Wartość auta możesz podnieść zostawiając w nim np. notebooka
Wartość rynkową ubezpieczyciel (podobnie jak np. Urząd Skarbowy
) ustala na podstawie notowań z Eurotaxu - wg mnie jest to jedynie sugestia podstawy obliczenia ubezpieczenia oraz podatku (jednak US ma inne zdanie na ten temat
). Jeżeli masz umowę kupna-sprzedaży na kwotę wyższą niż 26K - to może być Twoja podstawa do wyższego ubezpieczenia i ewentualnych dalszych roszczeń w przypadku powstania szkody. Natomiast wydaję mi się że jeżeli ubezpieczysz auto na kwotę dużo wyższą niż faktycznie auto jest warte - może Cię czekać nieprzyjemna niespodzianka w postaci udowadniania w sądzie że auto faktycznie tyle było warte (ekspertyza rzeczoznawcy samochodowego z odpowiednimi uprawnieniami w moim przypadku to jakieś 300-350 pln).
Jeżeli ubezpieczysz auto w PZU w pakiecie (OC, NW, AC) - dostaniesz zniżkę na AC w wysokości 5% (jak dobrze pamiętam). Nie musisz od razu wykupować wszystkich ubezpieczeń, wystarczy np. OC, NW i w dalszym czasie AC (sam tak zrobiłem). Pomimo że inne firmy mają ciekawsze oferty w przypadku OC, to jednak AC w PZU wydaje się być najlepszym rozwiązaniem (najmniej problemów z wypłacaniem odszkodowania). A zniżki i upusty przy dodatkowych ubezpieczeniach (budynek mieszkalny, ubezpieczenia na życie) również mają dla mnie znaczenie.