.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 11:48:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audio w B4 od podstaw..:)
PostNapisane: 03.lip.2007 16:08:31 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Witajcie..
Ten post jest w zasadzie kierowany do Heveliusza, ale może i ktoś inny będzie miał swoje zdanie, wiedzę i pomoże...

Budżet to ok. 2000zł
a oto czego wymagam, a raczej co ja widzę w swoim aucie..
radio: chcialbym z bluetooth-em i opuszczanym panelem (efekt wizualny gra spora rolę) mam na myśli coś takiego: http://www.allegro.pl/item209757165_jvc ... ancja.html
więc zostało do wydania jakieś 1000-1100zł
głośniki pod szybę: tu zbyt wielkich możliwości nie ma otwór fabryczny 100 mm, więc pomyślałem o czymś takim: http://www.allegro.pl/item210538452_mag ... _kpl_.html lub takie: http://www.allegro.pl/item207632877_pio ... _fak_.html ..
Jeśli chodzi o przednie drzwi to raczej nie podejmę się pracy jaką Hev. wykonał w swoim V8, nie mam warunków (garażu) i takich zdolności plastycznych, chociaż chętnie zamontowałbym tam jakieś tweetery
Przechodzimy zatem do tylnich drzwi..Niestety nie mam tam fabrycznych miejsc na głośniki, ale tam zaryzykuję wycięcie dziur i zamontowanie np czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item208046429__al ... idera.html w tych akurat nie widzę maskownic do średniotonówek, ale chyba są?? lub coś takiego: http://www.allegro.pl/item208196960_pio ... ratis.html
W tylnich drzwiach chciałbym aby maskownice nie były zbyt kolorowe, znaczy chciałbym aby były czarne z delikatnym logo producenta, tak jak te alpiny..
No cóż zostało do wydania ok. 800-900 zł
A do zabudowy zostałą tylnia półka, tam jest co wsadzić, otwory pomieszczą głośniki ok. 25cm więc myślałem o: http://www.allegro.pl/item209925592_jbl ... od_ss.html Chcialbym aby głośniki z tylnej półki grały pod wzmacniaczem i dlatego myślałem o trzydrożnych...
Został do kupienia jeszcze wzmacniacz, ale tu jestem całkowicie bezradny, nie znam się
Co myślicie o tym co napisałem, może ma ktoś jakieś lepsze pomysły??
Co sądzicie o podłączeniu głośników z podszybia i z tylnich drzwi do radia a z tylnej półki pod wzmacniacz??
A w zasadzie czym się kierować przy doborze głośników, poza ceną oczywiście i marką.. :?: :?:
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :): :):

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2007 22:41:33 
Użytkownik

Ja bym troszkę inaczej to rozplanował. Radio osobiście szukałbym Alipne z tej troszke starszej serii, co do drzwi można kupić gotowe panele z otworem na głośnik 16,5cm koszt z tego co pamiętam to ok. 200zł sztuka, do tego jakiś zestaw dla przykładu DLS R6a, za +-600zł można już znaleść coś co to zasili, wygłuszyć przednie drzwi, plus kable, ale chyba sie w budżecie nie zmieściłem :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 08:21:21 
Użytkownik

A więc...
Na początek odrzuć zasadę więcej znaczy lepiej, bo tak nie jest. Z tego co podałeś, to chciałbyś sięzmieścić w 2000zł razem z radiem za prawei 1000zł, więc zostaje skromne 1000zł... To niewiele, a zwłaszcza, jeśli chcesz zapakować 3 komplety głośnikow :zly:
Od razu odpuść sobie montaż w tylnych drzwiach, bo jesli tak, to musisz mieć 6kanałową końcowkę ;)
Dobrze kolega podpowiada, żeby kupić tashki i poszukać tańszego radia. Wtedy jest szansa coś fajnego zbudować...
Jednak montaż tylu głośnikow spowoduje, że wszystkie będą kiepskiej jakości, a to nie da efektu. Pod radiem będą pierdzieć i nie pokażą pazura...
Dlatego skup się na montażu systemu z przodu. Nie dlatego go montują w firmach, żeby zarobić, ale dlatego, że się srawdza ;)

Gdybyś zrezygnował z BT na rzecz jakiegoś starszego modelu czy to Pioneera, czy Alpine, to byłoby więcej kasy.
Tashki to ok 200zł za parę. Montaż polega na przykręceniu do tapicerki...
zostaje 1800zł.
Radio to 500zł czyli 1300zł na resztę... To sporo kasy.
Głośniki (tak jak kolega Mathieus) podpowiada - mogą być R6A lub tańsze PB S6C (tylko trzeba dobrze poszukać) lub np. L-6C http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=211536808.
Zostanie 900-1000zł. Kable i wytłumienie to ok 200zł (wytłumienie możesz pominąć, jeśli nie masz zaparcia i umiejętności, ale to znacząco poprawia jakość dźwięku...
Zostanie ok 800zł. Wtedy masz ładny zapasik i możesz kupić fajny wzmak (jak nie jesteś audiofilem, to możesz poszukać np. AudisonaJBL'a Loud, albo Sony, nie ma wielkiej rożnicy - byle nie boschmann, first itp.), ale 4 kanałowy..
wydasz jakieś 400zł i zostanie 400zł. Wtedy rozglądasz się za wooferkiem np. Sprawdzony HERTZ ES250 i podłączasz pod zmostkowane 2 kanały. Wydasz 250-300zł i zostanie jeszcze na piwko...

To jest najprostszy mozliwy system, żeby nie wydać kasy na marne i być zadowolonym z efektu. Jeśli bardzo chcesz, to podłączysz sobie to co masz dodatkowo pod radio i będziesz miał głośniej, ale nie lepiej ;)

Także przemyśl, czy nie lepiej kupić mniej, a lepsze, bo to da wymierne korzyści. Montaż 6 głośnikow to zbędna IMHO przesada, ktora niewiele pomoże, poza głośnością...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 09:23:17 
Użytkownik

Dzięki Heveliusz i Mathieus...
Czyli moja koncepcja legła w gruzach :zly: :zly:
Radio faktycznie kupię tańszę, napisał jeden forumowicz że BT się średnio, żeby nie napisac słabo sprawdza jako system głośnomówiący...
Więc radio rzeczywiście byłoby tańsze, ale musi być nowe i chyba Pioneer...
Rozumiem, że głośniki pod szybę zostałyby takie jak zaproponowałem wcześniej http://www.allegro.pl/item207632877_pio ... _fak_.html,
potem dokupuje tashki (te na jeden głośnik) i tam zakładam te R6A, gwizdki montując wyżej na wysokości głowy (w słupku, lub w górnej części tapicerki drzwi)
I te 4 głośniki podpinam pod radio.....
Tylnie drzwi zostawiam w spokoju (choć w niektórych tapicerkach w B4, własnie tam są firmowe miejsca na głośniki)...
Zostaje tylnia półka: tam zakładam głośniki trzydrożne, średnica 25cm oraz dokupuję subwoofer który jeździ w kufrze i te trzy głośniki podpinam pod 4 kanałowy wzmak(2 kanały-dwa głośniki, 2 kanały-jeden woofer)..
Czy dobrze to zrozumiałem...
Jeszcze pytanie: jakiej średnicy powinny być przewody do głośników :?: :?:
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi....

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 09:44:29 
Użytkownik

Nie do końca dobrze ;)
W podszybie nie ładujesz nic, bo szkoda kasy (możesz sobie tam tweeter umieścić, jeśli nie chcesz słupka rezać.
Kupujesz taschki, i R6A, czyli system odespaorwany - wooferki i tweeterki.
Montujesz to z przodu i nic więcej. Tylko woofer do bagażnika i wzmak. Cały system oparty jest na przodzie i wooferze w kufrze.
Jak będzie Ci mało, to możesz dokupić jakieś 3drożne w połkę, ale wtedy podłączasz je pod radio (ale to kiepski efekt), albo kupujesz 6 kanałowy wzmak ;).
To jest prosty, ale wydajny system, w zasadzie nie potrzeba głośnikow z tyłu, bo Ty i tak słyszysz wszystko co dają przednie wystarczająco głośno i czysto.
Także system odseparowany, wzmak i woofer. Koniec - oszczędność miejsca i pieniędzy a efekt świetny... :peace:

Przewody do głośnikow od wzmaka najlepiej 2,5mm2, a do woofera jakiś większy np. 4mm2.
Prądowe najlepiej kupić od razu dobre, bo jak będą za słabe, to ograniczą wzmak i będą się grzały - czyli 25mm2 od aku do + i taki sam do masy (możesz ją brać z bagażnika, żeby nie przepłacać, chociaż lepiej z aku bezpośrednio)...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 09:47:22 
Użytkownik

Auto: ACOQ NG
Odpuść sobie podszybie, tylne drzwi i półkę.
Zamiast głośników w podszybiu wstaw tweetery, drzwi wygłusz a do bagażnika podaj suba.
Zainwestuj w dobry sprzęt a będziesz jeździł z bananem na ustach.

Za cel jednostki obierz alpinkę albo clarionka. Żadnych wodotrysków.
Na przód coś z PowerBassa, wzmak - może stara poczciwa alpinka V12.

Suba ktoś inny Ci podpowie.

edit:

Trochę się spóźniłem, ale daję słowo Hevi, że zobaczyłem Twój post dopiero jak wysłałem swojego. :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 10:43:45 
Użytkownik

Jeszcze raz dzięki....
Tak zrobię z przodem, że w podszybie wsadzę tweetery od R6A a w drzwi sredniotonówki R6A, do kufra wsadzę wzmak i woofer, ale uprę się jednak aby w tylnią półkę wsadzić jakies mocne 3-drożne, bo tam mam już dziury i szkoda by było ich nie wykorzystać..
Nie rozumiem jednak, dlaczego żeby je podpiąć to potrzebny jest 6-cio kanałowy wzmak :?: :?:
Skoro mając 4 kanałowy, pod dwa kanały podpinam woofer, zostają mi dwa wolne kanały, więc te trzydrożne z półki możnaby tam podpiąć :> :>

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 10:47:39 
Użytkownik

Taki przod jak R6A pod radiem ledwo pierdnie ;)
Musi być zasilony wzmakiem, bo inaczej szkoda kasy. Lepiej podpiąc te z połki pod radio, niż dobry przod...
Zaloż na te dziury co masz jakieś maskownice i będziesz miał piekne przeloty dla bassu dochodzącego z bagaznika. Będzie czystszy, szybszy i pełniejszy (a także głośniejszy :)), co w sedanie jest dość trudne do osiągnięcia...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 11:03:11 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Taki przod jak R6A pod radiem ledwo pierdnie ;)
...
I wszystko jasne
Czyli jeśli już, to wszystko podpinać pod wzmacniacz
Kurcze, chyba jednak budżet będzie trochę przekroczony, te głośniki R6A drogawe są, ale mam nadzieję że warte ceny, ale nic nie wszystko trzeba kupować naraz....
Pozdr..

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 11:08:29 
Użytkownik

Jak za drogo, to poszukaj Powerbass S-6C...
Kupisz nowki taniej niż używki R6A...
Jak chcesz to mam takie R6A w aucie, więc jeśli będziesz na zlociku, to możesz posłuchać... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 11:27:18 
Użytkownik

Hevi, a powiedz mi jeszcze, gdybym zrezygnował z woofera w kufrze, miał 4-kanałowy wzmak i zamiast woofera, założył te nieszczęsne głośniki na tylnią półkę podpięte pod wzmak, to sa jakieś któreby choć częściowo zastąpiły woofera :?: :?:
Audiofilem wprawdzie nie jestem, chciałbym po prostu aby ładnie i czysto grało w samochodzie... :zly: :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 12:47:14 
Użytkownik

Można zamontować woofer typu Free Air, ale nie polecam. Lepszym wyjściem jest woofer, bo głośniki z tyłu odtwarzająpasmo tak samo, jak te z przodu, a pasma wooferowego nic innego nie odtworzy...
Każdy głośnik w systemie robi inną robotę, a dodatkowe, powodują, że jest tylko głośniej, a nie inaczej...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 12:49:41 
Użytkownik

Czyli że brak woofera to profanacja systemu ;) ;) ;)
To jeszcze tylko jedno pytanko: jaki woofer wybrać :?: :?:
W obudowie czy bez, czu moze tubę??
Wzmak wymyśliłem sobie taki: http://www.allegro.pl/item211097339_bla ... _800w.html ..
Sorry za zawracanie głowy, do tej pory cały mój system opierał się na radiu i czterech głośnikach, teraz w zasadzie pierwszy raz chciałbym coś zbudować samemu i stąd tyle pytań i watpliwości...
U kolegi w B4 usłyszałem ostatnio jak gra muza, a u niego jest radio, do niego podpięte 4 głośniki(2 na podszybiu + 2 odseparowane w tylnich drzwiach) i do tego wzmacniacz do którego podpięte były 3 drożne na tylnej półce...
Grało ładnie, nie powiem...ale samemu chciałoby się mieć lepiej...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 13:02:41 
Użytkownik

To już lepsze to: http://www.allegro.pl/item211666353__al ... _f250.html ewentualnie to: http://www.allegro.pl/item211757712_sup ... ecam_.html lub to: http://www.allegro.pl/item212376422_pio ... 00zl_.html (bardzo dobry piecyk ;) porownywalny z Alpine V12)
A najlepiej to: http://www.allegro.pl/item210428258_mon ... b_604.html jeśli chcesz nowe...

Skrzynka w obudowie zamkniętej 25 lub 30cm.
Np.http://www.allegro.pl/item210655648_skr ... _bcm_.html

W tubie można co najwyżej kwiata posadzić :peace:

A u kolegi, grało ładniej niż fabrycznie ;) Do ładnego musiało jeszcze brakować, ale odczucie głośności jest złudne, bo to co głośniejsze uważamy za lepsze, a tak niestety nie jest...

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2008 22:29:13 
Klubowicz

ja do tej pory w swojej B3 miałem oryginalne głośniczki w podszybiu i na tylnej półce Magnaciki Classic 163 (165mm) brakowało mi tylko lekkiego basiku słyszalnego z przodu więc zakupiłem sobie to (200zł komplet na głośnik 165mm): www.nitka.net.pl/~a-p-s/images/13042008288.jpg ale nie zdążyłem założyć bo w Wielką Sobotę gostek wjechał mi centralnie w drzwi kierowcy na pl. Kościuszki w Szczecinie i plany legły w gruzach a taschki w tej chwili mam do sprzedania za 200zł + koszta wysyłki.

a teraz do rzeczy: kupiłem po tamtym incydencie Audi B4 1.9TD 1994/12 i w tylnej półce są ogromne otwory na głośniki (głośnik 20cm spoko wchodzi) i tu pytanie do znawców jakie 20cm głośniki polecacie (osobno bas i tweeterek) z kasą raczej nie powinno być problemu bo z ubezpieczalni dostanę :) ale powiedzmy tak do 300zł (+/-) będzie to podpięte do radyjka Sony DEH-2900MP
do tego mam zamiar zamówić ponownie u nich: www.audiozabudowy.pl taschki do B4 bo te z B3 co mam na sprzedaż nie pasują (a nie chce mi się / nie mam czasu się bawić w przerabianie tych taschków) więc bym zamówił i założył w drzwi z przodu te Magnaciki co mi zostały z tamtego auta.

pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1