Widze ze wszystkich meczy temat ustawiania drzwi, nie jest to latwe i raczej , hmmmm ..... wkurzajace i pracochłonne
Ustawianie jest zalezne od modelu, w "cygarze" np. poszli na calosc i sa takie specjalne podkladki do regulacji ktore w zaleznosci podkladasz lub usuwasz (beznadzieja
![n :zly:](./images/smilies/025.gif)
) W C4 juz troche pomysleli i nie ma tego wymyslu, sa dwa (lub jeden) "kliny" pos srubami do regulacji. Jesli to komus ma pomoc to opisze po krotce jak to robie.
1. Zakladajac ze zakladasz ramke na nowo, przykrecasz orientacyjnie sruby (nie za mocno ale zeby trzymalo) i domykasz drzwi delikatnie (nie trzaskajcie zeby przypadkiem nie rozwalic czegos, czytaj szyba
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
)
2. Sprawdzamy organoleptycznie gdzie jest problem, gdzie jest za nisko (bo tak z reguly jest i delikatnie popuszczamy sruby (nie odkrecajac) i najlepiej jakims drewienkiem (deska lub jakis "drąg"
![n :):](./images/smilies/052.gif)
) podnosimy ramke wypierajac o dół drzwi. Dokrecamy sruby i znowu sprawdzamy stan drzwi.... monotonne i czasami sie z tym schodzi dlugo ale w ten sposob da sie ustawic.
3. PAMIETAJCIE
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Ramke nie ustawia sie tylko gora dol ale takrze odchyla sie ja od karoserii i w strone karoserii, tu pojawia sie najwiecej problemow zeby wszystko zgrac ze soba.
UWAGA... Kolejna rzecz ktora moze powodowac ciezkie zamykanie sie drzwi moze być szyba
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Czasami jak ktos przekladal wczesniej np. podnosnik od szyby wychodzi tak ze szyba po domknieciu wciska sie w uszczelke na sile i preży góra i powoduje cieżkie zamykanie drzwi. Reguluje sie to taka specjalna teflonowa blokada osadzona na srubce przy podnosniku od szyby, to powoduje ograniczenie maksymalnego docisku szyby. Analogicznie jak komus wieje po domknieciu szyby moze miec poprostu za mocno skrecony ten ograniczniu i nie domyka mu sie szyba do konca.
Mam nadzieje ze komus pomoże to co napisałem, wiem że dla wielu to tylko teoria ale tak mniej wiecej wyglada żmudny proces ustawiania tego dziadostwa.
....Powodzenia....