.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.cze.2025 08:21:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3] renowacja podlogi wewnatrz
PostNapisane: 16.lip.2007 23:23:16 
Użytkownik

Panowie !!!!
Nigdzie nie uzyskalem odpowiedzi na moje pytania, a szkoda :/ wiec pytam was.

Jestem na etapie golych blach podlogi wewnatrz mojej B3 zostaly tylko gabki gdzie neigdzie (przyczyna lekkie zawilgocenie w obbrebie nog kierowcy), stwierdzam ze podloga miejsca gdzie trzyma sie stopy i blacha pod tylnia kanapa jest pokryta jakas smolo-podobna substancja gumiasta - jakis rodzaj bitexu ??
Podejzewam ze to na wypadek wilgotnych/mokrych butow.

Zauwazylem takze ze w niektorych miejscach popekala ta powloka - tam gdzie juz stawrdniala z uplywem lat.

I teraz pytanie do was Panowie czym to pokryc i czy wogole pokrywac zeby zabezpieczyc blachy tak jak mieli to w zamiarach Helga i Hans ??
Pomozcie, zebym mogl zrobic ten samochod tak jak po wyjezdzie z fabryki :(

Mam foty tych elementow pokrytych smolista substancja/farba

Obrazek

miejsce na nogi kierowcy pod gabkami pokryte jest substancja smolista (czarny prostokat) w niekorych miejscach juz stwardnialo i popekalo.

Obrazek
i tak samo pod tylnia kanapa ta sama substancja.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 07:03:18 
Klubowicz

To czarna masa to tzw. masa bitumiczna :P czyli bitex w bardziej zwartej postaci. Należy stare, stwardniałe fragmenty oderwać, bo z założenia te "maty" powinny być elastyczne, żeby wygłuszać drgania, hałasy. Jeśli już stwardnieją to spełniają swoją rolę znacznie gorzej, co więcej między taką powłoką a blachą może zbierać się wilgoć a wtedy rudy zaczyna rządzić ;)

Na allegro są do kupienia takie maty. Szukaj pod hasłem "maty wygłuszające" albo "maty bitumiczne" chyba w dziale "tuning". Nie są drogie, jedna mata o wymiarach 50x50cm kosztuje coś ponad 10zł.
Z jednej strony mają folię, którą się odrywa a pod nią jest warstwa samoprzylepna. Przed naklejaniem trzeba dokładnie oczyścić blachę, zmyć rozpuszczalnikiem, wysuszyć a matę najlepiej się nakłada na ciepło (suszarka w rękę i do dzieła) bo wtedy łatwiej się formuje :peace:
Jeśli zniszczyły Ci się też te gąbki filcowe - też można je dokupić, kiedyś widziałem na allegro, poszukaj, może jeszcze są.

Ogólnie sprawa warta świeczki, bo jeśli zostawisz gołe blachy będziesz miał znacznie głośniej w środku. :):

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 11:02:04 
Użytkownik

Czyli to nie jest natryskiwana farba ?? :D
Jesli dobrze rozumie musze przykleic te maty bitumiczne i bede mial jak avdica by wyjechala z fabryki ? :diabel: :):

Ktore najlepsiejsze ?? APP jakies no name-y czy moze macie jakies zaufane ??

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 19:22:20 
Klubowicz

Andrew^ napisał(a):
Czyli to nie jest natryskiwana farba ?? :D
Jesli dobrze rozumie musze przykleic te maty bitumiczne i bede mial jak avdica by wyjechala z fabryki ? :diabel: :):

Ktore najlepsiejsze ?? APP jakies no name-y czy moze macie jakies zaufane ??

Chyba nie ma znaczenia. Może nie będzie jak z fabryki, ale efekt będzie na pewno zadowalający jeśli zrobisz wszystko porządnie, nie zostawisz nigdzie pustych przestrzeni pod matą, pęcherzy powietrza itd. Musi po prostu porządnie przylegać :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 22:08:39 
Użytkownik

kurde boje sie troche bo zaczalem dzis ja usuwac szpachelka pochratalem podloge a a jest jej troche duzo pod stopami kierowcy chyba nie podolam :-(

Uzyc mat miekkiech APP czy czegos innego ??

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 07:07:38 
Klubowicz

Radziłbym podwadzać plastikową szpachelką (taką jak do nakładania szpachli). Tam gdzie się dość mocno trzyma, nie ma sensu ruszać (co fabryka to fabryka) tylko obetnij w miarę równo, żeby nową matę dopasować.
Raczej miękka mata, lepiej się dopasowuje a ma na celu tylko wygłuszanie, nie musi usztywniać :):

Tam gdzie porysowałeś podłogę przemyj rozpuszczalnikiem i machnij podkładem antykorozyjnym (pod warunkiem, że nie ma nigdzie rudego) i jak wyschnie możesz kleić maty.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2007 23:10:03 
Użytkownik

:-|
Pierwszy dzien walki :| zerwalem cala :-| opalarka i szpachelka :-| ale sych teraz chyba papier scierny i wycieranie do blachy :-/
Jeszcze zamowielm maty polimerowe shit :-/ rzeczywiscie beda tylko wygluszac raczej nie utwardza, pokpilem sprawe chyba musze zamowic bitumiczne zeby to wzmocnic innego wyjcia nie widze :-/

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2007 10:21:59 
Użytkownik

Eh, szkodaże wcześniej tego tematu nie przeczytałem, to sie inaczej usówa, nie tylko to, wszelkie syfy od wygłuszania, tylko troche kosztuje, kupujesz suchy lód albo ciekły azot(droższa dużo opcja) polewasz roztworem, twardnie tak że lekkie stuknięcie młoteczkiem w mate rozrywa ją..

Strefa czasowa: UTC + 1