.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.sty.2025 08:39:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wałek sportowy
PostNapisane: 09.lut.2005 00:59:35 
Użytkownik

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

Poszukuję wałka spotrowego do Audi 90 2,3 10V silnik typ NG z 1990 roku. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, gdzie się za czymś takim ruszyć, ewentualnie może ktoś ma coś takiego na sprzedanie. Planuję na lato troszeczkę zwiększyć moc w swojej niuni, bo 136KM do quattro i tej masy, to trochę za mało i chciałbym zacząć od głowicy i zmiany wałeczka.

Dzięki i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2005 09:58:13 
Użytkownik

Witam

Mam jedno podstawowe pytanie co chcesz przez to osiągnąć i czy samochód bedzie używany do codziennej jazdy? Sama wymiana wałka nic nie da. Dobrze że chcesz jeszcze zrobić głowicę ale to nie koniec... Po założeniu wałka powinieneś zająć sie jeszcze wydechem ale nie montując jakiegoś samopała na końcu tylko budując układ od nowa do zmienionych parametrów silnika. A wszystko to "zestrioć" na hamowni. Niezastąpiony jest w tej sytuacji chpituning. A po tych wszystkich operacjach broń Boże nigdy nie montuj gazu bo długo się nie nacieszysz autkiem...

W kraju dobre wałki produkuje Lech Świątek zadzwoń i zapytaj.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2005 10:07:40 
Użytkownik

Wojtek ACoupeQ napisał(a):
Witam
W kraju dobre wałki produkuje Lech Świątek zadzwoń i zapytaj.

...yhy do seja hyba :): ja natomiast spotkałem sie z opinią że po zamontowaniu wałków świątka to w oleju jakoś dziwnie przybyło opiłków żelaza... :): :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2005 10:11:44 
Użytkownik

Wojtek ACoupeQ napisał(a):
Niezastąpiony jest w tej sytuacji chpituning.Pozdrawiam

W NG nie ma możliwości cziptuningu bo wtrysk jest mechaniczny. A o wałkach sportowych do 2.3 było juz na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2005 12:14:51 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o Świątka to tylko pdałem go jako przykład polskiej produkcji. A moje niedopatrzenie spowodowało wzmiankę o chiptuningu. Mimo to jeżeli jest możliwość to po takich zabiegach powinno się zestroić elektronikę do nowych parametrów silnika oczywiście jeśli w danym modelu występuje elektronika...
Co do wtrysku mechanicznego, przyznaje się, nie mam pojęcia...

Tytuł: Sportowy wałek rozrządu do 2.3
PostNapisane: 09.lut.2005 21:18:54 
Użytkownik

Mialem coś napisać ale mi się nie chce ... była o tym mowa kilkukrotnie
np tutaj: -> http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=3954&highlight=catcams To sa wałki Belgijskiej firmy Catcams (www.catcams.be) Z tego co widze Świątek oferuje obecnie (od niedawna) wałki o identycznych parametrach krzywek, wzniosów itp co w/w (robnią na ich licencji czy jak ) przerabiając z oryginalnego wałka.
Idealny byłby 267 / 266° - 228 / 226° 11.20 / 11.20mm 1.00 / 0.90mm O.E.M. nie zepsuje dołu a jeszcze poprawi górę
Auto powinno rozwuijac bardzo ładnie moć do konca swoich max. obrotów do odcięcia czyli ok. 6300- 6400 obr / min

Mocniejszego nie polecam bo na pewno ucierpiałałaby elastycznośc, prawdopodobnie trzeba by było juz usuwac ogranicznik obrotów
bo silnik wkręcałby się na nienzane mu dotąd obszary obrotów :) - co w przypadku tej dość prostej konstrukcji odbiło by się pewnie
na jego trwałości. Silnik (układ korbowy) na pewno nie jest tak dobrze wyważony jak w 2.3 20 v ..... więc b.wysokie obroty mogłby mu zaszkodzić

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1