.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 11:57:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1.8 PM]gazownik oszukał sondę lambdę?
PostNapisane: 09.maja.2007 10:33:33 
Użytkownik

witam

założyłem do swojej B3 1.8PM gaz i przy okazji przeglądu zauważyłem że kabel od sondy lambdy jest odcięty (nie przypadkowo urwany). Auto chodzi normalnie na gazie i benzynie(choć czasami zdażają się małe drgania na PB szczególnie jak jest zimny to chodzi jakby nie na wszsytkie cylindry). Byłem przy montażu gazu i widziałem jak gazownik po zainstalowaniu instalacji miał problem z regulacją silnika który chodził nierówno w końcu pociągnął jakiś tajemniczy dodatkowy przewód w okolice komputera auta. Po tym zabiegu auto chodziło już OK. Jak to jest możliwe że auto chodzi bez sondy i czy nie jest to szkodliwe dla silnika?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 19:35:22 
Klubowicz

Jaka masz instalacje gazowa I czy II generacje ?
Na wezu gazowym, tym grubym, gumowym masz srube, czy attuator - takie cudo od ktorego wychodza kabelki ?

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2007 07:49:24 
Użytkownik

jest attuator sterowany elektrycznie

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2007 10:01:32 
Użytkownik

zapewne obok tego atturatora i tak jest śruba regulacyjna? :)

znająć życie włożyl Tobie najtańsze ustrojstwo typu stag2 a kabel od sondy podpiął do masy, póki silnik jest zimny to i tak chodzi na zwiększonej dawce paliwa i nie patrzy na sondę

Przy okazji gratuluje gaziarza :) sprawdź przy okazji czy ten Magik przypadkiem nie założył Tobie węży przyznaczonych do gazu jako przewody wodne... znam taki numer w jednym aucie; przyszła zima przewody sztywne jak z plastyku a płyn z silniczka sobie cały uciekł - jaki final nie musze pisać :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2007 15:31:31 
Klubowicz

Prawda jest taka, ze w tych silnikach na mono motronic, bardzo ciezko ustawic prawidlowo emulacje sondy i ECU przez to lapie bledy. Najprawdopodobniej, tak jak napisal gigi gazownik, zeby sie z tym nie babrac, poszedl na latwizne i zrobil Ci I generacje.
Przy prawidlowej regulacji gazu silnikowi nic nie bedzie i mozesz smialo z tym tak jezdzic. Tylko znajac zycie przeplaciles troche, bo masz I generacje a zaplaciles za II. Masz komputerek gazowy i attuator, ktory i tak nie pracuje.
No chyba ze gazownik jest tak dobry i zna jakies czary mary z kabelkami, ze jest OK. :peace: Trzeba to sprawdzic.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2007 22:20:09 
Użytkownik

w JN najlepiej się sprawdza 1 generacja . niech gazownik przywróci benz do seri tzn z sondą a gaz niech założy na śrubę i będzie ok.tylko tam potrzebna jest w k-jetroniku koniecznie kompensacja

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2007 22:32:55 
Klubowicz

enduro7777 napisał(a):
w JN najlepiej się sprawdza 1 generacja . niech gazownik przywróci benz do seri tzn z sondą a gaz niech założy na śrubę i będzie ok.tylko tam potrzebna jest w k-jetroniku koniecznie kompensacja
Bohaterem tematu jest silnik PM, czyli wtrysk jednopunktowy - mono motronic, a nie k- jetronic

Strefa czasowa: UTC + 1