Który silnik według was jest lepszy starszy 2.2 KU 138 KM/5700 185NM/3500 czy nowszy 2.3 NF 136KM/5600 190NM/4000?
KU występował bez katalizatora w przeciwieństwie do NF i pewnie stąd taka sama moc nie wiem tylko dlaczego u mnie jest oznaczenie na klapie 2.2 E co ma to E znaczyć? Zawsze myślałem, że oznacza litera E oznacza wersje KE-JET czyli z katem.
Jeszcze jak kiedyś miałem wersje C3 2.0 pewien spec od K-jeta powiedzial mi ze wersja silnika 2.2 w C3 jest najbardziej udana. 2.2 lepiej sie zbiera od 2.3 NF i w dodatku jest bardziej ekonomiczny np w trasie właśnie z powodu braku katalizatory i sondy lambda. Czy to jest prawda?
Teraz mam taki silnik 2.2 KU i faktycznie jest duża różnica na plus w stosunku do mojego poprzedniego 2.0 KP. Nie jeździłem wersja 2.3 NF wiec nie mam pojęcia jak sie sprawuje a może lepiej od 2.2 KU bylo by to na plus bo z checia bym kupil autko z klima ktorej u mnie nie ma a z tego co widze najczesciej maja ją właśnie 2.3 no i najlepiej quattro chyba, ze odrazu przeskocze na C4 2.8 zobaczymy narazie zakochany jestem w C3
Moze ma ktos wykresy przebiegu momentu obrotowego tych silnikow 2.2 i 2.3 nigdzie nie moge ich znalezc.