapłacić ok. 45 000 PLN.

oczywiście są oferty znacznie poniżej tej kwoty, lecz 9/10 tych samochodów nie powinno jeździć po drogach, a w najlepszym wypadku doprowadzenie ich do stanu pełnej fukcjonalności pochłonie 5 000 - 10 000 PLN - czyli wyjdzie na to samo.

wystrzegaj się okazji, których jest wiele.

Anthem Advanced 1

:P(|)

PostNapisane: 11.kwi.2007 13:54:26 
Użytkownik

Auto: C7
meszrum napisał(a):
GORALEK napisał(a):
(...) wybor padl na audi a6 98-00 r. w kwocie 25-30 tys. z bogatym wyposazeniem. (...)

to zdanie jest zaprzeczeniem postawionej w nim tezy.
nawet bez jakiegokolwiek wyposażenia, za te pieniądze nabędziesz jedynie kłopot [finansowy].

za C5 w dobrym stanie należy zapłacić ok. 35 000 PLN.
za C5 w dobrym stanie z bogatym wyposażeniem trzeba zapłacić ok. 45 000 PLN.

oczywiście są oferty znacznie poniżej tej kwoty, lecz 9/10 tych samochodów nie powinno jeździć po drogach, a w najlepszym wypadku doprowadzenie ich do stanu pełnej fukcjonalności pochłonie 5 000 - 10 000 PLN - czyli wyjdzie na to samo.

wystrzegaj się okazji, których jest wiele.
Dobrze mówi.Polać mu :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1