.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:16:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 1,9 TDI] Hamulce i ABS
PostNapisane: 11.lip.2007 18:50:52 
Użytkownik

Mam taki problem z moim wozidłem. Jak nacisne hamulec to pedał powoli leci do podłogi. Oczywiscie samochod hamuje. Zapewne zaworki czy jak tam sie to zwie sa padniete w serwie. Ostatnio moj ojciec był w trasie 1000km i po przyjezdzie stwierdziłem ze w zbiorniku ukł. hamulcowego nie ma płynu :galy: (swieciła sie kontrolka). Dolałem ale zapewne układ sie zapowietrzył (płyn był niewidoczny w zbiorniku). Wycieków zadnych nie widzac ale gdzies sie ten płyn wylał. W dodatku zaczeła sie swiecic kontrolka ABS (cały czas). Czy to moze miec zwiazek z tym zapowietrzeniem i ogolna niesprawnoscia hamulcy czy to sa inne przyczyny? Narazie mam zamiar zlokalizowac wyciek i go zatkac i odpowietrzyc hamulce. I to moje 2 pytanie. Jak odpowietrzyc hamulce ale tak dokładnie. Nie same rurki tylko wszystkie miejsca gdzie morze byc powietrze. Aha i od serwa przewody (2 chyba) ida do takiego urzadzonka po prawej stronie zbiorniczka (dosc duze metalowe) Co to jest i czy to tez sie odpowietrza? Wiem ze moze banalne te pytanie ale nie wiem co to :) . Zapewne nie da rady tego odpowietrzyc w garazu. Zrobie co sie bedzie dało jak nie pomoze to do magika sie pojedzie ;) . Musze jeszcze trarcze i klocki zakupic bo juz cienkawe sa. Przy okazji lokne czy na tłoczkach sie nie leje. Mam nadzieje ze mi pomożecie i z gory dziekuje za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2007 12:11:05 
Użytkownik

ta metalowa puszka z przewodami chamulcowymi to pompa ABS a opadajacy pedal+znikajacy plyn hmm stawian na nieszczelnosc pompy hamulcowej a plyn pewnie w serwie laduje...

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2007 20:14:23 
Użytkownik

A pompe da sie naprawic czy trzeba nowa? I jak jest z odpowietrzaniem tej pompy abs? Bo słyszałem ze trzeba fachury ze sprzetem szukac. I czy te usterki moga byc powodem swiecenia kontrolki ABS?

Strefa czasowa: UTC + 1