.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 16:47:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.3 aar] niepali na cieplym.Pomocy
PostNapisane: 12.maja.2007 13:54:17 
Użytkownik

Witam wszystkich audi maniakow. Jak w temacie, szukalem w histori o tym czego tak sie dzieje i niewiem co robic juz,dlatego pisze do znawcow o pomoc.

Wymienilem czujnikl temp 2 pinowy, swiece ,denko nowe.
Zapala na zimnym ok, jak odlacze przeplywomierz to obroty wzrastaja.

Zrobilem diagnostyke dioda i pokazuje 2312 ze czujnik, ale przeciez jest nowy to chyba niebedzie to.

Jak sie zagrzeje to przerywa i ciezko wchodzi na obroty a jak zgasze to odpala na chwile i gasnie.
Staralem sie regulowac tez plytke ale efektow niewidac ustawilem narazie tak zeby trzymal ladnie obroty i niefalowal.
Sonde lambda wziolem od innegoo samochodu i kabelki popodlaczalem, ale niejestem pewien ze dziala na 100
Rozrzad sprawdzilem , na gorze strzalka sie pokrywa z kropka, a na dole wyciecie na kole pokrywa sie z buleczka na oslonie.

Samochd mam z tydzien czasu i wziolem z takim problemem.
Widzac troche to ktos lapki wkladal i niedoszedl do niczego wiec tak zostalo.

I szukam jeszcze kolejnosci zaplonu i jego ustwaienia
POMOCY!!!!!!

Dodam ze jestem teraz we fr. i do garazu niedam bo mnie wyniesie tyle co samochod :galy:

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2007 17:39:29 
Klubowicz

Sprawdź sobie masę. Jest pomiędzy rurami kolektora ssącego, chyba między 3, 4 rurą. Nakrętka bodajże M8 lub M6, skręca dwa przewody i rurkę probierczą do ustawiania CO. Odkręć, przeczyść papierem ściernym, załóż, porządnie dokręć i psiknij jakimś środkiem poprawiającym kontakt.

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2007 22:24:41 
Użytkownik

To ze wymieniles czujnik nie znaczy ze blad 2312 jest bledny :): Ten kod oznacza uszkodzony czujnik lub JEGO OBWOD :!: Sprawdz dokladnie przewody do twgo czujnika. Moze gdzies sie przetarly, przerwaly. Przy rozruchu na rozgrzanym sproboj odpiac wtyczke od wtrysku rozruchowego. Nie bedzie zalewal.

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2007 22:34:09 
Klubowicz

Pamiętam ile ja się naszukałem przerwy lub zwarcia na przewodach :P Ciągle miałem błąd czujnika. Zmieniłem czujnik, zmieniłem komputer, potem zaczęły pojawiać się inne błędy jak czujnik spalania stukowego, krokowiec itp. Kombinowałem, zmieniałem i nic. Okazało się że wystarczy dokręcić jedną nakrętkę :peace: Ale oczywiście przewód też może być.

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2007 01:47:35 
Użytkownik

DZIEKI BARDZO ZA PORADY
Jutro jak chwila czasu bedzie bede szukal i dam znac co wyszlo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2007 21:12:41 
Użytkownik

Witam znowu. Zdjalem kolektor ssacy, przeczyscilem mase ,sprawdzilem kawalek przewodu od sondy temp.(2 pin) ,kawalek od wtyczki do podlaczenia sady do wejcia prawie w karoserie i byl dobry dalej nieszukalem, bo chce sie spytac gdzie on wchodzi z kturej strony we wnatrz, czy ze strony kierowyc czy pasazera. Albo gdzie sie kanczy i zaczyna.

1 problem znalazlem
Pod kolektorem ssacym tam gdzie jest raczka do dodawania gazu i do niej jest podlaczony kabel od gazu , na gorze jest jeden przycisk ktury wlancza sie dopiero jak przepustnica otwarta jest do konca, a na dole jest drugi ktury jest wlaczony jak raczka gazu jest zamknieta (wolne obroty).

I ten na dole niedzialal bo kawelek plastiku odpadlo i sie niezalanczal.

Zrobilem to poczysiclem i zalozylem wszystko. Odpalam a tu nagle wolne obroty zaczely falowac i to niezle 1000-1500

No to dalej robie diagnostyke super diada i pokazuje 2312 (czujnik temp)odlanczam wtyczke od wolnych obrotow (przplywomierz ?) i obroty sie trzymaja okolo 1600 i nieszaleja :(: .

Zapalam samochod (ok 70-80 stopni C) z podlaczana wtyczka wolnych zapala i gasnie odrazu, udalo sie z raz ze zaczal chodzic.
Zapalam z odlaczona wtyczka i zapala, obroty okolo 1600
Tylko z podlaczona wtyczk bardzo ciezko sie wkreca na obroty i przerywa, a
z odlaczona jakos tam sie wkreca jak niedepne do konca.

I co robic dalej, czy mam kupic przeplywke nowa czy moze jeszcze sprawdzic kable od czuj temp ???

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2007 22:47:51 
Użytkownik

Byk napisał(a):
Sprawdź sobie masę. Jest pomiędzy rurami kolektora ssącego, chyba między 3, 4 rurą. Nakrętka bodajże M8 lub M6, skręca dwa przewody i rurkę probierczą do ustawiania CO. Odkręć, przeczyść papierem ściernym, załóż, porządnie dokręć i psiknij jakimś środkiem poprawiającym kontakt.

U siebie (AAR) znalazlem szpilke miedzy 4 a 5 kolankiem kol. ssacego, na ktorej jest mocowanie probnika, ale nie mam tam zadnych przewodow????? (ktos cos tam rezal?)
hrum, ty chyba bawiles sie wtyczka od silniczka krokowego. To jest to?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7cd90.html
U siebie tez tak mam - jak zdejmuje, to obroty skacza na 1800 - 2000

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2007 11:30:21 
Użytkownik

Witam.
Wlasnie ten silniczek krokowy to jak go odlanczam to silnik przugasa troszeczke ale kreci, ja odlanczalem wtyczke co jest podlaczona do rozdzielacz (na twoim zdjeciu jest to odrazu po lewej stronie bardzo dobrze widac, kolor brozowy) i w tedy obroty mi sie podnosza i niefaluja. I na cieplym zapala.
Co to za czesc ?
Odkrece to i przedmucham zobacze czy cos da.

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2007 21:21:42 
Klubowicz

hrum napisał(a):
Witam.
Wlasnie ten silniczek krokowy to jak go odlanczam to silnik przugasa troszeczke ale kreci, ja odlanczalem wtyczke co jest podlaczona do rozdzielacz (na twoim zdjeciu jest to odrazu po lewej stronie bardzo dobrze widac, kolor brozowy) i w tedy obroty mi sie podnosza i niefaluja. I na cieplym zapala.
Co to za czesc ?
Odkrece to i przedmucham zobacze czy cos da.

Kurcze ja jestem chyba daltonistą bo żadnej brązowej wtyczki na tym zdjęciu nie widzę ?

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2007 21:49:18 
Użytkownik

HOLA
Przepraszam za pomylke :): .Nie brazowa wtyczke chcialem powiedziec tylko czarna i to co jest podlaczone do rozdzielacza w kolorze szarym, to chyba regulator wolnych obrotow. Chyba bo niejestem pewien dokladnie.
Przedmuchalem ale efektow niewidac zadnych.
Glosno chodzi mi pompa paliwa,jutro postaram sie ja wyciagnac i moze przeczyscic albo znalesc zamiennik jakis na podmianke.
Kolega ma z golfa Gti 1
Niewiem ile ma pompa dawac barow ,ani ile litrow na 1 min. moze ktos wie ?

:>

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2007 06:43:28 
Klubowicz

Pierwsza wtyczka od lewej na zdjęciu przy rozdzielaczu to jest regulator ciśnienia paliwa (takie czarne plastykowe pudełko). Silnik "krokowy" to jest to oznaczone na żółto. Zamiennik pompy nieoryginalny chodzi znacznie głośniej (niestety taki założyłem). Tak więć jeśłi Ci ta pompa działa ja bym przy niej nie grzebał. Nowy oryginał 1600 zł :( Ciśnienia pompy nie pamiętam ani wydajności ale znajdziesz na forum. Wątpie żeby pasowała od Golfa (musiałoby pasować ciśnienie, wydajność, gabaryty pompa do kosza itp.).

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2007 19:36:24 
Użytkownik

Wznowienie
Witam i o rade pytam bo mi rece opadaja!!!
Jak to jest ze jak zapale rano to sinik chodzi kuleje troszke ale chodzi, wkreca sie raz dobrze a raz zle.
Pompy niewyciagnalem, niemialem czasu
Ale dlaczego zapala na zimnym i moze pracowac z godzine niegasnac tylko obroty faluja, a jak go zgasze i zapalic chce na cieplym to zapala na 2 sek i gasnie.
Jak odlacze wtryskiwacz na rozruchowy to wogole nawet nie kichnie.
Co steruje wtryskami na cieplo ze niechca podawac, a moze gdzies indziej tkwi blad.
Radzcie prosze bo zabije rozrusznik a to juz drugi. :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 09:50:03 
Użytkownik

A moze to czujnik halla, wrzućte hasło w wyszukiwarce

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 10:44:15 
Klubowicz

nie miałem doczynienia z tym silnikiem więc czytaj "przez palce" natomiast nawojowałem się mnóstwo czasu z 100 C3 2,0RT (KE jetronic)
1. falujące obroty - stawiam na silnik krokowy i lub nieszczelności w dolocie
2. proponuję wymienić kable WN zalać coś na czyszczenie wtrysków wymienić filtr paliwa i mocno autko "pogonić"
3. reszta jak pisali poprzednicy - regulator ciśnienia
no i sonda zapodaj taką jak fabryka dała

jako ciekawostka - poprzednik zaoszczędził na wężu odmy kawały zaolejonej gumy dostawały się do silnika (diagnoza mechaników - śmierć techniczna silnika) wymieniłem przewód i nowonarodzony
dasz radę :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 14:20:21 
Użytkownik

No i tak
Zalalem srodek to czyszczenia, filtr paliwa nowy,swiece nowe ,denko tez, kable sa dobre (chyba bo przebic w nocy niewidac),pojezdzilem ze 30 km raz szedl dobrze raz gorzej.
W miedzyczasie ruszlem dawka paliwa w przplywomierzu co troche o pol obrotu i staralem sie ustawic jak najlepiej ,ale obroty falowaly i juz prawie, prawie przestawaly, ale za chwile zgasl.

Ale jak go zgasze albo sam zgasnie to juz na cieplym niezapala,jak mowilem kichnie prychnie i tyle.
Teraz musze czekac az wystygnie zby wznowic probe. :!!:
Ciekawe bo jak bym niegasil to by pewnie chodzil caly dzien.

Jakby ktos mial ksiazke w pdf albo namiary i mogl mi podac ze wszystkimi pomiarami i regulacjami, to bylbym wdzieczny.
Siedziec caly dzien przed opcja ( szukaj ) to niebardzo mam czas. :(:

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 14:24:18 
Użytkownik

w moim aar identyczne objawy powodowal uszkodzony aparat zaplonowy. Po wymianie jak ręką odjął, może jego sprawdź :peace:

Passat B5 1.9 TDI
Chip by Rogal
Wtryski ASV

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2007 21:51:57 
Klubowicz

Adam napisał(a):
w moim aar identyczne objawy powodowal uszkodzony aparat zaplonowy. Po wymianie jak ręką odjął, może jego sprawdź :peace:

popieram

30 km to trochę mało żeby "przedmuchać" wtryskiwacze
problem z odpalaniem ciepłego silnika był chyba konstruktorom znany skoro były montowane układy chłodzące wtryski :?: :?: :?: (jeśli się mylę to proszę o info)

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2007 07:44:04 
Użytkownik

opperator napisał(a):
To ze wymieniles czujnik nie znaczy ze blad 2312 jest bledny :): Ten kod oznacza uszkodzony czujnik lub JEGO OBWOD :!: Sprawdz dokladnie przewody do twgo czujnika. Moze gdzies sie przetarly, przerwaly. Przy rozruchu na rozgrzanym sproboj odpiac wtyczke od wtrysku rozruchowego. Nie bedzie zalewal.

Koledzy a może mi ktoś powiedziec które to ustrojstwo to wtrysk rozruchowy (pytam o C4 2.8 91r).

Strefa czasowa: UTC + 1