.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.sty.2025 00:13:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: silnik- przerobka z wtrysku na gaznik
PostNapisane: 11.lut.2005 12:28:03 
Użytkownik

czesc wam.

sluchajcie mam silnik od golfa GTI 1.8 115KM na pelnym wtrysku ale nie mam do niego ukladu wtryskowego a ten od audiczki mojej poczciwej z 88 r B3 - 1.8 S nie pasuje.
Czy jest mozliwosc przerobienia silnika (z wtryskiem) na silnik z gaznikiem? i czy to sa duze koszty (oczywiscie mowimy tu o kupnie czesci ze szrotow)?

ps. wczesniej pisalem posty o moich problemach z duzym spadkiem mocy w mojej audiczce - jest zagazowana, nie wiem co sie dzieje. Strasznie wolna sie zrobila.
Ponadto dusi sie przy ruszaniu - jak obroty przekrocza 3000 to juz ok???

tylko na venzynce oczywiscie - na gazie jest ok?
nie wiecie co jest bo juz zrezygnowalem!

wlalem do benzyny taki uzdatniacz do czyszczenia ukladu wtryskowego ale bez zmian, moze rozdzielacz poszedl? to juz pogrzeb dla tego silnika chyba??? zreszta chyba taniej wyjdzie przerobic ten silnik na gaznik niz przerabac moj wtrysk mechaniczny do tego silnika (zreszta zepsuty rozdzielacz albo h... wiej. juz mam tego dosc)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2005 14:39:16 
Klubowicz

Myślę o tym samym, tyko że w silniku 2,0 5 cyl. Na razie jest niby OK, ale czemu nie spróbować - do gazu gaźnik jest lepszy. Koszt przerobienia nie jest wielki:
- kolektor - na szrocie ok. 50-80 zł,
- gaźnik - używka - 50-150 zł
- obudowa filtra powietrza - używka - 30-50zł
- wkład filtra powietrza - 25 zł (nowy oczywiście).

Teraz pytanie jak to połączyć żeby grało z kompem od zapłonu, z kompem od gazu i elektryczną pompą paliwa. Z komuterami nie będzie większych kłopotów w przypadku ke-jetronica, ale zastanawiam się jak rozwiązać problem wysokiego ciśnienia paliwa - nie może być wysokie bo będzie przelewać zawór pływaka w gaźniku. Ale na pewno jest jakiś sposób bo znajomi już to robili. Ja się do tematu zabieram po 16 lut. bo na razie nie mam czasu. Acha - do kompletu tłumik zamiast kata, na gaźniku kat. długo nie pożyje. Jak przerobię to opiszę i dodam foto.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2005 02:01:56 
Klubowicz

Masakra :/

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2005 00:22:55 
Użytkownik

jesli to silnik od mk2 to zapewne pf/pb .. na digifancie. na gaznik to przerabiac to nonsens.
jesli juz chcesz cos psuc to mozesz przy odrobinie checi zrobic mono z niego zblizajac go do RP. tak czy inaczej ukladu wtryskowego nie masz. jednak znalezienie digifanta to nie jest ogromny problem, w kilku setkach lacznie z kompem sie zmiescisz.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2005 00:27:45 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Alez projekty...cos jak przeróbka turbo MC na MC wolnossące, ktorą kiedyś opisywałem...jeja... Ale nie mogę za bardzo marudzić...ja wywalilem klimatyzację i wstawilem standard nawiew ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 11:38:36 
Użytkownik

dzieki za posta WORDECK
z niecierpliwoscia czekam na zdjecia z przerobki twojej audicy oraz opis tego jak to zrobic.

naprawde wyglada ze koszty bylyby niewielkie a skonczylyby sie rowniez inne upierdliwe sytuacje z gazem i czteropunktowym wtryskiem.

nie planuje sie scigac z kolegami na ulicach tylko normalnie i oszczednie uzytkowac moja piekna poczciwa audiczke ktora ma 17 lat (wyglada na 2) i pojezdzi jeszcze 10 lat....

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 14:04:53 
Użytkownik

ten silnik w standarcie pracuje bez namniejszych problemow z gazem , jesli tylko ominiemy jednostke sterujaca i obroty z cewki zczytywac bedzie instalacja gazowa.
zastanow sie jeszcze raz czy oby napewno ma to sens , bo z tych 115km zostanie Tobie naprawde niewiiele, jesli wogole to bedzie dzialac.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 14:28:57 
Klubowicz

SIMSOFT napisał(a):
zastanow sie jeszcze raz czy oby napewno ma to sens , bo z tych 115km zostanie Tobie naprawde niewiiele, jesli wogole to bedzie dzialac.

Niekoniecznie.... To jeszcze nie jest ten pułap wysilenia silnika, żeby gaźnik istotnie zmniejszył moc... Najmocniejsza gaźnikowa wersja silnika 1,8 montowana w Audicy w tamtych latach miała 112 km i jeździło się tym bardzo przyjemnie w B3.... A rezerwy są... W gaźniku są dwa przeloty o średnicy podobnej jak w 126p - po rozwierceniu zwężki na II przelocie o 4 mm (czyli po 2 mm na ściance zwężki) i założeniu większej dyszy paliwa II przelotu autko nabiera nowego życia. Zresztą kolega napisał, że nie zamierza się ścigać. Wszystko zależy od regulacji, a przypuszczam że na LPG silniczek będzie mocniejszy z gaźnikiem niż z wtryskiem.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 14:58:53 
Użytkownik

ok , poczekamy zobaczymy. ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem bo mialem taki silnik w golfie i bardzo dobrze go wspominam i ciezko sie czyta ze ktos chce go okaleczac.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 15:46:14 
Klubowicz

Ja mam taki silnik jak wordeck i podobne odczucia :>

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2005 07:43:50 
Klubowicz

Wykonany etap pierwszy - wczoraj wstawiłem tłumik zamiast katalizatora. Jest ciszej i jakby troszkę elastycznieszy przy niższych obrotach. Tłumik nr kat. 10.08 pasował bez przeróbek - przykręcić i jechać.... Koszt 53 zł za aluminiowany, nowy (w sklepie) - blaszysko 2 mm grubości...
Trwają przygotowania do montażu gaźnika - na początek kupiłem kolektor ssący od silnika 1,9 (5cyl). W sobote polerowanie kanałów i poszukiwanie gaźnika (wariant alternatywny - gaźnik WEBER od 125p). Wtorek montaż, w środę lub czwartek wstawię zdjęcia i opiszę (masakra? :diabel: )

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1