.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 05:06:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] reflektory soczewkowe - wymiana szkła
PostNapisane: 25.maja.2007 13:11:02 
Użytkownik

PO 1 to nie wiem czy temat jest do zrobienia???? :(

A6 - C5 - keiwcien 2001 - reflektory H7+D2S
po naprawie w wariancie serwisowym na skutek stłuczki wynieniono mi w ASO przedni zderzak i prawy leflektor. wszystko fajnie i milo tylko mam teraz problem.......

jedna lampa jest piekna srebrna i nóweczka aż błyszczy a druga ma 6 lat i swiatło ksenoniki inaczej przez nią przechodzi, chciałbym aby dwa reflektory swieciły tak samo, tzn na starym swiatło rozczepia się a na nowym swieci jak z fabryki.

Pytanie brzmi : czy moż a w jakis sposób wymienic samo szkło lewego reflektora? i jak je zdobyc????

Pomocy

(aha w gre nie wchodzi wstawianie starej lampy:) hihi

A6 3.0 TDI CVUAQuattro..............jest
A6 3.0 TDI CDUC Quattro............historia
A6 3.0 TDI BMK Quattro ..............historia
A6 2.5 TDI AKE Quattro...............historia
A6 1.9 TDI AJM .........................historia
B4 1.9 TDI 1Z............................historia
80 1.6 D CY diesel .....................historia

Tytuł: Re: [A6 C5] reflektory soczewkowe - wymiana szkła
PostNapisane: 25.maja.2007 13:29:08 
Użytkownik

R_S_POLAND napisał(a):

po naprawie w wariancie serwisowym na skutek stłuczki wynieniono mi w ASO przedni zderzak i prawy leflektor. wszystko fajnie i milo tylko mam teraz problem.......

jedna lampa jest piekna srebrna i nóweczka aż błyszczy a druga ma 6 lat i swiatło ksenoniki inaczej przez nią przechodzi, chciałbym aby dwa reflektory swieciły tak samo, tzn na starym swiatło rozczepia się a na nowym swieci jak z fabryki.

Pytanie brzmi : czy moż a w jakis sposób wymienic samo szkło lewego reflektora? i jak je zdobyc????Pomocy

niewiem jak zdobedziesz szklo, ale pomoze samo wyczyszczenie szkla i odblysnika soczewki. W A3 tak zrobilem ze rozkleilem szklo, wszystko w srodku rozebralem na czesci, dokladnie umylem i wysluszylem zeby nie bylo smug, i poskladalem do kupy. Reflektor wyglada jak nowy ;)
P.S. Tylko z czyszczeniem trzeba uwazac bo mozna zniszczyc reflektor, jak nigdy nie miales z czyms takim do czynienia to daj sobie spokoj :D
Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2007 14:40:18 
Użytkownik

bo jak zle skleisz to bedzie parowac, jak zle zlozysz to bedzie kijowo / nie be dzie swiecic. jak to xenony to jeszcze chyba z zarowka mozna cos zepsuc :P

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2007 19:45:01 
Użytkownik

no to kicha, spodzieałęm sie ze to nie takie łatwe, najłatwiej kupic nowa lampe :) koszto kolo 1800 chyba, co ASo to ASO :) ale może ktoś ma inny pomysł albo lampe na zyciu , jak nową :)

A6 3.0 TDI CVUAQuattro..............jest
A6 3.0 TDI CDUC Quattro............historia
A6 3.0 TDI BMK Quattro ..............historia
A6 2.5 TDI AKE Quattro...............historia
A6 1.9 TDI AJM .........................historia
B4 1.9 TDI 1Z............................historia
80 1.6 D CY diesel .....................historia

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2007 22:49:28 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
Spoko to nie jest az takie trudne. Jak bym mial wydac 1800zl na lampe to tydzien ale bym sam zrobil.
jest tu temat o polerowaniu szkiel, poszukaj a napewno sie czegos dowiesz, ja rozbieralem swoja i nie mam problemu, jeszcze czeka mnie druga.

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2007 13:43:42 
Użytkownik

Mialem ta sama sytuacje w swojej A6 , i czyszczenia szkla i odblysnika nie pomoglo nic :!:
dlatego zakupilem samo szklo na allegro wymienilem i mam dwie lampy takie same :peace:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2007 19:45:44 
Użytkownik

Jest tu pewna nieścisłośc... A6 C5 ma reflektory soczewkowe, więc odbłyśnik nie ma nic do tego, jak przechodzi światło (chyba, że w światłach drogowych).
Do tego tam jest plastikowe szkło, więc jest problem z jego polerowaniem, bo jak przypalisz, to się zacznie topić i mazać, a wtedy do śmieci.
Wg. mnie rżnica oświetlenia spowodowana jest tym, że jak masz nową lampę, to pewnie także nową żarowkę, a D2S wymienia się parami, bo dają właśnie rożne światło, w zależności od ilości wyświeconych godzin.

Zamiast kupować lampę za grubą kasę, można ją rozebrać i oddać odbłyśnik do regeneracji. Będzie wyglądał jak nowy, a koszt takiej usługi to ok. 100zł. Potem dobrze złożyć i 1700zł w kieszeni...

Tytuł: Re: [A6 C5] reflektory soczewkowe - wymiana szkła
PostNapisane: 20.cze.2007 10:35:10 
Klubowicz

Atal-star napisał(a):
R_S_POLAND napisał(a):

Pytanie brzmi : czy moż a w jakis sposób wymienic samo szkło lewego reflektora? i jak je zdobyc????Pomocy

niewiem jak zdobedziesz szklo, ale pomoze samo wyczyszczenie szkla i odblysnika soczewki. W A3 tak zrobilem ze rozkleilem szklo, wszystko w srodku rozebralem na czesci, dokladnie umylem i wysluszylem zeby nie bylo smug, i poskladalem do kupy. Reflektor wyglada jak nowy ;)
P.S. Tylko z czyszczeniem trzeba uwazac bo mozna zniszczyc reflektor, jak nigdy nie miales z czyms takim do czynienia to daj sobie spokoj :D
Pozdr

W moim przypadku tez wystarczyło rozebranie i wyczyszczenie jak u Atal-star.
Wszystko świeci jak nowe... ;)
Trzeba tylko zwrócić szczególna uwagę przy rozbieraniu (rozpoławianiu) reflektora, żeby go nie uszkodzić, no i oczywiście wymienić masę uszczelniającą pomiędzy plastikowym szkłem a obudowa lampy...

Strefa czasowa: UTC + 1