.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.sty.2025 17:55:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1.8TQ'95] Jakie świeceale potrzebne konkretne oznaczenia
PostNapisane: 08.maja.2007 09:43:20 
Użytkownik

Cześć wiem że temat świec był na tym forum poruszany wielokrotnie ale ja nie doszukałem się potrzebnaj odpowiedzi.
Jestem właścicielem A4 o silniku 1.8T '95 dodatkowo oznaczenie silnika AEB. Mam gaz sekwencyjny.
Poszukuje świec zastanawiam się nad: BOSCH,NGK,BERU i ktoś wspomniał o DENSO(czy ktoś słyszał o tej firmie i ma jakiekolwiek zdanie)Jezeli możecie to poszukuję konkretnego modelu świec który spasuje do mojej audiczki np;NGK w katalogu podaje PFR6Q wszystko pasuje wg tabeli moc i ozn.silnika ale rocznik nie ten NGK podaje 01.96 a ja mam rocznik'95 i boje się że coś się może spieprzyć albo nie chodzić jak trzeba? -sa drogie ale ponoć platynowe lepsze od tych standardowych można na nich robić większe przebiegi(podobno ok. 90tyś) dlatrgo też chcę dokonać poprawnego zakupu.Ja już katalogi jak widzicie przeglądałem i bardziej interesują mnie opinie ludzi które mają taki model silnika i ten sam rocznik i oznaczenie AEB i znaja temat z własnej autopsji i podają konkretne symbole świec producentów. potyrzebuje PILNEJ ODPOWIEDZI bo już w sobote regulacja gazu. Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 11:20:34 
Klubowicz

Do gazu proponuje swiece NGK. Innej firmy pewnie tez sa dobre, ale ja zawsze kupuje NGK i jeszcze nigdy sie na nich nie zawiodlem. Co do platynowek, to nigdy ich nie uzywam bo ich trwalosc jest wyzsza ale na benzynie. W przypadku gazu lepiej kupowac tansze swiece i czesciej je wymieniac. Pogadaj o tym z gazownikiem, to to potwierdzi.
Do silnika AEB przewidziana swieca ma symbol : PFR 6 Q , odstep elektrody 0.8 mm.
sam sprawdz :http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&Ing=pl&t=pkwzuendkerzen

Tytuł: dzięki za info
PostNapisane: 08.maja.2007 11:48:55 
Użytkownik

Ale jak już pisałem te świecePFR6Q są wg.tabeli do rocznika 01.96 w zwyż a ja mam '95 acha i piszesz że platynówki nie do gazu a te świece to właśnie platynówki ito drogie

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 12:07:42 
Klubowicz

Cytuj:
piszesz że platynówki nie do gazu a te świece to właśnie platynówki ito drogie
Skoro producent przewidzial platynowki do Twojego auta, to takie musza byc i takie musisz kupic. Swiece dobiera sie do typu silnika a nie do rocznika.
ps. W kazdym razie odradzam do twojego samochodu tanie swiece typu Brisk-i czy Iskra "super hiper " gaz :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 18:38:31 
Użytkownik

Bosch F7LTCR 1,0mm , Beru 14FGH-7DTURX 1,0mm , Champion RC89TMC , NGK BKUR6ET-10 0,9mm

Strefa czasowa: UTC + 1