Piotruś napisał(a):
GrzesB napisał(a):
1. Jak wymontować reflektor z C5 (xenon) ?? Odkręciłem dwie śruby od góry, zaczep od strony chłodnicy też puścił ale tam chyba jest jeszcze śruba, do której dostęp jest przez błotnik? Poproszę o w miarę szczegółowy opis...
Nie przez błotnik tylko od dołu reflektora - przykryte zderzakiem. Są "artyści", którzy z dużą siłą naciskają na zderzak i odkręcają zakryte śrubki. Są też profesjonaliści którzy poprostu najpierw demontują zderzak (wówczas wykręcenie reflektora to wręcz przyjemność).
Twój wybór z której opcji skorzystasz
![n :):](./images/smilies/052.gif)
.
PS: Jeszcze nigdy nie odejmowałem lampy bez demontażu zderzaka.
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)
A jednak jest sposób - napewno działa z prawą stroną - z lewej może byc problem bo jest znacznie ciaśniej - ale po wykręceniu zbiornika z płynem wspomagania też się powinno udać
Na wstępie - czas operacji z wyjęciem lampy - do 15 minut (z czego 5 minut to przygotowanie narzędzi
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
). Nie lubię się gnieździć więc od razu demontuję dolot plastikowy do filtra powietrza, odkręcam wąż gumowy z przepływki, odpinam wtyczkę przepływki i przewód podciśnienia z filtra - czyli chwilka.
Wyciągam filtr powietrza z całą obudową - no i mamy duuuuuużo miejsca. Teraz szybciutko długa przedłużką odkręcam kluczem 10 śrubę przez otwór technologiczny błotnika - trzeba tylko uważać by nie wypadła, ale z drugiej strony po to robiłem tyle miejsca aby bez problemu ją załapać. Oczywiście odpinamy kostkę elektryczną i teraz najciekawsze bez czego lampy się chyba nie wyjmie: odkręcamy śrubke na chłodnicy przytrzymującą pionową gumę, odchylamy tę gumę i od komory silnika musimy podważyć delikatnie uchyt boczny (pod reflektorem od strony chłodnicy). Jak bolec od reflektora wyskoczy należy wtedy kombinować jak go (reflektor) wyjąć - pod kątem napewno wyjdzie. Prawdopodobnie z lewą lampą też się uda, ale ja nie ćwiczyłem.... jeszcze...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)