Witam Klubowiczów,
Od jakiegoś czasu zauważyłem mocniejsze lub słabsze dymienie z wydechu. Objawia się to tylko na światłach lub w korku (tylko na wolnych obrotach). Podczas jazdy nic nie zauważyłem we wstecznym lusterku. W te pędy udałem się do znajomego warsztatu który zdiagnozował jakiś "syf" w turbince i zblokowane łopatki. Zrobili i było OK...przynajmniej tak mi się wydawało ponieważ za czas jakiś dymek znowu pojawił się z tyłu autka. Po raz kolejny pojawiłem się u znajomego speca i.... ta sama przygoda. Chłopce wyjęli turbinkę. Przeczyścili i wymienili uszczelkę pod jedną ze śrubeczek w turbince spod której wywalało olej na silnik...wymyli motor i teraz jest czyściutki jak fabryczny. Wydawałoby się że tym razem już będzie super. Jakie było moje zdziwienie kiedy stanąłem w W-wie na Kruczej któregoś pięknego słonecznego dnia w korku a za mną pojawił się nie dymek a DYM...przez chwilę zadymiło jak z czołgu a jak tylko ruszyłem wszystko wróciło do normy (nic nie dymiło). I tak co jakiś czas... Podkreślam że autko nie jest jakoś specjalnie mocno eksploatowane czy katowane. Jazda jest płynna (automat) i spokojna. Sporo biega po kraju ale też z umiarkowanymi prędkościami 120-160 km/h. Nie zauważyłem zbyt dużego ubytku oleju w silniku (wszystko w normie). Po raz kolejny pojawiłem się u mechanika. Stanęliśmy z tyłu autka i pokazałem mu co się dzieje (jak na złość dymek był bardzo, bardzo mały) Dowiedziałem się że przyczyną tego dymienia na wolnych obrotach jest już spory przebieg autka (w co nie do końca chce mi się wierzyć 203 tys. km.) Spec oznajmił że turbinka na 101% jest już OK a jest to nieprawidłowe spalanie (do zrobienia niewielki remoncik silnika) stąd ten dymek. Podobno tak jest przy pewnym przebiegu ale nie przy 203 tys. km. Wcześniej byłem posiadaczem golfa diesla i jak go sprzedawałem miał 450 tys. km. i nie przypominam sobie żeby występowało jakiekolwiek dymienie na wolnych obrotach.
Strasznie irytuje mnie to dymienie z tyłu auta. Może ktoś miał podobną przygodę i poradził sobie z tym tematem.
Będę bardzo zobowiązany za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów i czekam na jakieś info
Badylenki A6 2,5 TDI V6