.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 00:40:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 11:07:50 
Klubowicz

Baskecior napisał(a):
Nie musisz mnie juz więcej straszyć i tak już nie kupie V6 TDI ;) :peace:

Jesteś tendencyjny Basket :): :P . Ja wyraźnie napisałem, że system olejowy każdej V6-tki jest calkowicie różny od układów smarowania w silnikach R4 (dopóki oczywiście nie występuje w nich układ zmiennych faz rozrządu, bo w takiej opcji kiepski filtr oleju to dopiero jest masakra).
Słowem: TDi czy "nieTDi", Audi czy jakiekolwiek inne auto z silnikiem V6 - nie wybacza (zbyt)tanich materiałów eksploatacyjnych tak "łatwo", jak R4.
:P :peace:

carlnova napisał(a):
Piotruś napisał(a):
PS - OT: Podoba mi się "ten" Diagtronik. Wszystko co czytam na ich temat pokazuje, że "chłopaki" trzymają (wysoki) poziom i nie próbują przechytrzyć praw fizyki.

Właśnie... :):
Nie widzę Cię na ich forum... :/
No chyba, że jesteś... incognito :kosci: :diabel:

Carl-u - jestem u nich zarejestrowany od bardzo dawna i odwiedzam Forum w miarę regularnie - stąd też moja, wcale niepochopna opinia na temat Diagtronika ... .
Jak dotąd nie napisałem ani jednego posta, bo gdybym to zrobił - moja "działalność zawodowa" ległaby w gruzach kompletnie (pewno bardzo bym się polubił z gospodarzami i nie tylko z nimi ... ;) ). Gdyby czas zwolnił - ja na pewno chciałbym pogadać z Torą, Voss-em i kilkoma innymi osobami (serio).

Abstrahując od ironii, którą (pośrednio) wyprowadziłeś naszego Meszruma z równowagi :): :diabel: - wyjaśniam, że nie uczestniczę w życiu żadnego innego forum / grupy dyskusyjnej polskiego usenetu, oprócz oczywiście AKP :P .

;) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 11:18:46 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Piotruś napisał(a):
Jesteś tendencyjny Basket :): :P . Ja wyraźnie napisałem, że system olejowy każdej V6-tki jest calkowicie różny od układów smarowania w silnikach R4 (dopóki oczywiście nie występuje w nich układ zmiennych faz rozrządu, bo w takiej opcji kiepski filtr oleju to dopiero jest masakra).
Słowem: TDi czy "nieTDi", Audi czy jakiekolwiek inne auto z silnikiem V6 - nie wybacza (zbyt)tanich materiałów eksploatacyjnych tak "łatwo", jak R4.
:P :peace:

Nie napisałem , że Filtron jest najtańszy, a używam go bo się sprawdził i tyle. Nigdy nie żałowałem kaski na moje gnojowozy. :peace:
W 1Z`cie mam Filtrona na paliwie i powietrzu a w AFN`ku Mann`a na paliwku i Filtrona na powietrzu i podszybiu. Jest ok a sprawdzam regularnie. Nie popadajmy w skrajności ;)
;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 17:34:03 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
Baskecior napisał(a):

Nie napisałem , że Filtron jest najtańszy, a używam go bo się sprawdził i tyle. Nigdy nie żałowałem kaski na moje gnojowozy. :peace:
W 1Z`cie mam Filtrona na paliwie i powietrzu a w AFN`ku Mann`a na paliwku i Filtrona na powietrzu i podszybiu. Jest ok a sprawdzam regularnie. Nie popadajmy w skrajności ;)
;)

Kiedyś dawno,dawno temu kupiłem Filtron filtr powietrza.Założyłem do audi B3 80 i nie chciała odpalić.Okazało się ,że wada fabryczna,za dużo miał tych ścianek i powietrze nie przechodziło.Od tamtej pory nie uzywam Filtrona.Też kiedyś kupiłem Filtrona filtr oleju.Przy odpalaniu zimnego silnika benzynowego klekotał z 30 sek a po wymianie na Bosch po około 5 sek klekotu nie było.Nie polecam. :(:

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 21:43:15 
Klubowicz

Nawiązując do tematu. ;)
Mam w garażu wszystkie pudełka od wymienionego w styczniu kompletnego oryginalnego rozrządu.
Jakież było moje zaskoczenie jak przyjrzałem się im bliżej i zobaczyłem, że prawie każda rolka czy napinacz, mimo oryginalnych opakowań AUDI jest produkowana w innym kraju - na Słowenii, Węgrzech, we Francji i w Japonii...

Cóż...mam międzynarodowy rozrząd :diabel:

Dobrze, że nigdzie nie znalazłem Made in China... :): :peace:

He, he - spojrzalem w notatki - jeszcze Słowacja i Kanada... :galy: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 21:29:37 
Użytkownik

Dodam coś od siebie. Podczas wymiany filtrów, pasków i innych pierdół w mojej kobyle moja uwagę zwrócił filterek paliwa "made in china" oczywiście oryginał AUDI. Doszedłem tylko do jednego wniosku a mianowicie, że koncern taki jak VW, AUDI szuka taniego rynku produkcji podzespołów dla ich rodzimej produkcji. Napewno to ma wpływ na jakość, bo jeśli ktoś montował oryginalne części pochodzące z ASO 10-15 lat temu, to wie, że one były innej jakości jak są teraz. Najświerzszy przykład to rolka paska wielorowkowego "INA" Made in Slovakia". Rolka nowa miała większy luz na łożysku jak ta stara z przebiegiem 100 tyś. więc o czymś to świadczy. Dlatego ja osobiście staram się kupować wszystkie części jakie sa dostępne poza ASO na wolnym rynku. Może niektóre części nie są lepsze jak te w ASO, ale przynajmniej połowę tańsze. Jeśli chodzi o temat filtrów "Filtrona", to nie wiem czy jest sens kupować filtry tego producenta skoro filtry "Knechta" sa tańsze(bynajmniej tam gdzie się zaopatruję). Przykładowo filtr powietrza do mojej kobyły "Knecht" 42,93 zł- "Filtron" 44,77 zł a niestety jakość zupełnie inna. Kiedyś "bawiłem" się w "sekcję zwłok" filtrów paliwa i dla przykładu komora czysta od brudnej w filtrze paliwa " Filtron" była uszczelniona filcem a w filtrze "Knecht" gumą, nic dodać nic ująć. Wybór należy do użytkowników. To takie moje 2 grosze w Waszej dyskusji :D .

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 22:26:45 
Użytkownik

Ja ostanio tez wymienialem filtry.
I kupilem jak zwykle MANNa jako filtr kabinowy i drugi MANN filtr powietrza.
Ten pierwszy to Made in Germany a od powietrza Made in China :(
Apropos FILTRONa-kiedys kupilem kabinowy z weglem aktywnym.
Wyjechelem "w miasto" i mialem wrazenie,ze w ogole nie fitruje zapaszkow.
Po powrocie zalozylem z powrotem stary,ktory mial juz rok i bylo o wiele lepiej (byl to orginal OOOO)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1